Meteen naar de inhoud

Cultuurminister Bussemaker belooft investeringen in jonge kunstenaars

Vandaag werd het Nederlands paviljoen van de Biënnale in Venetië geopend door minister van cultuur Jet Bussemaker. En ze deed dat met een speech die de cultuursector zal waarderen. Niet langer de harde en kille toon van Halbe Zijlstra’s neoconservatieve leegheid, maar een verhaal met visie: “In deze tijden van crisis hebben mensen de neiging om zich terug te trekken, om minder tolerant te zijn naar anderen en vast te houden aan bestaande tradities. te blijven bij wat ze weten. Neem Frankrijk, bijvoorbeeld, waar het vooruitzicht van het homohuwelijk een golf van conservatisme en agressie heeft losgemaakt. Maar in deze zware tijden hebben we precies het tegendeel nodig. We moeten vertrouwen op creatieve denkers die nieuwe oplossingen vinden voor bestaande problemen. We moeten vertrouwen op innovatieve kunstenaars wier werk mensen aan het denken zet over ‘de ander’ en andere culturen. We moeten nieuwe energiebronnen aanboren, in Nederland en in andere landen, om onze samenleving duurzaam te maken en effectief te kunnen concurreren met niet-westerse landen, we moeten een echte kennissamenleving worden, wat we misschien al zijn.”

En of dat nog niet genoeg visie is, ze belooft ook te gaan investeren in het buitenlandse succes van jonge kunstenaars uit Nederland, en belooft daar binnen een maand meer over te gaan zeggen:

“The Netherlands is home to a great many contemporary artists who are enjoying international success: Marlène Dumas and Fiona Tan, to name but two. Then there’s Rineke Dijkstra, and Aernout Mik. And of course we cannot forget our honored designers and architects such as Rem Koolhaas or Jan Taminiau.

But every country needs up-and-coming young talent that will one day become the new cultural standard bearers. Upcoming artists such as Falke Pisano – who is taking part in this year’s Prix de Rome – and Zorro Feigl – who is about to exhibit his work in China – have everything it takes to achieve global success. And on their way to the top, they need our support.

This is why I intend to increase investments in the international development of talent. I will discuss these plans in greater detail early next month.”

Medunkt dat dat niet kan zonder een ingreep in het huidige subsidiestelsel, en in de organisatie van het kunstonderwijs. Zou de regering werkelijk te porren zijn voor een investering in dit zo vitale stuk samenleving? Alleen van de hoop daarop kunnen sommige mensen al vrolijk worden

Goed om te weten
De hele speech is hier te vinden.

Wijbrand Schaap

Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Voor ik dat deed was ik (sinds 1996) kunstverslaggever voor onder meer Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad en GPD. Daarvoor deed ik van alles. Studeren enzo. Theater maken. Inspraakavonden notuleren. In een bandje spelen. Ik schreef - en schrijf ook voor specialistische bladen als TM, Boekman, Ons Erfdeel en De Vogelvrije Fietser. Ik help je met schrijven als je het heel lief vraagt. Ik ben getrouwd met Suzanne Brink en heb een kat die Edje heet, een pup die Fonzie heet en een hond die genoemd is naar Rufus Wainwright.Bekijk alle berichten van deze auteur