In het holst van de nacht van 9 op 10 juni is de gerestaureerde Gouden Koets in een houten kist over het dak van het Amsterdam Museum heen getakeld. Een bijzonder en spectaculair moment dat midden in de nacht plaatsvond omdat de tramlijnen moesten worden stilgelegd voor deze grote operatie. Alles is goed verlopen en de Gouden Koets is gisternacht officieel teruggekeerd naar de stad die hem in 1898 aan koningin Wilhelmina schonk: Amsterdam. Vanaf vrijdag 18 juni kan het publiek de gerestaureerde Gouden Koets komen bekijken in het Amsterdam Museum.

De Gouden Koets werd na een restauratie van vijf jaar vanuit Den Haag naar Amsterdam vervoerd. De koets werd in een houten kist door de Koninklijke Saan met een hijskraan over het gebouw van het Amsterdam Museum op de binnenplaats van het museum getakeld. Een spannend moment omdat de koets groot in omvang is en maar liefs 2.800 kilo weegt. De Gouden Koets wordt geplaatst in een speciale glazen behuizing op de binnenplaats van het Amsterdam Museum alwaar de koets als middelpunt van een tentoonstelling vanaf 18 juni tot en met 27 februari 2022 te zien zal zijn voor publiek.

Tentoonstelling De Gouden Koets

Van vrijdag 18 juni 2021 tot en met 27 februari 2022 is in het Amsterdam Museum de tentoonstelling De Gouden Koets te zien.

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

Na een restauratie van ruim vijf jaar is de Gouden Koets voor het eerst weer voor publiek te zien. Bezoekers kunnen de koets in alle rust van heel dichtbij bekijken in een glazen behuizing op de binnenplaats van het Amsterdam Museum. In zes museumzalen rondom de binnenplaats geven honderden cultuurhistorische objecten, schilderijen, kledingstukken, spotprenten, foto’s, bewegende beelden en hedendaagse kunstwerken een veelzijdig beeld van de geschiedenis en het gebruik van de Gouden Koets en de discussies uit verleden en heden over dit iconische voertuig. Onder andere over het paneel Hulde der Koloniën. Het Amsterdam Museum nodigt bezoekers ook uit hun kennis, opvattingen en herinneringen rond de Gouden Koets te delen.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door: BankGiro Loterij, Blockbusterfonds, De Nederlandsche Bank, Dr Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds (publicatie), Fonds 21, Gerard van den Tweel, Van den Tweel Foundation, Kickstart Cultuurfonds, Mondriaan Fonds, Nico Nap Foundation, Prins Bernhard Cultuurfonds, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Het Amsterdam Museum wordt structureel ondersteund door de Gemeente Amsterdam en de BankGiro Loterij.

Persbericht
Dit is een persbericht van een van onze leden. Persberichten van leden met een ‘bijzonder’ lidmaatschap worden onverkort doorgeplaatst en gedeeld met onze volgers op sociale media. Ook meedoen? Word BIJZONDER lid!

Foto bovenaan:
Takelen Gouden Koets, foto Jan Kees Steenman
Scroll naar top