Skip to content

This should be the last time: 5 reasons not to go to see the Rolling Stones again

De Rolling Stones spelen 30 september en 15 oktober weer in Nederland. NRC gaf vrijdag vijf redenen om naar hun concerten te gaan. Ik ben al decennia een groot liefhebber; jarenlang verzamelde ik obscure opnamen, las ik boeken en stond ik voor dag en dauw in de rij voor kaarten. Nu ga ik niet meer, en wel hierom.

1. Slow

Natuurlijk kun je niet verwachten dat de Stones nog even jong, rebels en energiek zijn als in de jaren zestig of zeventig. Maar al hoeft het doorgesnoven niveau van weleer niet meer gehaald te worden, veel nummers zijn nu zo sterk vertraagd dat ze geen enkele spirit meer uitstralen. De fut is er definitief uit.

2. Boring setlist

Nog altijd brengen de Stones af en toe nieuw materiaal uit, maar dat haalt zelden de setlist van concerten. Vorig jaar verscheen een album met rhythm & bluescovers van artiesten die henzelf in de beginjaren beïnvloedden. Mooi spul, maar per concert spelen ze er slechts twee tracks van. Andere verrassingen in de vorm van zelden gespeelde songs – de vorige tournee Emotional Rescue, ditmaal Dancing with Mr. D. – zijn meestal na een paar avonden alweer van de setlist verdwenen. De concerten zijn voorspelbare greatest hits-shows.

3. Painful inability

Het is niet fijn om te zeggen, maar gitarist Keith Richards blijkt nauwelijks meer in staat een iconische hit als Brown Sugar tot een goed einde te brengen. Blijkbaar hebben zijn buitensporige drugsgebruik (én zijn val uit een kokospalm in 2006) toch hun sporen nagelaten. Mick Jaggers stem klinkt vaak snerpend en geknepen, maar dat euvel is gering vergeleken bij de problemen van Keith. Ron Wood moet hem als tweede gitarist steeds vaker “redden”.

4. Spend this money on something else!

Voor de tickets van Amsterdam betaal je 82 tot 190 euro. Daar kun je drie tot vijf avonden voor naar topniveau toneel, ballet, een orkest of een minder bekende band. Waarschijnlijk heb je een leukere avond en je sponsort podiumkunstenaars die het een stuk beter kunnen gebruiken dan de Stones.

5. It will never be what it was

Disclaimer voor bucketlisters: natuurlijk blijft een avondje Stones beter vermaak dan de Toppers en daarom geldt mijn advies niet als de Stones live zien nog op je bucketlist staat. Ga zo snel mogelijk en hoop er het beste van! Nee, ik heb het vooral tegen de doorgewinterde fan (ik zal nooit de twee baardige mannen vergeten die in 2003 bij het hek van de Arena in debat gingen of 1972 nou beter was of 1976). Doe jezelf een plezier, blijf thuis, duik je platenkast in en remember the good times.

Frans van Hilten

I am a freelance cultural journalist. Because I think an independent cultural voice is important, I enjoy writing for this platform.View Author posts

Private Membership (month)
5€ / Maand
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A special newsletter
Own mastodon account
Access to our archives
Small Membership (month)
18€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of less than €250,000 per year
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Your own Mastodon account
Access to archives
Posting press releases yourself
Extra attention in news coverage
Large Membership (month)
36€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of more than €250,000 per year.
No annoying banners
A special newsletter
Your own Mastodon account
Access to archives
Share press releases with our audience
Extra attention in news coverage
Premium Newsletter (substack)
5 trial subscriptions
All our podcasts

Payments are made via iDeal, Paypal, Credit Card, Bancontact or Direct Debit. If you prefer to pay manually, based on an invoice in advance, we charge a 10€ administration fee

*Only for annual membership or after 12 monthly payments

en_GBEnglish (UK)