Update: volgens de Filmkrant valt het allemaal reuze mee: http://www.filmkrant.nl/nieuws_2013/9842

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Vandaag werd bekend dat een groot archief met vrijwel al het ruwe filmmateriaal uit Nederland in de versnipperaar dreigt te verdwijnen. Omdat filmlaboratorium Cineco failliet is vanwege de verdwenen vraag naar oldskool celluloid, moet de kluis met uniek historisch materiaal ook weg. Tenzij zich iemand meldt die het materiaal wil opslaan. En dat kost nogal wat geld. Ook al werken we niet meer met de zeer brandbare nitraatfilms, al dat plastic moet wel veilig worden bewaard.

Zo dreigt opnieuw een unieke erfgoedcollectie te verdwijnen vanwege gebrek aan geld. Werden eerder nog de collecties van het Theater Instituut Nederland van de versnipperaar gered door de Universiteit van Amsterdam, de collectie van het Muziekcentrum van de Omroep is nog steeds niet veilig, nu de megalomane plannen voor een nieuw complex in Den Haag op de lange baan zijn geschoven. Opnieuw omdat er geen geld is, of omdat geld verkeerd wordt besteed.

Dankzij de zuinigheid van de Nederlandse omroep zijn we al veel uniek materiaal uit onze televisiegeschiedenis kwijtgeraakt, zoals het merendeel van ‘Hamelen’ en ‘Ja Zuster Nee Zuster’. De vraag is of het kabinet nu ook onze filmgeschiedenis weg wil gooien.

Foto bovenaan:
Scroll naar top