Meteen naar de inhoud

Asko|Schönberg presenteert De Staat en reflecties daarop

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

i.s.m. Gaudeamus Festival, Musica festival Strasbourg en Ensemble Klang, 4 sep t/m 25 nov

Asko|Schönberg opent het komend seizoen met De Staat, een programma met en rond het gelijknamige iconische meesterwerk van Louis Andriessen. Dit politiek beladen werk wordt gekoppeld aan een gloednieuwe compositie van Oscar Bettison, die ooit bij Andriessen studeerde en dit seizoen onze Composer in Residence is. Een serie korte reflecties op zowel de compositie als het fenomeen ‘de staat’ door componisten uit verschillende landen completeert het programma.

Louis Andriessen

Andriessen laat in De Staat (1976), zijn persoonlijke mix van jazz, avant-garde en minimal music, twee ensembles met gelijke instrumentatie het tegen elkaar opnemen, waardoor een enorme spanning wordt opgebouwd.
De première was destijds geruchtmakend. Andriessen schreef het stuk als bijdrage aan de discussie over de plaats van muziek in de politiek, een thema dat ook nu actueel is. Dit in combinatie met de ongewone bezetting, zorgde het stuk voor de nodige beroering.

Oscar Bettison

Bettison schrijft zijn stuk voor dezelfde bezetting als De Staat, een spiegelcompositie maar wel met een heel andere sfeer en dat zou Andriessen ook gewild hebben. ‘Zie het als je taak om iets nieuws te laten klinken’ was de opdracht die Bettison ooit van zijn docent Andriessen kreeg. In On the slow weather of dreamsreflecteert hij op het fenomeen ‘de staat’ die hij ziet als een samenleving waarin we onze eigen realiteit creëren met onze keuzes op het gebied van nieuwsmedia, kijk- en luistergewoonten. Dat laat hij doorklinken in zijn muziek en teksten.

Reflecties van componisten en schrijvers

Aan 19 componisten en schrijvers uit binnen- en buitenland (o.a. Moor Mother, Dmitri Kourlikandsli, Babs Gons en Johannes Kreidler) is gevraagd een kort werk te maken met een persoonlijke reflectie op het fenomeen ‘de staat’ en/of Andriessens compositie. Dat kan politiek, filosofisch, abstract, literair, auditief, visueel, etc. van aard zijn. De werken worden bij de uitvoeringen in het Gaudeamus Festival, het Muziekgebouw en Musica Strasbourg uitgevoerd en tentoongesteld. Binnenkort meer hierover.

Þ De Staat – Asko Schönberg (askoschoenberg.nl)
wo 4 sep, Utrecht – Gaudeamus Festival
do 12 sep, Amsterdam – Muziekgebouw
vr 20 sep, Straatsburg – Musica festival
wo 13 nov, Den Bosch – November Music (alleen concert)
zo 24 nov, Den Haag – Amare (alleen concert)
ma 25 nov, Groningen – Sounds of Music (alleen concert)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands