Meteen naar de inhoud

Eindelijk antwoord op prangende vragen uit toneelgeschiedenis

Ooit geweten dat ‘De bruiloft van Kloris en Roosje’ in 1707 voor het eerst werd opgevoerd, en dat dit de voorloper is van de huidige oudejaarsconference? Dankzij de theaterencyclopedie die vanaf 1 september online te vinden is, zijn deze en nog vele wetenswaardigheden te vinden.

Het Theaterinstituut Nederland (TIN) is initiatiefnemer en levert een groot deel van de inhoud van de site. De complete database van het TIN van alle in Nederland gespeelde voorstellingen sinds 1900 is in de encyclopedie te vinden. Evenals beeldmateriaal en audio- en videofragmenten. Maar dat is niet het enige. De encyclopedie is ook een wiki. Iedereen kan iets toevoegen, aanvullen of verbeteren. Zo is theaterencyclopedie.nl niet alleen een plek om kennis te halen, maar ook om kennis te brengen, aldus het TIN.

De encyclopedie is meer dan een zoekmachine voor feitjes. Er is een aantal extra’s. Zo is er een eregalerij met beeld, geluid en teksten van en over een select gezelschap grootheden. Neem Johnny Kraaijkamp. ‘Een hysterische man die niet zonder het vak kan. Het is een soort krankzinnigheid dat je van grote kunstenaars kent..’ Of de jukebox, met liedjes uit heden en verleden. Een Louis Davids uit 1930, of toch liever een Freek de Jonge uit 1970?

Naast liedjes zijn er ook hoorspelen, documentaires en cabaret te horen. Een ander extraatje is de tijdlijn, die begint in 1638 bij ‘De eerste schouwburg opent met Vondels Gijsbrecht’. In grote sprongen kan je vervolgens door de geschiedenis stappen. ‘2000: Urban arts worden onderdeel van de theaterkunsten. 2008: Johan Simons regisseert drie opera’s. 2011: Première musical Maria in M-lab.’

De encyclopedie is een grote bron van informatie voor de liefhebber, waarin je van link naar link kunt verdwalen. En dankzij het wiki-karakter is het ook compleet en actueel. Hoopt het TIN.

Halbe Zijlstra? Ja, hij staat er al in.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Klein Lidmaatschap
175€ / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Groot Lidmaatschap
360€ / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50€ / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands