Meteen naar de inhoud

Tiende editie Bosch Parade krijgt een zomers staartje 

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Kunstspektakel in hartje Den Bosch succesvol afgerond en gaat nog op reis

De tiende editie van kunstenspektakel Bosch Parade zit er op. Vanaf 20 juni genoten duizenden bezoekers vier dagen lang van zestien drijvende kunstwerken, met ‘hedendaagse demonen’ als thema. Deze zomer zijn een aantal werken ook te zien in Willem Twee Kunstruimte en op Down the Rabbit Hole.

Kunstenaars, regisseurs en choreografen van over de hele wereld toonden de meest spectaculaire werken aan 44.000 toeschouwers. Zoals elk jaar waren de werken die over de Dommel voeren geïnspireerd op de fantasie en gekkigheid van kunstenaar Jheronimus Bosch (1450-1516).

Publieksfavorieten waren de kunstwerken ‘Egotripper’ van Mieke Goris, Geert Verbist en Bart Vankrunkelsven en ‘Evolutie der demonen: karakteristieken in overdrive’ door Boost Producties.

Thema: hedendaagse demonen

Met zestien drijvende, dobberende en wadende creaties verbeeldden befaamde en beginnende kunstenaars hun hedendaagse demonen. Algoritmes, data, nieuwsberichten en social media, hackers en trackers en influencers rammelen als dreigende plagen aan de poorten van ons bestaan. Wat hebben we te vrezen van deze kwelgeesten? Wenden we ze af, of geven we ons over? 

“Al onze kunstenaars en vrijwilligers trotseerden de Dommel met veerkracht en positiviteit. Met een fantastische hommage aan Bosch als gevolg.” Miesjel van Gerwen, artistiek directeur.

“Net als de stroming in het water heeft de Bosch Parade een opstandig en sterke wil. De wil van de bevrijding van onze hedendaagse demonen en het creëeren van nieuwe toegangen tot kunst en nieuwe bindingen met de mens.”  Tirzo Martha, deelnemend kunstenaar

Tuin der Lusten

Onderdeel van Bosch Parade was de Tuin der Lusten: een zomers openluchtatelier aan de waterkant bij de Citadel, het middeleeuwse fort in de Bossche binnenstad. In deze drukbezochte broedplaats kon het publiek de kunstenaars aan het werk zien en ontmoeten. Ook konden mensen op het terras van pop-up restaurant La Cucina del Diavolo genieten van een hapje en een drankje. 

 Zomerprogramma

Bosch Parade krijgt deze zomer nog een staartje. De tweeluik-expositie ‘Introspectives’ van Willem Twee Kunstruimte en Het Curaçaosch Museum maakt deel uit van het internationale samenwerkingsproject ‘Jouw Hedendaagse Demonen’ dat door zes organisaties uit Nederland en Curaçao is ontwikkeld. Centraal staat het onderzoek naar verbinding, samenwerking en naar persoonlijke demonen. Wat gebeurt er als je meerdere kunstenaars en kunststudenten gezamenlijk nieuwe kunstwerken laat ontwikkelen? Hoe denk, maak, onderhandel je of sluit je compromissen met elkaar? Welke demonen kwellen of helpen ons? De curatoren en de kunstenaars nodigen het publiek uit om mee te verkennen, reflecteren en eigen introspecties toe te voegen. De tentoonstelling ‘Introspectives’ is van 8 juni t/m 21 juli te zien in Willem Twee Kunstruimte. 

Tijdens festival Down the Rabbit Hole (5 t/m 7 juli, Beuningen) is op het glinsterende meer van het festivalterrein het werk ‘Vortices’ van kunstenaar Zoro Feigl te zien: een serie propeller-aangedreven draaikolken die tijdens een spetterende choreografie de patronen van planeten en de zon verbeelden.

Bosch Parade 2026 vind plaats op 18, 19, 20 en 21 juni.

Voor meer informatie over het evenement of een eventuele samenwerking kijk op www.boschparade.nl of neem contact op met Dorien van den Hurk, dorien@boschparade.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands