Ga naar de inhoud

geld

Illustratie © Mart Veldhuis 1920x1080

Expositie Andermans schuld bij het NUT – Open huis en theatrale gesprekken op het Berlijnplein

Van woensdag 6 t/m vrijdag 15 maart vind je een bijzondere expositie in de studio van het NUT (Berlijnplein, Utrecht). Andermans schuld onderzoekt de wereld van schuld door de lens van de beeldende kunst.  Eén op de vijf huishoudens in Nederland heeft met geldproblemen te maken. Helaas komt hulpverlening vaak pas op gang als schulden al torenhoog zijn. In Andermans… 

Illustratie Mart Veldhuis

Van start: Andermans schuld – Kunstproject over schulden van het NUT i.s.m. Mart Veldhuis, De Buurtwerkkamer en Armoedecoalitie Utrecht

Het NUT (Nieuw Utrechts Toneel) presenteert i.s.m. illustrator Mart Veldhuis Andermans schuld: een maatschappelijk project op het snijvlak van beeldende kunst, podcast & taal met als doel de wereld van schuld zichtbaar te maken. Vanaf het najaar van 2023 gaan verschillende kunstenaars in gesprek met mensen met een schuld, een schuldverhaal of mensen die werken in de wereld van schuld. De… 

decor Goed Goud Geld in Utrecht

Greg Nottrot is een geniale verkoper van dromen in Goed Goud Geld.

In het legendarische toneelstuk ‘Meeuw’ (1896) van Anton Tsjechov schiet de jonge, ambitieuze toneelschrijver Konstantin een meeuw dood. Het is een symbolische daad, waarmee hij zijn vertwijfelde liefde voor de jonge actrice Nina ‘vleugels’ geeft. Op 29 juni 2023 houdt de niet meer zo heel jonge (40) acteur, schrijver en verteller Greg Nottrot zo nu en dan even in om… 

flyer Het Nut

Geëngageerd theatermaker zoekt overtollig kapitaal – Het NUT presenteert Goed goud geld op Oerol Festival en het Berlijnplein in Utrecht

Utrecht, maart 2023 – Theatermaker en acteur Greg Nottrot, artistiek leider van het NUT (Nieuw Utrechts Toneel), maakt en speelt deze zomer de voorstelling Goed goud geld. Theater over ongelijkheid, overtolligheid en het ongemak en de noodzaak van geld. De voorstelling is van 9 tot en met 18 juni te zien op Oerol Festival op Terschelling en van 28 juni tot en… 

Daan Roosegaarde valt door de mand. Maar hoe zit het eigenlijk met Zara?

Er is het een en ander te doen over Daan Roosegaarde. Alweer, kunnen we zeggen, want Daan Roosegaarde is, zo blijkt, niet te omschrijven als schepper van origineel werk, maar als iemand met een nogal opvallend gevoelige antenne voor ideeën van anderen. Die hij vervolgens als eigen werk presenteert. Uit het artikel in de Volkskrant hierover valt het een en… 

Engelen van Amsterdam overtuigt met 4 eeuwen oude vrouwenlevens

Als je de neiging krijgt om even met je vinger door de kaarsvlam te gaan, dan is een VR installatie al bijna geslaagd. Niet alleen vanwege het technische hoogstandje, maar ook omdat het overtuigt als plek om een halfuurtje te bivakkeren. Ik sta aan de toog van een zeventiende eeuwse Amsterdamse kroeg. Er is geroezemoes, muziek, een barvrouw die zich… 

‘Je weet niet waar je aan toe bent.’ Niet-bezoekers van theater maken duidelijk waar het misgaat met de kunst

Het overgrote deel van de volwassen Nederlanders gaat nooit naar het theater. Opvallend genoeg gaat het onder theatermensen nooit echt over de vraag, waaróm mensen niet naar het theater gaan. Onze kunstsector is immers een aanbodmarkt. Op een kunstopleiding wordt je niet opgeleid om het publiek te behagen, maar om uiting te geven aan je allerindividueelste emotie. En dan liefst… 

Het ‘rare leven’ van alleskunner Jef Last is niet voorbij

Beter staand sterven dan knielend leven. De uitspraak ligt vers in het geheugen na de moord in de Lange Leidse Dwarsstraat, als mantra in de lofzangen op Peter R de Vries, diens onverschrokkenheid, non-conformisme, rechtlijnigheid en eerlijkheid. Deze zelfde uitspraak springt al uit de eerste alinea’s van de inleiding op de biografie van dichter Jef Last, geschreven door Rudi Wester.1… 

‘Jett Rebel, we hebben je gehoord en het geld voor de culturele sector waar je om vraagt, ligt klaar. In Brussel!’

Jonge kunstenaars, filmers, muzikanten, schrijvers en andere nieuwdenkers verzuipen in de gevolgen van de Corona-crisis, zo bleek ook weer uit een noodkreet van Jett Rebel in de Volkskrant. Opdrachten vallen weg en er is weinig ruimte voor nieuwe initiatieven. Een hele generatie creatieve talenten lijkt verloren te gaan in baantjes in de horeca of bij de GGD. Het Europese Herstelfonds… 

Beste Hans Teeuwen, de kunst heeft niets te vrezen van saaie mannen.

Het is een mooie zaak dat er cabaretiers zijn die een vinger aan de pols houden van de samenleving. Zo heeft Hans Teeuwen zich weer eens boos gemaakt. Hij heeft zich aangesloten bij het kleine koor van (vooral) mannen die het einde van de wereld zien aankomen vanwege een weerwoord. Dat is het weerwoord dat nu via sociale media komt… 

Een gevaarlijk gekwetst vogeltje. Schrijfster Caroline De Mulder dook in de wereld van meisjesbendes en sugardating

Meisjesbendes en sugar dating – dat zijn de thema’s van Bambi lust je rauw. Caroline De Mulder (44) wilde het hebben over het geweld van vrouwen in plaats van tegen vrouwen. ‘Ik kon de donkere, agressieve kanten in mijzelf uitwerken zonder iemands hoofd in te slaan.’ De hoofdpersoon van Bambi lust je rauw, de 16-jarige Hilda, of Bambi, zoals haar… 

Presentator Harm Edens schreef een boek over zijn jeugd: ‘Ik ben me altijd een buitenstaander blijven voelen’

Hij is bekend als schrijver van comedyseries, zoals SamSam en Het zonnetje in huis, en als presentator van het satirische tv-programma Dit was het nieuws. Maar tijdens de jeugd van Harm Edens (59) viel er weinig te lachen. ‘Al klapt het hele land voor je, als je ouders dat niet doen, blijft dat een gemis.’ De ‘intelligente lockdown’ was vorig… 

Een nieuwe managementlaag gaat de problemen van Theater Rotterdam niet oplossen

Rotterdam en theater, best lastig. Ik kan het weten, ik ben er geboren en het was een onderwerp van diverse werkgroepen tijdens mijn studie Theaterwetenschap in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Sinds de laatste hervorming van het theater, een fusie waarbij zelfstandige bespelers samen zouden gaan werken om al het bijzondere theater in Rotterdam te gaan verzorgen, maar… 

De Raad voor Cultuur heeft er zin in. En dat werd tijd.

‘Om de positie van zzp’ers te versterken, kan opnieuw worden gezocht naar een regeling die het gemakkelijker maakt verschillende kortdurende contracten door het jaar heen aan te gaan met tussentijds behoud van uitkering.’ Er staat veel nuttigs in het advies van de Raad voor Cultuur dat vandaag verscheen, maar van dit zinnetje werd ik het blijst. Nog niet zo blij… 

‘Schrijven is mijn redding geweest.’ Het roerige levensverhaal van Vamba Sherif

Eigenlijk zijn al zijn vrouwelijke personages gebaseerd op zijn krachtige moeder en grootmoeder, zegt Vamba Sherif (47). In zijn nieuwe, autobiografische boek Ongekende liefde vertelt de van oorsprong Liberiaanse schrijver zijn roerige levensverhaal aan zijn dochter Bendu. Een ode aan zijn geboorteland en de belangrijkste vrouwen in zijn leven. Ik ben geboren in een geleerde en invloedrijke familie. De Sherifs… 

‘Ik kan eindelijk weer écht plezier hebben.’ Hoe “duivelskind” Angélique (51) 25 jaar misbruik en mishandeling overleefde

Een duivelskind werd ze genoemd, en zo behandelden haar ouders haar ook. Angélique van Deursen (51) werd 25 jaar lang mishandeld en misbruikt. Het tekende haar voor het leven, maar kreeg haar niet helemáál kapot. Al had dat weinig gescheeld. Twee vaders Als kind had ik voor mijn gevoel twee vaders. Overdag was mijn vader een boze man, die me… 

De vrije producenten zijn gered, maar sommige meer dan andere; zzp’ers lijken vooral solidair.

Is de overheid een keertje gul en ruimhartig, is het weer niet goed. Dat zou je kunnen zeggen nadat ik uit diverse hoeken vragen kreeg over de coronasteun voor vrije producties die het Fonds Podiumkunsten vorige week bekend maakte. Het gaat om een bedrag van 27 miljoen euro, voor in totaal 251 producenten, dus gemiddeld een ton per aanvraag. Daarmee… 

Draagvlak voor pilots sneltestsamenleving blijkt uiterst wankel

‘De taskforce is kritisch over de kosten en de gang van zaken rondom de opdracht aan Stichting Open Nederland. Hier zijn inmiddels Kamervragen over gesteld; we wachten de antwoorden van de minister daarop af.’ Het staat dus ergens onderaan de wekelijkse update van Kunsten‘92, maar het is duidelijk. Die hele pilot met sneltesten roept nogal gemengde gevoelens op.  De belangenorganisatie… 

Follow The Money bevestigt vermoeden: VNO-NCW overschrijdt grenzen bij opzet pilots cultuursector

Afgelopen vrijdag berichtten we over de nogal mysterieuze en weinig transparante gang van zaken rondom de pilots voor het heropenen van de theaters en musea. De vragen die we in dat artikel stelden zijn nu deels beantwoord dankzij de inspanningen van 3 medewerkers van Follow The Money (FTM), en de antwoorden die ze vonden zijn niet geruststellend. Even een recap:… 

Godfried Bomans: respectievelijk geliefd, verguisd, onbegrepen en vergeten

Godfried Bomans stierf een halve eeuw terug. Bijna meteen daarna verzonk Nederlands meest geliefde schrijver in de vergetelheid. Het is tijd voor een herwaardering van Bomans’ literaire werk én zelfs zijn politieke standpunten. Ik dook in de archieven, tevens speurend naar de schaarse sporen van Bomans in Amersfoort. Eerst een paar ronde getallen. Hij verzorgde zeventig jaar terug een lezing… 

Commercieel belang bij test-evenementen schaadt het vertrouwen. Dat testresultaat is alvast binnen.

Vrij onverwacht werd deze week bekend dat culturele- en vermaakslocaties komende maand testlocaties zijn voor heropening van de samenleving. Het kwam nogal uit de lucht vallen, want iedereen was nog bezig met petities en andere smeekbeden om culturele gebouwen weer te heropenen. Daar hebben ze immers hun coronaprotocollen beter op orde dan de Albert Heijn bij mij op de hoek.… 

Platform BK: Uitgesteld werk betekent uitgesteld geld. Daarvan kan de kunstenaar geen eten kopen.

Wat we aan het begin van de coronasteun al vreesden, blijkt werkelijkheid geworden. Het riante steungeld voor cultuur zou via de instellingen ook terecht moeten komen bij de kleine zelfstandigen in de kunsten, maar dat gebeurt nu te weinig. Natuurlijk zijn er mooie voorbeelden, zoals de grote gesubsidieerde kunstinstellingen in Groningen en festivals als Boulevard en Holland Festival die zelfstandigen… 

‘Monument voor BKR’ laat zien hoe goed een inkomensregeling voor kunstenaars kan werken

Met ‘Een monument voor de BKR’ heeft Fransje Kuyvenhoven inderdaad een eerbetoon geschreven in haar “geschiedenis van een spraakmakende kunstenaarsregeling (1949-1987 )”. Alleen al omdat de eerste honderd pagina’s geen tekst bevatten, maar een chronologische etalage van kunstwerken uit de BKR. Van onder meer Karel Appel, Corneille, Constant, Lucebert, Jan Wolkers, Kees van Bohemen, Ger Lataster, Armando. En omdat er… 

Gemeenten zijn niet te vertrouwen met cultuurgeld. Daarom moeten ze liefst alles krijgen.

De meest recente bulk cultuurreddingsgeld is aan gemeentebesturen uitgedeeld, zonder de verplichting dat geld ook daadwerkelijk aan cultuur uit te geven. Dat zogenaamde ‘oormerken’ was volgens de nu demissionaire minister van cultuur Ingrid van Engelshoven namelijk te omslachtig en tijdrovend. (Kwaadwillenden suggereren dat op deze manier Rutte en Wiebes wel over de brug wilden komen, omdat het geld toch niet… 

Ontzamelen

Sinds een week of twee zit het woord ontzamelen in mijn hoofd. Een politicus uit Amsterdam stelde voor om As I opened Fire van Roy Lichtenstein te verkopen. Geschatte opbrengst: 40 tot 50 miljoen. Met dat geld kon de Amsterdamse kunstsector worden gered en als er wat overbleef ook nog werk van nieuwe kunstenaars worden gekocht. De politicus houdt zelf… 

Klein Cultureel Lidmaatschap
175 / 12 Maanden
Bij omzet minder dan 250.000 per jaar.
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Cultureel Lidmaatschap
360 / Jaar
Voor culturele organisaties
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50 / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands