Ga naar de inhoud

Speciale actie Nieuwe Noten Amsterdam: 5-jarig jubileum

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een Cultureel Lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Neem een Cultureel Lidmaatschap.

Nieuwe Noten Amsterdam viert dit seizoen haar vijfjarige jubileum! Om dit te vieren hebben we een speciale actie: studenten én professionele musici en componisten kunnen voor slechts €10 naar elk Nieuwe Noten concert.

In Plein Theater krijg je maandelijks de unieke kans om nieuwe muziek in intieme sfeer te ervaren. Nieuwe Noten Amsterdam biedt bij ons podium aan hedendaagse kamermuziek. Met avontuurlijke en kleinschalige uitvoeringen, nieuwe composities en toonaangevende musici worden werken en ideeën van bekende ensembles gepresenteerd. “Nieuwe Noten Amsterdam in Plein Theater biedt een springplank voor getalenteerde musici en componisten. Als verrassend podium geeft het gevestigde namen de kans om nieuw werk in een intieme setting te presenteren”, aldus Curatoren Aspasia Nasopoulou (componist) en Fie Schouten (basklarinettist). 

Dit seizoen hebben we nog drie bijzondere concerten op de agenda staan: 

Zondag 20 oktober 15:00 

Nieuwe Noten Amsterdam: Percussie, Cello en Basklarinet 

Rie Watanebe (percussie), Lucija Gregov (cello), Tobias Klein (basklarinet) 

Percussioniste Rie Watanabe (Japan/Keulen) speelt composities van Franco Donatoni, Nicolaus A. Huber en Mark Applebaum, én geïmproviseerde muziek met celliste Lucija Gregov en basklarinettist Tobias Klein. Watanabe werkt met verschillende nieuwe muziekensembles en componisten als Helmut Lachenmann, Nicolaus A.Huber, Gerhard Stäbler, Enno Poppe, Roman Pfeifer, Oxana Omelchuk, Yasutaki Inamori en Niklas Seidl. Daarnaast is zij regelmatig actief in de geïmproviseerde muziek, onder andere met het ensemble Bonecrusher van Matthias Muche. In 2021 speelde zij in het Basklarinet Festijn met Ches Smith, Oguz Büyükberber en Tobias Klein. 

Zondag 3 november 15:00 

Nieuwe Noten Amsterdam in het Orgelpark 

Nicolas Hodges (piano), Guus Janssen (orgel) 

Nieuwe Noten Amsterdam werkt samen met het Orgelpark! Met in deze eerste editie Nicolas Hodges op de piano met muziek van Evan Johnson en Morton Feldman, en Guus Janssen op orgel(s). Hodges is geboren in Londen en woont momenteel in Duitsland, waar hij doceert aan de Musikhochschule in Stuttgart. Hij studeerde piano bij Robert Bottone aan het Winchester College en heeft nauw samengewerkt met componisten als John Adams, Helmut Lachenmann en Karlheinz Stockhausen. Verschillende componisten hebben werk aan hem opgedragen, waaronder Elliott Carter (‘Dialogues for Piano and Orchestra’). Janssen studeerde piano en compositie aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Als pianist en klavecinist trad hij op in verschillende bezettingen, met musici als John Zorn en Gidon Kremer. Sinds begin jaren ’80 leidt hij zijn eigen ensembles, van (piano)trio tot 11-tet en (opera) orkest. Als solist is hij vooral te horen in eigen composities en als improvisator op diverse internationale festivals. Guus Janssens composities reiken van pianomuziek en kamermuziek tot symfonisch werk en opera’s. In 2012 ontving Guus Janssen de prestigieuze Johan Wagenaar Prijs voor zijn gehele oeuvre. 

Zondag 8 december 15:00 

Nieuwe Noten Amsterdam: The Dream of the Siren 

Ensemble Echolab 

The Dream of the Siren is een concertprogramma voor drie acapellastemmen van Ensemble Echolab (Vanessa Guinadi, Kristia Michael en Jasperina Verheij), waarin de creativiteit van de toekomst wordt onderzocht aan de hand van het archetype van ‘de sirene’. De sirene is het ultieme verleidingsfiguur. Dit concertprogramma brengt bestaande nieuwe muziek samen, ondergedompeld in de wereld van de sirenes uit de oudheid, met nieuw in opdracht gemaakte AI-ondersteunde werken van componisten als Livia Malossi en Niko Schroeder. 

Muziekgebouw over Nieuwe Noten Amsterdam: 

“Weg van de grote podia vinden soms de mooiste ontwikkelingen plaats, die mede de muziek van de toekomst bepalen. De serie Nieuwe Noten Amsterdam van basklarinettist Fie Schouten en componist Aspasia Nasopoulou in het Plein Theater brengt de mogelijkheid te reflecteren op de huidige tijd. Elk concert heeft een andere focus. Zo biedt Nieuwe Noten Amsterdam een plek aan de hedendaagse kamermuziek en vormt de serie een laboratorium voor de klank van vandaag.” 

Wat biedt Nieuwe Noten Amsterdam & wie zijn de curatoren 

De serie biedt de mogelijkheid te reflecteren op de huidige tijd en vormt zo een laboratiorium voor de klank van vandaag. De curatoren en artistiek 
leiders van Nieuwe Noten Amsterdam zijn componiste Aspasia Nasopoulou en basklarinettiste Fie Schouten. Beiden ontvingen (resp. 2019, 2021) de Nieuw Geneco Fair Practice Compositieopdracht Award. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaView Author posts

Klein Lidmaatschap
175 / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Cultureel Lidmaatschap
360 / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50 / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands