Meteen naar de inhoud

IDFA kijktip voor donderdag 19 november

Kan er schoonheid schuilen in een atoombom? Of in de ontploffing van een kernreactor? Het lijkt me van niet, maar ik ga er vanavond achter komen. In Atomic Living onderzoekt filmmaker/ schrijver/ presentator/ producent Mark Cousins wat dat nou eigenlijk is, leven in het atoomtijdperk. Want naast de verschrikkingen hebben we ook röntgenfoto’s en andere bijzonder nuttige medische toepassingen.

Opnieuw gebruikt hij een collage voor zijn film. Net als in zijn waanzinnige serie The Story of Film, waarin hij beelden toonde uit bekende en onbekende meesterwerken om een andere geschiedenis te vertellen. Niet alleen die van witte westerse mannen, maar ook en juist van de niet-westerse film. In de elf uur durende docu-serie toonde hij waar de mooiste werken gemaakt zijn: het Afrika van Sembene Ousmane bijvoorbeeld.

https://www.youtube.com/watch?v=ACpzquBsC6k

Dat belooft veel goeds voor de film van vanavond. Hij is een meesterverteller, hoewel zijn vette Ierse accent voor sommigen lastig te verstaan is. Zo laat op de avond ( de film begint om 22:15) laat ik me graag in slaap wiegen door zijn zangerige stem. Om daarna weer bruut gewekt te worden door de soundtrack van de Schotse band Mogwai.

 

Wat: Atomic Living van Mark Cousins

Waar: Tuschinski 5, Amsterdam. Klik hier voor kaarten.

Helen Westerik

Helen Westerik is filmhistorica en groot liefhebber van experimentele films. Ze doceert filmgeschiedenis en doet onderzoek naar het lichaam in de kunst.Bekijk alle berichten van deze auteur