De nominaties voor de Zwanen 2019 zijn bekend. Hier is mijn jaarlijkse voorspelling wie er een gaan winnen.

Spoiler alert. Dit jaar wordt het een voorzichtige voorspelling. Ook al zat ik de afgelopen jaren er niet ver naast (soms helemaal raak) met het raden van de winnaars, nu moet je bij de dansers kiezen uit superlatieven: ‘laat zij op een verbazingwekkend geloofwaardige wijze zien’; ‘op fenomenale wijze gestalte geven’; en ‘ongeëvenaard vindingrijke en oorspronkelijk danser’ (zo zegt het juryrapport over drie verschillende dansers).

Dit zijn de genomineerde dansers:

  • Adi Amit voor haar rol in BROOS van
  • Chloé Albaret voor haar rol in Start to Finish van Nederlands Dans Theater 1
  • Redouan Ait Chitt voor zijn rol in REDO van Shailesh Bahoran/ Illusionary Rockaz Company

Dit zijn de meest indrukwekkende dansproducties:

  • The Way You Sound Tonight, choreografie: Arno Schuitemaker
  • Black Memories van AYA, Tafel van Vijf en BackBone, concept, regie en choreografie:  Herman van Baar, Wies Bloemen en Alida Dors
  • Take Root van Nederlands Dans Theater 1, choreografie: Imre van Opstal en Marne van Opstal

Wat valt er op?

Beste lezer: Donaties zijn welkom!
Ruben Brugman Je kunt dit verhaal gratis lezen. Dat kan dankzij donaties van lezers. Je mag helemaal zelf bepalen wat dit verhaal je waard is.
Beloon de schrijver!

Waardeer dit verhaal!

We maken je donatie rechtstreeks aan de auteur over!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De grote afwezigen: Het Nationale Ballet, Introdans en . Ooit toen deze dansprijzen in 1983 in het leven werden geroepen (ze heetten toen nog de Gouden en de Zilveren Theaterdansprijs) was het met de winnaars stuivertje wisselen tussen Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater. De titel ‘Zwaan’ paste ook goed bij een balletprijs. Dat is nu veranderd. Kleine producties en dansers bij kleinere producties worden vaker genomineerd. Dat komt niet alleen door de prachtige dans, maar ook door de jury. Die bepaalt wie er in aanmerking komen voor een Zwaan.

Dit is de jury in 2019

Rob van Steen (voorzitter), directeur Theaters Tilburg, Leo Spreksel, voormalig artistiek directeur Korzo, dramaturg/adviseur, Violien Vocks, programmeur Parkstad Theaters, Brigitte De Goeij, De Goeij Cultuur en Zaken, Jasper Weck, marketing & programmering Theater de Veste, Swantje Schäuble, danser/publiciteit De Châtel sur Place, Judith Blankenberg, programmeur Grand Theater en Marcelle Schots, danscriticus.

Korzo, Theater de Veste en De Châtel sur Place zijn niet de grootste podia in Nederland. Ook afwezig is een programmeur van een Nationale Opera & Ballet of het Zuiderstrandtheater. Dat biedt mogelijkheden voor dansers en producties die voorheen minder aan bod kwamen. Vooruitgang dus. (Behalve dat de jury nog steeds uit met een tamelijk blanke huidskleur bestaat.)

Mogelijke winnaars (de voorzichtige voorspelling)

Vorig jaar won Guido Dutilh van 2 al een Zwaan en werd The Hidden Floor van NDT1 genomineerd. Ook genomineerd in 2018 was Gil Gomes Leal voor zijn aandeel in een werk van Shailesh Bahoran. Blijft over Adi Amit. Van Conny Janssen Danst. Als een gezelschap te weinig voorkomt in de annalen van de Zwanen is het Conny wel. Een terechte winnaar!

Een voorstelling over de impact van kolonialisme met een mix van , moderne en traditioneel Afrikaanse dans, past goed in deze tijdsgeest. Een enkele Zwaan toekennen aan drie gezelschappen (AYA, Tafel van Vijf en BackBone) ligt echter wat lastiger. Blijft over The Way You Sound Tonight van Arno Schuitemaker. Ook verdiend voor deze die al langere tijd indruk maakt!

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

Komt mijn voorspelling uit? Geen idee. De winnaars van de dansprijzen van de VSCD worden traditioneel bekendgemaakt tijdens het festival de Nederlandse Dansdagen.

O, ja: Je hoeft geen lid te zijn om dit te kunnen lezen. We hebben wel leden nodig om dit te kunnen schrijven. Word daarom nu lid.

Update:

Artistiek leider en choreograaf Conny Janssen over de nominatie: ‘Adi Amit is een prachtige danseres die mij vanaf het begin van onze samenwerking enorm inspireert. Ze is toegewijd, artistiek intelligent en heeft een grote vertelkracht in haar lichaam. Adi danst vol overgave en elke vezel in haar lichaam danst mee. Met die bezieling weet zij mij en het publiek te raken. BROOS zit dicht op onze huid. Adi’s dochter Asif van 2 jaar en mijn moeder van 91 jaar waren onze persoonlijke inspiratiebronnen. Het is een fantastisch eerbetoon aan Adi dat zij voor haar rol in BROOS genomineerd is voor een Zwaan.’

 

(Foto boven: BROOS van Conny Janssen Danst met danseres Adi Amit, door Andreas Terlaak.)

Foto bovenaan:
Nederland, Zoetermeer, 10-01-2019-11–01-2019. De Conny Janssen Danst voorstelling BROOS. Foto: Andreas Terlaak
Nog steeds. Waardeer de auteur!
Onafhankelijke cultuurjournalistiek is nog steeds nodig. Wij doen het al elf jaar, met succes, dankzij donaties! Bepaal dus zelf wat dit verhaal je waard is en doneer!

Waardeer dit verhaal!

We maken je donatie rechtstreeks aan de auteur over!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scroll naar top