Laat deze tekst voorlezen:

Een stormachtige reis vol virtuositeit en dramatiek tekent het nieuwe werk Odysseus van twee Nederlandse kunstenaars: Calliope Tsoupaki (Componist des Vaderlands) en Awoiska van der Molen (beeldend kunstenaar/fotograaf).Odysseus confronteren ons met de consequenties van ons menselijk handelen.

Odysseus – van Calliope Tsoupaki, première. – 10 nov t/m 2 dec

Wat gebeurt er als we de controle dreigen te verliezen, als een handeling leidt tot onomkeerbare gevolgen? Het muzikale drama Odysseus is geïnspireerd op een cruciaal moment in de mythe van Odysseus’ reis. Hij krijgt een zak met tegenwinden mee, opdat hij onderweg zelf nooit last van tegenwind heeft. Maar de tegenwinden ontsnappen en ontwikkelen zich tot een oncontroleerbare storm. Tegen beter weten in doet Odysseus steeds het verkeerde en roept daarmee het onheil over zich af. Hierin ziet Tsoupaki een parallel met de actualiteit: ‘Al decennia horen we van wetenschappers hoe we een klimaatcrisis kunnen voorkomen, maar we weigeren te luisteren en stevenen moedwillig af op een catastrofe.’

Met Odysseus confronteren Calliope en Awoiska ons met de consequenties van ons menselijk handelen in het hier en nu.

Projectie van fotografische beelden, gemaakt op Griekse grond, versterken de muzikale emoties. Calliope gebruikt de virtuositeit en muzikaliteit van de musici van Asko|Schönberg om de beweging en spanning van dit epos te verklanken en een muzikale dramatiek mee te geven. Het nergens stil kunnen staan – de voortdurende tegenwind – zorgt voor een dynamische muzikale vorm met constante verandering.

ASKO|SCHÖNBERG

Calliope Tsoupaki – Odysseus – wereldpremière, opdracht Asko|Schönberg

Awoiska van der Molen projecties/fotografie

Dit programma is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds. De compositie is tot stand gekomen met steun van Fonds Podiumkunsten.

 Woensdag 10 nov 19:00 November Music, Den Bosch Verkadefabriek

Donderdag 11 nov 20:15, Amsterdam Muziekgebouw aan ‘t IJ

Woensdag 17 nov 20:00, Utrecht TivoliVredenburg

Donderdag 2 dec 20:15, Rotterdam De Doelen

 zie Odysseus – Asko Schönberg (askoschoenberg.nl)

Persbericht
Dit is een persbericht van een van onze leden. Culturele organisaties die lid zijn van Cultuurpers kunnen persberichten indienen, die vervolgens onverkort worden doorgeplaatst en gedeeld met onze volgers op sociale media. Ook meedoen? Word lid met je organisatie!!
Scroll naar top