Ga naar de inhoud

prins bernhard

Gouden Koets over Amsterdam Museum heen getakeld

In het holst van de nacht van 9 op 10 juni is de gerestaureerde Gouden Koets in een houten kist over het dak van het Amsterdam Museum heen getakeld. Een bijzonder en spectaculair moment dat midden in de nacht plaatsvond omdat de tramlijnen moesten worden stilgelegd voor deze grote operatie. Alles is goed verlopen en de Gouden Koets is gisternacht… 

Dans- & theatercollectief Movementalist presenteert in samenwerking met Plein Theater de Movement Expo Aceleratio in de NDSM Fuse van 27 mei (première) t/m 30 mei.

De kunst van het vertragen in tijden van een pandemie. Aceleratio is een interdisciplinaire performance installatie, die het on- en offline publiek beoogt te confronteren met strijd, vrijheid, moed en troost, vanuit de noodzaak deze tijd te belichamen. Artistieke leiders Dayna Martinez Morales & Vincent Verburg zijn de initiatiefnemers van Movement Expo Aceleratio. Tien ervaren en zeer verschillende performers in… 

‘Deze nieuwe wet betekent nog meer hindernissen en beperkingen voor bezoek aan cultuur.’

Geachte leden van de Tweede Kamer, Met grote zorg kijken wij naar de tijdelijke testwet waar dinsdag 11 mei in uw Kamer over gestemd gaat worden. Deze nieuwe wet betekent nog meer hindernissen en beperkingen voor bezoek aan cultuur. Beperkingen die wel worden ingevoerd maar waar de einddatum niet van gegeven wordt. Deze nieuwe testwet kan een uitkomst zijn voor… 

Amsterdam Museum presenteert tentoonstelling Gouden Koets – 18 juni 2021 t/m 27 februari 2022 

Op vrijdag 18 juni opent in het Amsterdam Museum de tentoonstelling De Gouden Koets. Na een restauratie van ruim vijf jaar is de Gouden Koets voor het eerst weer voor publiek te zien. Het rijtuig wordt tot en met februari 2022 in bruikleen gegeven aan het Amsterdam Museum. Daarmee keert de koets tijdelijk terug naar de stad die hem in… 

Livestream : Creatieve colleges door Eat Designer Marije Vogelzang

Maas theater en dans presenteert van zaterdag 5 september tot en met vrijdag 16 oktober 2020
elke week een creatief college van 60 minuten door eat designer Marije Vogelzang in het kader
van zomervoorstelling De wilde keuken. Het doel van Vogelzang is om met de colleges de
bezoekers en kijkers te inspireren hun relatie met eten te verbeteren.

Cultuurpodcorocastnapers (22): In het najaar zou toch enige vorm van samenscholing wel weer mogelijk moeten zijn? ISH krijgt 23 november de grootste cultuurprijs van Nederland uitgereikt.

‘We zouden de prijs eigenlijk vorige week bij de première van Grimm uitgereikt gekregen hebben. Dat was onze grote productie van dit seizoen die 30 keer zou spelen. Maar na de tweede repetitie konden we stoppen. Het ziet er ernstig naar  uit dat we dit jaar niet meer in de theaters te zien zullen zijn. Wanneer in het najaar de… 

Reinbert de Leeuw op zijn 80e verjaardag overladen met eerbewijzen

Begeleid door Asko|Schönberg zingt Katja Herbers delen uit Im wunderschönen Monat Mai, Reinberts bewerking van klassiekers van Schubert en Schumann. De schrijnende teksten krijgen een geestige twist in het laatste lied. In ‘Röslein auf der Heiden’ is niet het breekbare bloempje uit het origineel maar Reinbert zelf het ‘slachtoffer’. “Und der wilde Knabe brach Reinbert auf der Heiden; Reinbert wehrte… 

Of Thrillerschrijver Tomas Ross (73) na tientallen boeken het schrijven inmiddels onder de knie heeft? ‘Soms huiver ik van mijn eigen zinnen’

Tomas Ross, ook wel de godfather van de Nederlandse ‘faction’ genoemd, sluit met zijn nieuwe thriller Het verdriet van Wilhelmina zijn trilogie over Nederlands-Indië af. ,,Lezers zeggen vaak: bij u weten we nooit wat waar is en wat niet waar. Dat kun je een bezwaar vinden, maar ik vind het een compliment.’’   Arnie Springer De nieuwe thriller van Tomas… 

Podcast: Tomas Ross over zijn thriller De onderkoning van Indië

‘Mijn vader was geheim agent 007, lang vóór James Bond’ Tomas Ross is de Nederlandse grootmeester van de faction roman, een genre waarin feiten en fictie door elkaar lopen. In 1980 verscheen zijn eerste thriller De honden van het verraad over de vrijheidsstrijd van de Zuid-Molukkers. Hij heeft inmiddels ruim 70 titels op zijn naam en schrijft ook scenario’s voor… 

Uitdehaags little foxes missen menselijkheid

Lillian Hellmans The Little Foxes is geen dankbaar stuk om te regisseren of te spelen. Daarvoor is het mensbeeld dat de Amerikaanse (1905-1984) neerzet eenvoudigweg te zwartgallig. Het Nationale Toneel slaagt er in de regie van Antoine Uitdehaag helaas niet in daar voldoende psychologische gelaagdheid in aan te brengen. In The Little Foxes, in 1941 succesvol verfilmd met Bette Davis in… 

Ron Jagers

Amersfoortse absurdist Ron Jagers zoekt de grenzen van het alledaagse

Ron Jagers levert al 45 jaar ludiek commentaar op de cultuur in Amersfoort en elders. Zijn nieuwste vondst is de ‘Prins Bernhard Fanclub’. Maar de 63-jarige absurdist en multi-kunstenaar maakte ook een aangrijpend boek over het Oost-Berlijn van voor de val van de muur. ‘hop, twee-drie-vier!’ Hij loopt mee in de Stille Fanfare, een orkest dat met veel poeha voortmarcheert… 

1967, choreograaf Koert Stuyf en danseres Ellen Edinoff

5 redenen voor het nieuwe Ellen Edinoff en Koert Stuyf Fonds

Een jaar geleden overleed een van Nederlands meest legendarische danseressen: Ellen Edinoff. Ze danste voornamelijk in de jaren zestig en zeventig maar er hing altijd een zweem van grootsheid en mysterie rond haar en haar man, choreograaf Koert Stuyf. Nu is een fonds in oprichting bij het Prins Bernhard Cultuurfonds om jonge dansers en makers van eigentijdse dans te ondersteunen. 5 redenen waarom.

Johan Simons ontvangt 150.000 euro: ‘Ik dacht, dat moet voor Elsie zijn’

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs gaat dit jaar naar Johan Simons. Bij de mededeling, in een weiland onder Utrecht, was de regisseur verbaasd: hij vermoedde dat de prijs bedoeld was voor zijn vrouw, Elsie de Brauw, alom beschouwd als een van de beste actrices van Nederland en België.

Oudolf’s stoere sprieten vervangen drijvende bokken in Rotterdamse haven

Piet Oudolf, de Nederlandse tuinkunstenaar die het aanzien van New York veranderde, is in Nederland vooral bekend als veredelde plantenboekenschrijver. Na vele grote steden wereldwijd is Rotterdam de eerste stad in Nederland die een plantsoen heeft laten inrichten door de nu 69-jarige ontwerper. En meteen wordt duidelijk wat we al die jaren zo gemist hebben in ons ‘openbaar groen’. Volkomen terecht dus, dat Oudolf in november de Prins Bernhard Cultuurfondsprijs krijgt uitgereikt.

Bibliotheek geen cultuur, EU-geld voor beeldcultuur, Corbijn in Den Haag, btw-gevolgen in Maastricht

Tropenmuseum door internationale contacten beetje exotisch (..) „Het Tropenmuseum lijkt nog een issue voor politiek Den Haag, maar over de bibliotheekservice en het theater hoor ik niets.” Van overheveling naar subsidie door het ministerie van OCW lijkt geen sprake te zijn. Ook Heemskerk vraagt zich af of staatssecretaris Knapen voldoende zicht heeft op het belang van de bibliotheek. „De bibliotheek­service… 

Kortingsnieuwtjes: mes in websites overheid en actie voor Metropole orkest

Donner Zet Mes In Websites Rijksoverheid De ministeries beheren gezamenlijk bijna 400 websites, waarvan het merendeel niet aan officiële eisen van toegankelijkheid voldoet. Minister Donner wil eerst een sanering. (..) De gemeenten, waarvan slechts 2 procent volledig aan de webrichtlijnen voldoet, hebben tot eind 2012 om aan het laagste niveau te voldoen en nog twee jaar daarna om volledig te… 

Klein Cultureel Lidmaatschap
175 / 12 Maanden
Bij omzet minder dan 250.000 per jaar.
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Cultureel Lidmaatschap
360 / Jaar
Voor culturele organisaties
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50 / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands