Meteen naar de inhoud

‘Joepie! Subsidie levert meer subsidie op!’: Vlaamse onderzoekers verliezen zich in cijfers over cultuursubsidies

We zouden iets denigrerends over Belgen en rekenen kunnen zeggen, maar dat doen we niet. Ten eerste omdat de Belgen zichzelf hebben opgeheven en ten tweede omdat er niets mis is met het rekenvermogen van de Vlamingen. Althans, die Vlamingen die bij het Vlaams Theaterinstituut hebben uitgerekend hoe het subsidiegeld voor de kunsten besteed wordt. In Vlaanderen. En dat blijkt een heel ingewikkeld verhaal op te leveren, aldus de pdf vol met tabellen, grafieken en slagen om de arm. Geruststellend, eigenlijk wel, omdat ‘het ingewikkelde’ in Vlaanderen kennelijk nog gekoesterd wordt. In Nederland doet het Kabinet-Rutte over het bezuinigen op kunsten namelijk net zo moeilijk als over het redden van een burger van een strand in Libië of het bouwen van een kerncentrale in een gebied dat zestig jaar geleden nog onder water stond.

Nee, dan de Belgen Vlamingen. Ook al gaat er bij hen  maar 86 miljoen per jaar aan rijkssubsidie naar de kunsten, er zijn ook nog talloze andere potjes met geld en er is ‘de markt’. Dat alles bij elkaar zorgt dus voor een hoogst ingewikkeld georganiseerde kunstwereld waar rond de 200 miljoen in omgaat, qua kosten. Mooi. Houden zo. Nu is het curieuze dat de onderzoekers, die flink losgegaan zijn op de nieuwe Excel-versie die het VTi ter beschikking had, constateren dat de Vlaamse overheid dus heel veel geld genereert met die subsidie. Dat is in Nederland ook onderzocht, maar dan ging het over economische waarde en meerwaarde voor de samenleving (loopt in de miljarden). Dat vonden ze bij het Theaterinstituut allemaal net weer te ingewikkeld. Het onderzoek wijst nu dus uit dat die overheidssubsidie vooral heel veel andere overheden uitnodigt tot subsidiëren. Wat ze in Vlaanderen kennelijk nog als een voordeel zien, gezien de juichende toon waarop deze ontdekking wordt gepubliceerd. Dat het meeste geld bovendien in personeelskosten gaat zitten, is niet meer dan logisch. Kennelijk ook geen probleem.

Als lobbystuk voor een sector die zich tegen bezuinigingen wil wapenen is de pdf van de Vlamingen in ieder geval totaal ongeschikt. Al vinden we de plaatjes en kleurtjes wel heel erg mooi. We zien meneer Zijlstra hier al zijn vingers aflikken bij zoveel onderzoekersnaïviteit. Hoewel, de Nederlandse cultuursector kan er ook wat van, nu die inmiddels beruchte Tafel van Zes het hele bezuinigingsvoorstel van het kabinet-rutte al heeft ingevuld, nog voor de zuinige Fries ook maar één keer inhoudelijk zijn mond heeft opengedaan.

Lees hier de ‘Veldanalyse Steunpunten Feb2011’

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
4 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
KLein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen