Ga naar de inhoud

Antigone een tijdloze verzetstragedie: Welke offers zijn wij bereid te brengen voor onze moraal?

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een Cultureel Lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Neem een Cultureel Lidmaatschap.

Theatergroep Aluin gaat vanaf 4 december 2024 op tournee met de beroemde tragedie van Sofokles.  In een wereld waar macht, principes en rechtvaardigheid dagelijks botsen, stelt Antigone ons voor vragen die vandaag de dag urgenter zijn dan ooit. De voorstelling, geregisseerd door Erik Snel legt de eeuwige strijd bloot tussen wetten en morele verplichtingen, en raakt aan thema’s die direct inspelen op hedendaagse maatschappelijke vraagstukken, zoals burgerlijke ongehoorzaamheid, persoonlijke verantwoordelijkheid en de kracht van het individu tegenover autoriteit.

De voorstelling 

In deze verzetstragedie gaat Antigone de strijd aan met haar oom, koning Kreon. De oorlog in Thebe is net geëindigd, waarbij de broer van Antigone, Polyneikes, aanvoerder van de vijand, is gesneuveld. Kreon verbiedt zijn begrafenis en Antigone komt lijnrecht tegenover hem te staan als zij haar broer een waardig afscheid wil geven. 

Ze negeert het verbod en wordt gevangengenomen. En zo begint een gevecht tussen twee koppige mensen; Kreon wil een voorbeeld stellen, Antigone schroeft zich vast in haar gelijk. De strijd tussen wet en geweten laat een spoor van vernieling achter.

Unplugged

Theatergroep Aluin geloofd in de kracht van de verbeelding. Ze hebben ervoor gekozen om deze klassieke tragedie op een eigentijdse, minimalistische manier te brengen, met sterke acteerprestaties en een uitgeklede vormgeving die de rauwe emotie en onderliggende thema’s van het stuk benadrukken. Aluin heeft al meerdere voorstelling uitgebracht in deze unplugged versie, waarbij de acteurs deze voorstelling van klaslokaal tot theaterzaal kunnen spelen.  

Theatergroep Aluin

Theatergroep Aluin maakt al 33 jaar helder en concreet theater. Teksttoneel met veel humor en dynamiek voor een breed publiek. De oersterke verhalen die zij spelen komen uit het klassieke repertoire van de oude Grieken tot Shakespeare. Regelmatig wordt er nieuw repertoire gemaakt, maar altijd gebaseerd op de prachtige etalage aan grote verhalen over het menselijk tekort. Theatergroep Aluin, bekend brengt opnieuw Antigone uit. In de vertaling van Gerard Koolschijn heeft Erik Snel opnieuw een bewerking gemaakt die aansluit op het eindexamen Grieks. Naast dat de voorstelling op tournee gaat, speelt deze voorstelling voornamelijk voor gymnasten door heel Nederland.

Speellijst

4 t/m 7 december – Theater Kikker Utrecht (6 december première)
29 t/m 31 januari – Rijksmuseum van Oudheden Leiden 
28 t/m 31 mei – Podium Hoge Woerd de Meern 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaView Author posts

Klein Lidmaatschap
175 / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Cultureel Lidmaatschap
360 / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50 / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands