Virtual Reality neemt een nieuwe vlucht. Op vrijdag 11 oktober om 15:00 uur kun je de wereldpremière meemaken van het ijzingwekkende Walking through the Walls, een totaal onderdompelend werk gemaakt voor de Oculus Go en MEZE AUDIO koptelefoon, samen de meest complete draagbare VR set die er bestaat. Het gebeuren vindt plaats bij Mediamatic in Amsterdam, in samenwerking met Stichting AV Node. 

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Advertentie

Dit bericht dat u leest is een advertentie. Ook adverteren? Neem contact op!

De VR-video is onderdeel van het transmediale project Hic Sunt Dracones van de kunstenaar Francesco Bertelé, met curator  Chiara Pirozzi. 

Draken

Bertelé is jaren bezig geweest met Hic Sunt Dracones. De titel is latijn voor ‘Hier zijn draken’ en stond vaak op oude zeekaarten om onbekende gebieden te beschrijven. Voor het project werkte de kunstenaar met een team aan een performance, die bestond uit een zijwaartse klim langs de noordelijke kliffen van een eiland in de Middellandse Zee. Via digitale carteringstechnieken legden zij de tocht tot in het kleinste detail vast, om die zo compleet mogelijk te kunnen delen.

In het overkoepelende ‘Hic sunt dracones’ verkent Francesco Bertelé wat ‘Het spektakel van de grens’ (P. Cutitta) wordt genoemd. Hij onderzoekt wat er achter de schermen van het politieke spel gebeurt, dat zich afspeelt in grensgebieden. Via de performance sta je midden in dat toneel, de kunstenaar verstoort het evenwicht van je lichamelijke en psychische grenzen en doorbreekt het lineaire denken. 

‘Sensorische verstoring’

Zo kom je terecht op onverkende plaatsen; daar waar de draken zijn, of, zoals de kunstenaar het zelf beschrijft: ‘Virtual- en Augmented Reality technieken versmelten met connotaties die voortkomen uit actuele thema’s als geopolitieke grenzen, informatiemanipulatie en glitches als hiaat tussen fysieke en schijnwerkelijkheid. De uitkomst is een disconnectie tussen heden en ervaring, een sensorische verstoring in hybride en overgestimuleerde omgevingen, waar grenzen van zekerheid worden overtreden.’

Goed om te weten Goed om te weten
Aanmelding en informatie is te vinden op facebook: https://www.facebook.com/events/387572101935239/

Het project is mogelijk gemaakt dankzij de steun van het directoraat-generaal voor kunst, architectuur en stedelijke randgebieden van het Italiaanse ministerie voor Cultureel Erfgoed en Culturele Activiteiten, als onderdeel van de vierde editie van het Italian Council Project 2018.

O, ja: Je hoeft geen lid te zijn om dit te kunnen lezen. We hebben wel leden nodig om dit te kunnen schrijven. Word daarom nu lid.

Foto bovenaan:
Scroll naar top