Ooit geweten dat ‘De bruiloft van Kloris en Roosje’ in 1707 voor het eerst werd opgevoerd, en dat dit de voorloper is van de huidige oudejaarsconference? Dankzij de theaterencyclopedie die vanaf 1 september te vinden is, zijn deze en nog vele wetenswaardigheden te vinden.

Het Theaterinstituut (TIN) is initiatiefnemer en levert een groot deel van de inhoud van de site. De complete database van het TIN van alle in Nederland gespeelde voorstellingen sinds 1900 is in de encyclopedie te vinden. Evenals beeldmateriaal en audio- en videofragmenten. Maar dat is niet het enige. De encyclopedie is ook een wiki. Iedereen kan iets toevoegen, aanvullen of verbeteren. Zo is theaterencyclopedie.nl niet alleen een plek om kennis te halen, maar ook om kennis te brengen, aldus het TIN.

De encyclopedie is meer dan een zoekmachine voor feitjes. Er is een aantal extra’s. Zo is er een eregalerij met beeld, geluid en teksten van en over een select gezelschap grootheden. Neem Johnny Kraaijkamp. ‘Een hysterische man die niet zonder het vak kan. Het is een soort krankzinnigheid dat je van grote kent..’ Of de jukebox, met liedjes uit heden en verleden. Een Louis Davids uit 1930, of toch liever een Freek de Jonge uit 1970?

Naast liedjes zijn er ook hoorspelen, documentaires en te horen. Een ander extraatje is de tijdlijn, die begint in 1638 bij ‘De eerste schouwburg opent met Vondels Gijsbrecht’. In grote sprongen kan je vervolgens door de geschiedenis stappen. ‘2000: arts worden onderdeel van de theaterkunsten. 2008: regisseert drie opera’s. 2011: Première musical Maria in M-lab.’

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

De encyclopedie is een grote bron van informatie voor de liefhebber, waarin je van link naar link kunt verdwalen. En dankzij het wiki-karakter is het ook compleet en actueel. Hoopt het TIN.

Halbe Zijlstra? Ja, hij staat er al in.

Foto bovenaan:
Scroll naar top