Meteen naar de inhoud

Marte Boneschansker presenteert: ROUW – Wandeling door Amsterdam-Oost langs plekken van verlies

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Op vrijdag 4 november gaat ROUW, het nieuwste werk van theatermaakster Marte Boneschansker, in première bij Plein Theater in Amsterdam-Oost. ROUW is een wandeling langs plekken van verlies. Met een koptelefoon op volg je een zorgvuldig uitgestippelde route door de wijk om te luisteren naar verhalen van rouw die corresponderen met de betreffende locaties.

ROUW gaat over verlies. Over dat wat verdwijnt en voorbij gaat. Over de dood, maar ook over verbroken relaties, verloren vriendschappen en het verlies van banen, lichamen en landschappen. Hoe gaan we om met het einde? Hoe maken we meer ruimte voor rouw?

Met een koptelefoon op loop je door Amsterdam-Oost langs plekken van verlies. Luisterend naar verhalen van buurtbewoners kom je even heel dichtbij de rouwpraktijk van deze Amsterdammers. ROUW is een wandelende audiovoorstelling over dat wat niet meer is. Marte – die het afgelopen jaar zelf door een rouwproces ging – onderzoekt zo hoe we door collectief te rouwen, troost kunnen vinden bij elkaar.

The body keeps the score

Ons lichaam slaat trauma, verdriet en angst op: The body keeps the score. Via lichaamswerk en beweging kunnen we die emoties doorvoelen en loslaten. Yoga, dansen, maar ook zoiets eenvoudigs als wandelen helpt ons te rouwen en te verwerken. Lopen is denken met je voeten, iets een plek geven zonder taal. Geïnspireerd door denkers als Bessel van der Kolk en Rebecca Solnit is ROUW een wandelende ervaring in de publieke ruimte.

Door het publiek tijdens de voorstelling te laten wandelen onderzoekt Marte hoe we vanuit een fysieke ervaring onze zintuigen kunnen aanscherpen om zo de verhalen dieper te laten raken. De muziek van Vos van der Noordt creëert een meditatieve, ritmische cadans. Al lopende luister je zo naar de rouwpraktijk van anderen en daal je dieper af in je eigen verlies

Concept: Marte Boneschansker | Zakelijke leiding, sparringpartner: Koosje Laan | Zakelijke leiding a.i.: Edgar Witteveen | Scenografie: Katrijn Westland | Muziek: Vos van der Noordt | Uitvoering: Achref Adhadi, Vincent Brons, Nina-Elisa Euson | Geluidsontwerp: Dennis Slot | Mixage: Arno Peters | Productie: Jakob Proyer | Technisch producent: Jorn Kortooms | Dramaturgie: Vincent Brons | Regieassistentie: Nina-Elisa Euson | Coupeuse: Syl van Duyn | Route-advies: Hannegijs Jonker | Grafisch ontwerp: Zuzanna Loch | Beeld: Viviane Sassen | Teaser: Saskia Habermann | Publiciteit: Nikla Katsburg | Community: Shayne McCreadie | Met dank aan: alle mensen die we spraken, de deelnemers van Het Jaar van Rouw, Studio FCP, Carla van der Elst, Huis ten Bosch, Marianne Burgers, Andree Douglas en Rinus Brommer

Het Jaar van Rouw

In opmaat naar de voorstelling startte in maart 2022 Het Jaar van Rouw, een programma of vrouw-community voor iedereen vanaf 18 jaar waarin de stadia van rouw (ontkenning, woede, onderhandeling, depressie en angst) centraal staan. Aan de hand van nieuwe en oude rituelen werd ruimte geschapen voor gedeeld verlies en onderzocht ze samen met de deelnemers en verschillende creatieve makers, zoals OTION, Bart van de Woestijne en Joske de Koning, de verschillende gezichten van rouw. Het bleek een bron van inspiratie voor de uiteindelijke voorstelling. Op het bijbehorende Instagram-kanaal (@hetjaarvanrouw) is te zien welke gasten en thema’s de revue gepasseerd zijn. En worden ook rouwverhalen van deelnemers gedeeld.

Over Marte

Marte Boneschansker maakt één-op-één documentair ervaringstheater. Gewapend met een microfoon en in vaste samenwerking met zakelijk leider Koosje Laan ontwikkelt zij intieme, fysieke audiowerken die het midden houden tussen theater en installatie.

Speeldata

Van 4 t/m 27 november 2022

Elke vrijdag, zaterdag en zondag

Première: vrijdag 4 november,

start elke 10 minuten tussen 16:00 – 19:00 uur

Duur wandeling: 90 minuten

Startpunt: Plein Theater, Amsterdam-Oost

Tickets: www.plein-theater.nl

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
4 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
KLein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen