Meteen naar de inhoud

Loopgravenoorlog tussen de Castellums van Utrecht en Alphen?

Vandaag berichtten we over de opening in Utrecht Leidsche Rijn van het cultuurpark Castellum Hoge Woerd. In dat Castellum ligt een nieuw theater: Podium Hoge Woerd. Uitdrukkelijk voert het theater niet de naam Castellum. Want er is al een Theater Castellum in Alphen aan de Rijn dat 10 jaar bestaat. Bijt dat elkaar niet?

Ja, dat bijt. Want de eerste bezoekers voor Podium Hoge Woerd hebben zich al per abuis gemeld in Alphen aan den Rijn. Bij dat Theater Castellum wisten ze dan ook niets van de plannen van Castellum Hoge Woerd tot de recente opening in Leidsche Rijn.

‘Ik heb ze inderdaad niet benaderd’, beaamt Harm Lambers, directeur van Podium Hoge Woerd, ‘ik heb er wel voor gekozen niet de term Castellum te hanteren in de theaternaam.’ Maar zo geeft hij toe, het ligt voor de hand dat bezoekers vanzelf als afkorting Castellum gaan gebruiken. Zelfs in Alphen aan den Rijn heeft men het niet over Theater Castellum, maar gewoon over Castellum. Vandaar ook vermoedelijk de term Allemaal Castellum op de website van Podium Hoge Woerd.

Mr. Daan van Eek van Hoogenraad & Haak, advertising + IP advocaten in Amsterdam, vindt dat het een wat riskante gang van zaken is. Helemaal als de daadwerkelijk gebruikte handelsnaam van Podium Hoge Woerd ‘Castellum’ of ‘Allemaal Castellum’ wordt. Gezien de relatief geringe regio waarin beide theaters opereren ligt het voor de hand dat dat botst. Sterker nog, dat is blijkbaar al gebeurd. Als het nieuwe theater echter strikt ‘Castellum’ uit haar handelsnaam afwezig laat, dan lijkt het juridische risico een stuk kleiner.

Intussen zijn de rapen in Alphen aan den Rijn gaar. Want de gemeente draait vanaf dit jaar als enige aandeelhouder de subsidiekraan tot een minimum dicht. Er is alleen nog gemeentesubsidie voor het betalen van de huur – aan de gemeente.  Nu is het wachten op de uitkomst van een tendersysteem (inschrijven als marktpartij) hoe en of het theater in 2017 doorgaat. Dus het kan zomaar slecht aflopen met het Alphense Castellum. Dan komt de naam vrij.

Maar dat zal vast geen rol hebben gespeeld bij het kiezen van de naam voor Castellum Hoge Woerd in Leidsche Rijn. Daar zetten ze nu met frisse moed een nieuwe theaterprogrammering op, het liefst met eigen producties.

Het zij ze gegund.

Ruben Brugman

schrijvende ex-danserBekijk alle berichten van deze auteur