Meteen naar de inhoud

Waarom Conny Janssen Danst dit jaar gaat winnen. Genomineerden dansprijs Zwanen 2019 bekend.

De nominaties voor de Zwanen 2019 zijn bekend. Hier is mijn jaarlijkse voorspelling wie er een gaan winnen.

Spoiler alert. Dit jaar wordt het een voorzichtige voorspelling. Ook al zat ik de afgelopen jaren er niet ver naast (soms helemaal raak) met het raden van de winnaars, nu moet je bij de dansers kiezen uit superlatieven: ‘laat zij op een verbazingwekkend geloofwaardige wijze zien’; ‘op fenomenale wijze gestalte geven’; en ‘ongeëvenaard vindingrijke en oorspronkelijk danser’ (zo zegt het juryrapport over drie verschillende dansers).

Dit zijn de genomineerde dansers:

  • Adi Amit voor haar rol in BROOS van Conny Janssen Danst
  • Chloé Albaret voor haar rol in Start to Finish van Nederlands Dans Theater 1
  • Redouan Ait Chitt voor zijn rol in REDO van Shailesh Bahoran/ Illusionary Rockaz Company

Dit zijn de meest indrukwekkende dansproducties:

  • The Way You Sound Tonight, choreografie: Arno Schuitemaker
  • Black Memories van AYA, Tafel van Vijf en BackBone, concept, regie en choreografie:  Herman van Baar, Wies Bloemen en Alida Dors
  • Take Root van Nederlands Dans Theater 1, choreografie: Imre van Opstal en Marne van Opstal

Wat valt er op?

De grote afwezigen: Het Nationale Ballet, Introdans en Scapino Ballet Rotterdam. Ooit toen deze dansprijzen in 1983 in het leven werden geroepen (ze heetten toen nog de Gouden en de Zilveren Theaterdansprijs) was het met de winnaars stuivertje wisselen tussen Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater. De titel ‘Zwaan’ paste ook goed bij een balletprijs. Dat is nu veranderd. Kleine producties en dansers bij kleinere producties worden vaker genomineerd. Dat komt niet alleen door de prachtige dans, maar ook door de jury. Die bepaalt wie er in aanmerking komen voor een Zwaan.

Dit is de jury in 2019

Rob van Steen (voorzitter), directeur Theaters Tilburg, Leo Spreksel, voormalig artistiek directeur Korzo, dramaturg/adviseur, Violien Vocks, programmeur Parkstad Limburg Theaters, Brigitte De Goeij, De Goeij Cultuur en Zaken, Jasper Weck, marketing & programmering Theater de Veste, Swantje Schäuble, danser/publiciteit De Châtel sur Place, Judith Blankenberg, programmeur Grand Theater Groningen en Marcelle Schots, danscriticus.

Korzo, Theater de Veste en De Châtel sur Place zijn niet de grootste podia in Nederland. Ook afwezig is een programmeur van een Nationale Opera & Ballet of het Zuiderstrandtheater. Dat biedt mogelijkheden voor dansers en producties die voorheen minder aan bod kwamen. Vooruitgang dus. (Behalve dat de jury nog steeds uit leden met een tamelijk blanke huidskleur bestaat.)

Mogelijke winnaars (de voorzichtige voorspelling)

Vorig jaar won Guido Dutilh van NDT2 al een Zwaan en werd The Hidden Floor van NDT1 genomineerd. Ook genomineerd in 2018 was Gil Gomes Leal voor zijn aandeel in een werk van Shailesh Bahoran. Blijft over Adi Amit. Van Conny Janssen Danst. Als een gezelschap te weinig voorkomt in de annalen van de Zwanen is het Conny wel. Een terechte winnaar!

Een voorstelling over de impact van kolonialisme met een mix van urban, moderne en traditioneel Afrikaanse dans, past goed in deze tijdsgeest. Een enkele Zwaan toekennen aan drie gezelschappen (AYA, Tafel van Vijf en BackBone) ligt echter wat lastiger. Blijft over The Way You Sound Tonight van Arno Schuitemaker. Ook verdiend voor deze choreograaf die al langere tijd indruk maakt!

Komt mijn voorspelling uit? Geen idee. De winnaars van de dansprijzen van de VSCD worden traditioneel bekendgemaakt tijdens het festival de Nederlandse Dansdagen.

Update:

Artistiek leider en choreograaf Conny Janssen over de nominatie: ‘Adi Amit is een prachtige danseres die mij vanaf het begin van onze samenwerking enorm inspireert. Ze is toegewijd, artistiek intelligent en heeft een grote vertelkracht in haar lichaam. Adi danst vol overgave en elke vezel in haar lichaam danst mee. Met die bezieling weet zij mij en het publiek te raken. BROOS zit dicht op onze huid. Adi’s dochter Asif van 2 jaar en mijn moeder van 91 jaar waren onze persoonlijke inspiratiebronnen. Het is een fantastisch eerbetoon aan Adi dat zij voor haar rol in BROOS genomineerd is voor een Zwaan.’

 

(Foto boven: BROOS van Conny Janssen Danst met danseres Adi Amit, door Andreas Terlaak.)

Waardeer dit artikel!

Blij met dit verhaal? Laat je waardering blijken met een kleine bijdrage! Zo help je onafhankelijke cultuurjournalistiek in stand houden. (Zie je geen knop hieronder, gebruik dan deze link: donatie!)

Vlot doneren
Doneer

Waarom doneren?

We zijn ervan overtuigd dat goede onderzoeksjournalistiek en deskundige achtergrondinformatie essentieel zijn voor een gezonde cultuursector. Daar is niet altijd plek en tijd voor. Cultuurpers wil die ruimte en tijd wel bieden, en voor iedereen GRATIS toegankelijk houden! Of je nu rijk bent, of arm. Dankzij donaties van lezers zoals jij kunnen we blijven bestaan. Zo bestaat Cultuurpers al sinds 2009!

Je kunt ook lid worden, dan zet je je eenmalige donatie om in blijvende steun!

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands