Meteen naar de inhoud

‘Theaterclub’ uit VS gaat het web op.

 Eigenlijk zit je er na 1 keer klikken al helemaal in. Het nieuwste project van New Paradise Laboratories (NPL) uit Philadelphia (VS) neemt de internet-ervaring mee naar een nieuw level. De makers doen niet zomaar iets met een website, maar ze scheppen een virtueel bestaan, dat ze minstens een jaar volhouden. In hun laatste project Extremely Public Displays of Privacy gebeurt er ook nog wel iets op een toneelvloer, maar het werkelijke kunstwerk speelt zich af op facebook en chatroulette.

Dat je je publiek je verhaal in moet trekken en bij de les moet houden, weet iedere kunstenaar. Dat je als theatergroep tegenwoordig ook iets met het internet en met social media moet, weten we ook. Dus zien we veel voorstellingen en groepen met een website, een paar facebook- en twitteraccounts rondom al dan niet fictieve karakters. Maar tot nu toe zijn de resultaten op zijn zachtst gezegd vaak een beetje knullig. Het is kennelijk nog niet tot de Nederlandse theater- en tv-wereld doorgedrongen dat de nieuwe webstandaard HTML5 ongekende mogelijkheden biedt om de toeschouwer daadwerkelijk te betrekken in een verhaal.

Simpelweg door diens browser over te nemen. Als beginnetje. En dan volgt de rest vanzelf.

Gaming, kunst en theater vervloeien dus in het werk van NPL op een manier die je elders zelden ziet. Dit is voorbij de website, en het plichtmatige youtube-trailertje kan ook het virtuele prullenbakje in. Welkom in een wereld waar nerds en kunstenaars echt samen tot iets nieuws komen.

Onze vraag: waar blijft het antwoord van het ooit zo innovatieve Nederlandse theater? Of ken je al voorbeelden die minstens even ‘immersive‘ zijn als dit? Laat het ons weten in de comments.

Kijk hier voor het eerste bedrijf van het project.

De website van de groep.

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Klein Lidmaatschap
175€ / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Groot Lidmaatschap
360€ / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50€ / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands