Meteen naar de inhoud

gemeentemuseum den haag

Wereldberoemd ‘broddelwerk’ – waarom Monets waterlelies en blauweregens nog steeds zo bijzonder zijn

Vroeger vond men het drie keer niks, tegenwoordig zijn de schilderijen van waterlelies en blauweregens de beroemdste doeken van de Franse schilder Claude Monet. We bezochten zijn tuinen in Giverny en keken even door de ogen van de meester. https://youtu.be/dfbUOdDe3Lk Mokken en sokken Denk je aan de schilder Claude Monet, dan gaan de eerste gedachten waarschijnlijk uit naar diens kleurrijke… 

Roept u maar! Het grote invulschema voor het nieuwe kunstenplan.

De Raad voor Cultuur heeft zojuist de nieuwe Basisinfrastructuur (BIS) voorgesteld, en het is een hele grote, in traditionele termen ‘welvarende’, baby geworden. Omdat de Raad geen namen mag noemen, en alleen functies mag opsommen, hebben we hier alvast een invullijstje gemaakt, waarin we (zeer summier, want weinig tijd en niet van alles op de hoogte) opsommen welk bestaand cultureel… 

Het lijstje van onze lezers. Wat we allemaal nooit mogen vergeten van 2017.

Nou hebben we het hier niet zo op hypes en tradities, maar toch. De donkere dagen rond kerst zijn dit jaar wel erg donker, dus waarom niet iets met lijstjes. Dit jaar even geen lijstje van de redactie met toppers, maar willekeurige inzendingen van willekeurige lezers, in willekeurige, zij het licht alfabetische volgorde. Motto van de lezersvraag was: welke dingen… 

Een déjà vu zo vers als een ovenbroodje: Den Haag is getruffeerd met kunstwerken van Jan Goeting. Maar je ziet ze pas als je het weet

Elke stad in Nederland kent kunstenaars die lokaal faam en glorie genieten maar even voorbij de stadsgrenzen slechts vragende blikken opleveren. Neem de Haagse schildersfamilie Goeting. Dat zijn Jan Goeting (1918–1984), zijn vrouw Catharina (1912-1987) en zoon Joep (1946-1986). Het aardige van deze familie is: elke Hagenaar of Hagenees van boven de 55 kent veel werk van ten minste Jan… 

Entree van het Gemeentemuseum. Foto Studio Vollaerszwart

Hoe de citydresser alles Mondriaankleuren geeft, en waarom het museum dat prima vindt

Op de verjaardag van Piet Mondriaan, 7 maart, bood de gemeente Den Haag haar inwoners een kolossale gedecoreerde taart aan. Het past in een zeer actieve campagne rondom 100 jaar De Stijl. Terwijl het Gemeentemuseum dit jaar drie inhoudelijke Stijl-tentoonstellingen presenteert, gaat Den Haag helemaal los met Stijl-imitaties en beplakte winkelruiten. Een tegenstelling? Minder dan het lijkt, want deze citydressing… 

Gerrit Rietvelds Rood-blauwe stoel in oorspronkelijke en latere toestand (bron: commons.wikimedia.org)

De Rietveldstoel was bruin – 10 dingen die u niet wist over De Stijl #MTDD

Iets met rechte lijnen en vlakken en primaire kleuren. Zo ver komen we allemaal nog wel met De Stijl. Maar wist u dat er ook Stijl-muziek bestond en dat daar een mechanische figuur bij, eh, Stijl-danste? Even de zaken op een rijtje voor het Mondriaan to Dutch Design-tentoonstellingenseizoen begint. 1. Mondriaan was niet de grote man van De Stijl Piet… 

Tien redenen om naar literair festival Winternachten te gaan

Writers Unlimited had nauwelijks een toepasselijker thema kunnen kiezen voor het literaire festival Winternachten van dit jaar: Is this the real life? Die vraag zal menigeen door het hoofd gaan als vrijdag de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt geïnaugureerd. Gelukkig verzamelen zich in Den Haag zo’n tachtig schrijvers die wél iets zinnigs te melden hebben over de stand… 

We leven allemaal in Constants New Babylon

Twee grote tentoonstellingen eren het werk van Constant Nieuwenhuys. Gemeentemuseum Den Haag toont zijn architectuur-utopie New Babylon, het Cobramuseum in Amstelveen schetst Constants ontwikkeling van Cobra daarnaartoe. We bezichtigen de Haagse tentoonstelling en gaan op zoek naar de erfenis van Constants legendarische project. Met onder andere enkele 3d-foto’s.

Edith en Judith na aankomst. Zo hangen ze in de tentoonstelling dus niet! Foto Gemeentemuseum Den Haag

Magische meisjes van Klimt en Schiele

Er zijn buitenkansen die je te baat moet nemen. Het Portret van Edith van Egon Schiele van zijn vrouw Edith krijgt in het Gemeentemuseum Den Haag eenmalig gezelschap van Gustav Klimts Judith I uit Wenen. Twee fascinerende werken, die beide hoogst zelden worden uitgeleend. En hoewel de kunstenaars elkaar kenden en waardeerden, is er bijna geen groter verschil denkbaar dan… 

Kruiswegstaties St-Bernulphuskerk (foto auteur)

Toorop en Berlage: goed huwelijk in Gemeentemuseum

De Jugendstil-krullen van het beroemde ‘slaolie-affiche’ sieren het beeldmerk van de grote Toorop-tentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag. En hoewel die keuze herkenbaar en aansprekend is, is er toch wel wat op af te dingen. Het museum wil namelijk juist zo graag andere kanten van Toorop laten zien. En die zijn er verrassend veel. Het Gemeentemuseum heeft een geschiedenis met… 

Appel rotzooide niet maar wat aan

Tien jaar na zijn dood blijkt Karel Appel tijdlozer dan je met alleen Cobra in het achterhoofd zou denken. Dat is te zien op een groot en indrukwekkend retrospectief in het Gemeentemuseum Den Haag. Daar prijkt het oeuvre van een zeer veelzijdig kunstenaar, die zich tot op hoge leeftijd bleef ontwikkelen. Een impressie van de tentoonstelling in aanbouw. Tekeningen Naast… 

Rik Wouters, Herfst, 1913, 135 x 140 cm, Olieverf op doek, Koninklijk Museum voor Schonen Kunsten Antwerpen ©Lukasart in Flanders

Belgische kleur op Hollandse wangen – 7 redenen waarom u snel naar ‘Kleur ontketend’ moet

Soms denk ik dat ik in de verkeerde tijd ben geboren. Zou het niet prachtig zijn te leven in de periode dat de moderne kunst geboren werd? Dan corrigeer ik mezelf: nee, er waren ook toen veel problemen en onzekerheden. Maar bij de nieuwe tentoonstelling Kleur ontketend in het Gemeentemuseum Den Haag ga ik toch weer twijfelen. Omdat de getoonde… 

Montecelio, M.C. Escher, maart 1924, Oost-Indische inkt op papier, © The M.C. Escher Company BV, Baarn

Pas ontdekt en uniek: onbekende Escher te zien in Den Haag #escher

Museum Escher in het Paleis heeft een onbekend vroeg werk van M.C. Escher verworven. Dat maakt het museum vandaag bekend. In de prent, een afbeelding van het Italiaanse stadje Montecelio, experimenteerde de beroemde graficus met allerlei technieken. Het museum is opgetogen. Want een onbekende, maar belangrijke Escher vind je niet meer elke dag. Het moet nogal een huwelijk geweest zijn,… 

Sierk van Meeuwen, Terrorist (bron: zomerexpo.nl)

‘Ook leuk. Een lekker wijf met een kalasjnikov.’ Amateurs en profs in Haags Gemeentemuseum

De jaarlijkse Zomerexpo in het Gemeentemuseum Den Haag staat open voor inzendingen van amateurs. Maar uiteindelijk blijkt maar liefst 70% van de inzenders een kunstacademie doorlopen te hebben, en is zelfs 80% van de geselecteerde inzendingen gemaakt door professionele kunstenaars. Met twee gasten bezoek ik de Zomerexpo. Museumbezoeker Rob van Berlo kiest zijn favorieten. Galeriehouder Nena Milinkovic vraag ik hetzelfde,… 

Natuurbehoud op doek in Dordrecht en Den Haag

In het Dordrechts Museum opent op 5 april en in het Gemeentemuseum Den Haag op 4 april de dubbeltentoonstelling ‘Holland op z’n mooist – Op pad met de Haagse School’. De twee musea bundelen de krachten met Natuurmonumenten om de natuur van eind 19e eeuw te tonen naast die van nu. In twee tentoonstellingen (genrestukken in Dordrecht, landschappen in Den Haag),… 

Anton Corbijn in het Gemeentemuseum (foto auteur)

Anton Corbijn in Den Haag: Iconische portretten, gedateerde muzikanten

In de zalen van het Gemeentemuseum Den Haag heeft Mark Rothko plaatsgemaakt voor fotograaf Anton Corbijn. Groter verschil lijkt bijna niet denkbaar, maar een tentoonstelling met veel popfoto’s past naadloos in de missie van het museum om 20e eeuwse avant-gardekunst te brengen, benadrukt directeur Benno Tempel. Corbijn, die dit jaar zijn 60e verjaardag viert, wordt geëerd met een dubbeltentoonstelling; behalve… 

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands