Eigenlijk zit je er na 1 keer klikken al helemaal in. Het nieuwste project van New Paradise Laboratories (NPL) uit Philadelphia (VS) neemt de internet-ervaring mee naar een nieuw level. De makers doen niet zomaar iets met een website, maar ze scheppen een virtueel bestaan, dat ze minstens een jaar volhouden. In hun laatste project Extremely Public Displays of Privacy gebeurt er ook nog wel iets op een toneelvloer, maar het werkelijke kunstwerk speelt zich af op facebook en chatroulette.

Dat je je publiek je verhaal in moet trekken en bij de les moet houden, weet iedere kunstenaar. Dat je als theatergroep tegenwoordig ook iets met het internet en met social media moet, weten we ook. Dus zien we veel voorstellingen en groepen met een website, een paar facebook- en twitteraccounts rondom al dan niet fictieve karakters. Maar tot nu toe zijn de resultaten op zijn zachtst gezegd vaak een beetje knullig. Het is kennelijk nog niet tot de Nederlandse theater- en tv-wereld doorgedrongen dat de nieuwe webstandaard HTML5 ongekende mogelijkheden biedt om de toeschouwer daadwerkelijk te betrekken in een verhaal.

Simpelweg door diens browser over te nemen. Als beginnetje. En dan volgt de rest vanzelf.

Gaming, kunst en theater vervloeien dus in het werk van NPL op een manier die je elders zelden ziet. Dit is voorbij de website, en het plichtmatige youtube-trailertje kan ook het virtuele prullenbakje in. Welkom in een wereld waar nerds en kunstenaars echt samen tot iets nieuws komen.

Onze vraag: waar blijft het antwoord van het ooit zo innovatieve Nederlandse theater? Of ken je al voorbeelden die minstens even ‘immersive‘ zijn als dit? Laat het ons weten in de comments.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

Kijk hier voor het eerste bedrijf van het project.

De website van de groep.