Meteen naar de inhoud

“GaBrits regeringsrapport breekt lans voor kunsteducatie

Een nationaal plan voor kunsteducatie, gegarandeerd blijvend extra geld voor kunstvakonderwijs en een cultureel paspoort voor alle kinderen, waarin ook hun culturele ervaring wordt vastgelegd: een paar aanbevelingen uit het  Henley-onderzoek, dat werd uitgevoerd in opdracht van het Britse ministerie van Cultuur, Media en Sport.

Terwijl de Nederlandse volksvertegenwoordigers nog volop worstelen met de reorganisatie van het kunstvakonderwijs, geeft Engeland een richting aan, waarin de ontwikkelingen zich kunnen bewegen. Een richting die verdacht veel lijkt op de inrichting van het Nederlandse kunstonderwijs van vóór 2013.

Hoewel de onderwijssystemen aan weerszijden van de Noordzee nogal verschillen, is het Henley-rapport toch de moeite van het lezen waard. Immers: met de aangekondigde bezuinigingen op het kunstbudget en het kunstvakonderwijs schuift Nederland flink op in de richting van Engeland, terwijl Engeland juist een voorbeeld wilde nemen aan het bestaande, zeer diverse, Nederlandse systeem.

En waar in Engeland de grote bezuinigingen van het conservatief-liberale kabinet net voelbaar beginnen te worden, staat Nederland nog een boel te wachten. Whitehall-watchers valt daarbij wel op dat de toon waarop in de Britse media over de kunsten gesproken wordt, een stuk respectvoller is dan die waartoe het rechts-populistische kabinet-Rutte heeft aangezet.

Het hele rapport kunt u hieronder vinden.
https://cultureelpersbureau.nl//wp-content/uploads/2012/02/Cultural_Education_report.pdf

3 reacties op ““GaBrits regeringsrapport breekt lans voor kunsteducatie”

Reacties zijn gesloten.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur