We zouden iets denigrerends over Belgen en rekenen kunnen zeggen, maar dat doen we niet. Ten eerste omdat de Belgen zichzelf hebben opgeheven en ten tweede omdat er niets mis is met het rekenvermogen van de Vlamingen. Althans, die Vlamingen die bij het Vlaams Theaterinstituut hebben uitgerekend hoe het subsidiegeld voor de kunsten besteed wordt. In Vlaanderen. En dat blijkt een heel ingewikkeld verhaal op te leveren, aldus de pdf vol met tabellen, grafieken en slagen om de arm. Geruststellend, eigenlijk wel, omdat ‘het ingewikkelde’ in Vlaanderen kennelijk nog gekoesterd wordt. In Nederland doet het Kabinet-Rutte over het bezuinigen op kunsten namelijk net zo moeilijk als over het redden van een burger van een strand in Libië of het bouwen van een kerncentrale in een gebied dat zestig jaar geleden nog onder water stond.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Nee, dan de Belgen Vlamingen. Ook al gaat er bij hen  maar 86 miljoen per jaar aan rijkssubsidie naar de kunsten, er zijn ook nog talloze andere potjes met geld en er is ‘de markt’. Dat alles bij elkaar zorgt dus voor een hoogst ingewikkeld georganiseerde kunstwereld waar rond de 200 miljoen in omgaat, qua kosten. Mooi. Houden zo. Nu is het curieuze dat de onderzoekers, die flink losgegaan zijn op de nieuwe Excel-versie die het VTi ter beschikking had, constateren dat de Vlaamse overheid dus heel veel geld genereert met die subsidie. Dat is in Nederland ook onderzocht, maar dan ging het over economische waarde en meerwaarde voor de samenleving (loopt in de miljarden). Dat vonden ze bij het Theaterinstituut allemaal net weer te ingewikkeld. Het onderzoek wijst nu dus uit dat die overheidssubsidie vooral heel veel andere overheden uitnodigt tot subsidiëren. Wat ze in Vlaanderen kennelijk nog als een voordeel zien, gezien de juichende toon waarop deze ontdekking wordt gepubliceerd. Dat het meeste geld bovendien in personeelskosten gaat zitten, is niet meer dan logisch. Kennelijk ook geen probleem.

Als lobbystuk voor een sector die zich tegen bezuinigingen wil wapenen is de pdf van de Vlamingen in ieder geval totaal ongeschikt. Al vinden we de plaatjes en kleurtjes wel heel erg mooi. We zien meneer Zijlstra hier al zijn vingers aflikken bij zoveel onderzoekersnaïviteit. Hoewel, de Nederlandse cultuursector kan er ook wat van, nu die inmiddels beruchte Tafel van Zes het hele bezuinigingsvoorstel van het kabinet-rutte al heeft ingevuld, nog voor de zuinige Fries ook maar één keer inhoudelijk zijn mond heeft opengedaan.

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

Lees hier de ‘Veldanalyse Steunpunten Feb2011’

Foto bovenaan:
Scroll naar top