Meteen naar de inhoud

Gouden Koets over Amsterdam Museum heen getakeld

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

In het holst van de nacht van 9 op 10 juni is de gerestaureerde Gouden Koets in een houten kist over het dak van het Amsterdam Museum heen getakeld. Een bijzonder en spectaculair moment dat midden in de nacht plaatsvond omdat de tramlijnen moesten worden stilgelegd voor deze grote operatie. Alles is goed verlopen en de Gouden Koets is gisternacht officieel teruggekeerd naar de stad die hem in 1898 aan koningin Wilhelmina schonk: Amsterdam. Vanaf vrijdag 18 juni kan het publiek de gerestaureerde Gouden Koets komen bekijken in het Amsterdam Museum.

De Gouden Koets werd na een restauratie van vijf jaar vanuit Den Haag naar Amsterdam vervoerd. De koets werd in een houten kist door de Koninklijke Saan met een hijskraan over het gebouw van het Amsterdam Museum op de binnenplaats van het museum getakeld. Een spannend moment omdat de koets groot in omvang is en maar liefs 2.800 kilo weegt. De Gouden Koets wordt geplaatst in een speciale glazen behuizing op de binnenplaats van het Amsterdam Museum alwaar de koets als middelpunt van een tentoonstelling vanaf 18 juni tot en met 27 februari 2022 te zien zal zijn voor publiek.

Tentoonstelling De Gouden Koets

Van vrijdag 18 juni 2021 tot en met 27 februari 2022 is in het Amsterdam Museum de tentoonstelling De Gouden Koets te zien.

Na een restauratie van ruim vijf jaar is de Gouden Koets voor het eerst weer voor publiek te zien. Bezoekers kunnen de koets in alle rust van heel dichtbij bekijken in een glazen behuizing op de binnenplaats van het Amsterdam Museum. In zes museumzalen rondom de binnenplaats geven honderden cultuurhistorische objecten, schilderijen, kledingstukken, spotprenten, foto’s, bewegende beelden en hedendaagse kunstwerken een veelzijdig beeld van de geschiedenis en het gebruik van de Gouden Koets en de discussies uit verleden en heden over dit iconische voertuig. Onder andere over het paneel Hulde der Koloniën. Het Amsterdam Museum nodigt bezoekers ook uit hun kennis, opvattingen en herinneringen rond de Gouden Koets te delen.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door: BankGiro Loterij, Blockbusterfonds, De Nederlandsche Bank, Dr Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds (publicatie), Fonds 21, Gerard van den Tweel, Van den Tweel Foundation, Kickstart Cultuurfonds, Mondriaan Fonds, Nico Nap Foundation, Prins Bernhard Cultuurfonds, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Het Amsterdam Museum wordt structureel ondersteund door de Gemeente Amsterdam en de BankGiro Loterij.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Klein Lidmaatschap
175 / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Groot Lidmaatschap
360 / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50 / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands