Vandaag werd het Nederlands paviljoen van de Biënnale in Venetië geopend door minister van cultuur Jet . En ze deed dat met een speech die de cultuursector zal waarderen. Niet langer de harde en kille toon van ’s neoconservatieve leegheid, maar een verhaal met visie: “In deze tijden van hebben mensen de neiging om zich terug te trekken, om minder tolerant te zijn naar anderen en vast te houden aan bestaande tradities. te blijven bij wat ze weten. Neem Frankrijk, bijvoorbeeld, waar het vooruitzicht van het homohuwelijk een golf van conservatisme en agressie heeft losgemaakt. Maar in deze zware tijden hebben we precies het tegendeel nodig. We moeten vertrouwen op creatieve denkers die nieuwe oplossingen vinden voor bestaande problemen. We moeten vertrouwen op innovatieve kunstenaars wier werk mensen aan het denken zet over ‘de ander’ en andere culturen. We moeten nieuwe energiebronnen aanboren, in Nederland en in andere landen, om onze samenleving duurzaam te maken en effectief te kunnen concurreren met niet-westerse landen, we moeten een echte kennissamenleving worden, wat we misschien al zijn.”

En of dat nog niet genoeg visie is, ze belooft ook te gaan investeren in het buitenlandse succes van jonge kunstenaars uit Nederland, en belooft daar binnen een maand meer over te gaan zeggen:

“The Netherlands is home to a great many contemporary artists who are enjoying international success: Marlène Dumas and Fiona Tan, to name but two. Then there’s Rineke Dijkstra, and Aernout Mik. And of course we cannot forget our honored designers and architects such as Rem Koolhaas or Jan Taminiau.

But every country needs up-and-coming young talent that will one day become the new cultural standard bearers. Upcoming artists such as Falke Pisano – who is taking part in this year’s Prix de Rome – and Zorro Feigl – who is about to exhibit his work in – have everything it takes to achieve global success. And on their way to the top, they need our support.

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

This is why I intend to increase investments in the international development of talent. I will discuss these plans in greater detail early next month.”

Medunkt dat dat niet kan zonder een ingreep in het huidige subsidiestelsel, en in de organisatie van het kunstonderwijs. Zou de regering werkelijk te porren zijn voor een investering in dit zo vitale stuk samenleving? Alleen van de hoop daarop kunnen sommige mensen al vrolijk worden

Foto bovenaan:
Goed om te weten
De hele speech is hier te vinden.
Scroll naar top