Meteen naar de inhoud

NAPK lanceert campagne #laathetdoeknietvallen

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Amsterdam, 4 juli 2024 – Gisteren zijn de besluiten en adviezen van het Fonds Podiumkunsten, Fonds voor Cultuurparticipatie en de Raad voor Cultuur bekendgemaakt. Naast een enorme overvraag van het budget, zien we grote verschuivingen qua nieuwe instroom en disciplines. Dit raakt meer dan 50 gezelschappen die verbonden zijn aan de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK). Als er geen budget bijkomt,verliezen zij hun meerjarige subsidie. Daarom start de NAPK vandaag de campagne #laathetdoeknietvallen, waarin publiek wordt opgeroepen een steunbetuiging achter te laten voor de getroffen gezelschappen.

Bij het bekendmaken van de besluiten en adviezen door Fonds Podiumkunsten en de Raad voor Cultuur werd duidelijk dat ook deze keer fors meer aanvragen zijn gedaan dan er plekken beschikbaar zijn. De combinatie van meer aanvragers en krapte van het budget noopt tot pijnlijke keuzes, die ook gevestigde en gerenommeerde gezelschappen raken. Er dreigen gaten te vallen in ons rijke, veelkleurige en internationaal geprezen podiumkunstenlandschap.

Doorvoering fair practice en kostenstijging leidt tot schaarste

Door de hoge inflatie zijn de kosten voor het produceren van voorstellingen en concerten aanzienlijk gestegen. Daarnaast zijn in het kader van fair practice nieuwe beloningsafspraken gemaakt met de bonden. Deze ontwikkelingen hebben ertoe geleid dat producenten hogere bedragen hebben aangevraagd, terwijl de budgetten van het Fonds Podiumkunsten en de Basis Infrastructuur (BIS) niet in dezelfde mate zijn meegestegen. Concreet betekent dit dat er voor hetzelfde budget minder gezelschappen gehonoreerd kunnen worden. Daardoor dreigt er verschraling van het podiumkunstenveld.

Campagne

De NAPK roept het theater- en concertpubliek op om op de bres te springen voor de rijkdom aan podiumkunsten die we in Nederland hebben. Middels de campagne #laathetdoeknietvallen kunnen fans en liefhebbers van de getroffen gezelschappen een steunbetuiging achterlaten. Podiumkunsten zijn er voor jong en oud en zijn zowel landelijk als regionaal van grote betekenis. Laat het doek niet vallen, laat een steunbetuiging achter voor de podiumkunsten.

De Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten is de branchevereniging van de professionele podiumkunstproducenten in Nederland.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands