Meteen naar de inhoud

Lancering culturele INTROWEEK MBO

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Het Amsterdams Platform Cultuureducatie MBO organiseert, op initiatief van de cultuurcoördinatoren van het ROC Amsterdam en Flevoland en Mediacollege Amsterdam, samen met het Amsterdam Museum, Stichting Museumnacht Amsterdam, MOCCA expertisecentrum cultuuronderwijs en CJP de eerste culturele introductieweek speciaal voor mbo-studenten in Amsterdam. De culturele INTROWEEK MBO wordt op dinsdag 3 september 2024 feestelijk gelanceerd in het Amsterdam Museum in aanwezigheid van de Amsterdamse wethouder mbo Sofyan Mbarki.

Van maandag 2 tot en met vrijdag 6 september 2024 wordt de eerste editie van deze culturele INTROWEEK MBO georganiseerd. Alle mbo-studenten -niet alleen de eerstejaars- zijn tijdens deze week met hun docent welkom in de deelnemende culturele instellingen. In totaal zullen deze eerste editie circa 2.000 studenten langsgaan bij 32 culturele partners. Naast de organiserende partijen nemen bijvoorbeeld ook IDFA, Rijksmuseum, FOAM, STRAAT Museum en Amaze deel. Ook Carré en de OBA hebben speciaal aanbod voor de culturele INTROWEEK MBO.

Met de culturele INTROWEEK MBO willen initiatiefnemers mbo-studenten op een laagdrempelige manier kennis laten maken met het culturele aanbod in Amsterdam en natuurlijk met elkaar. Jillis Slingerland, initiatiefnemer en oprichter van het Amsterdams Platform Cultuureducatie MBO: “Kunst en cultuur is van en voor iedereen, en dus óók van het mbo. Het is de grote verbinder voor de stad. Het moet voor iedereen toegankelijk zijn.” Slingerland zegt te hopen dat de culturele INTROWEEK MBO jaarlijks zal worden georganiseerd. “We hopen dat in 2025 het complete culturele aanbod van Amsterdam meedoet en alle 40.000 mbo-studenten van Amsterdam en omgeving worden verwelkomd in de stad. En het zou fantastisch zijn als ons initiatief ook wordt overgenomen door andere steden.”

Amsterdam Museum

Het Amsterdam Museum, het officiële stadsmuseum van Amsterdam, is opgericht in 1926. Het museum beheert de collectie van de stad Amsterdam, bestaande uit meer dan 100.000 objecten. De hoofdlocatie van het museum, het monumentale Burgerweeshuis op de Kalverstraat in de historische binnenstad, wordt op dit moment gerenoveerd zodat het Amsterdam Museum ook in de toekomst zijn museale taken volwaardig kan uitvoeren. Tot 2028 vindt het Amsterdam Museum zijn tijdelijke thuis aan de Amstel 51 waar het zijn topstukken toont en tentoonstellingen en evenementen organiseert. Daarnaast organiseert het stadsmuseum tentoonstellingen en evenementen in Huis Willet-Holthuysen en bij diverse partners door de hele stad.

Door het mede-initiëren van de culturele INTROWEEK MBO hoopt het Amsterdam Museum de betrokkenheid van mbo-studenten bij hun museum te vergroten. Gonca Yalçıner, hoofd educatie en participatie Amsterdam Museum: “We zien dat nog niet iedereen ons museum kent en vinden dit wel heel belangrijk. Middels de culturele introductieweek maken mbo-studenten samen met hun docent kennis met ons museum. Ze zien dan ook dat het museum een plek is waaraan je zelf een bijdrage kunt leveren, zoals de studenten hebben gedaan die het onderwijsprogramma hebben gemaakt.” Het onderwijsprogramma voor mbo-studenten in het Amsterdam Museum, genaamd Untold Restored, is ontwikkeld door een groep mbo-studenten zelf. Het onderwijsprogramma tijdens de introductieweek bestaat uit een kaartspel en een augmented reality (AR)-tour.

Het Amsterdams Platform Cultuureducatie MBO

Het Amsterdams Platform Cultuureducatie MBO bestaat uit cultuurcoördinatoren van alle mbo-colleges in Amsterdam en een aantal beeldbepalende culturele instellingen van Amsterdam waaronder het Concertgebouw, Concertgebouw Orkest, Van Gogh Museum, Stedelijk Museum, Rijksmuseum, ITA en Nationale Opera & Ballet. Samen met LKCA, CJP en MOCCA verbindt het platform het culturele aanbod van de stad met het mbo van Amsterdam.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBerichten van auteur bekijken

Klein Lidmaatschap
175 / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Cultureel Lidmaatschap
360 / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50 / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands