Meteen naar de inhoud

Amsterdams theaterduo dubbel genomineerd voor Britse prijzen

Komen Ivo en Jan in dit indrukwekkende rijtje?

Laurence Olivier, Ralph Richardson, Joan Littlewood, John Gielgud, Alec Guinness, Peggy Ashcroft, Harold Pinter, Peter Hall, Judi Dench, Alan Bennett, Andrew Lloyd Webber, Alan Ayckbourn, Maggie Smith, Gillian Lynne en Michael Frayn.

Allemaal grote namen van het Britse theater. Internationale beroemdheden, die allemaal een Olivier uitgereikt hebben gekregen, zeg maar de Britse toneel-oscar. Of de Nederlandse Toneel-Gouden-familie-bouwmeester-en-een-paar-commedia-dell-arte-figuren.

Op 12 april aanstaande zouden die door- en door Britse grootheden weleens gezelschap kunnen krijgen van twee Vlaamse namen: het vanuit Amsterdam opererende theaterkoppel Ivo van Hove (regisseur) en Jan Versweyveld (scenograaf). Zij zijn genomineerd vanwege een voorstelling die Van Hove en Versweyveld maakten van A View from the Bridge, een stuk van Arthur Miller over spanningen in een Italiaans immigrantengezin in Brooklyn.

Ivo-van-Hove-004

Eindelijk erkenning voor Versweyveld?[Tweet “De prijzen kunnen het duo bijna niet meer ontgaan: zowel van Hove als Versweyveld…”] De prijzen kunnen het duo bijna niet meer ontgaan: zowel van Hove als Versweyveldwerden elk in twee categorieën genomineerd. Van Hove voor de beste regie en de beste herneming (het stuk speelde eerder in een klein theater) en Versweyveld voor beste decorontwerp en beste lichtontwerp. Daarnaast zijn de twee hoofdrolspelers en de geluidsontwerper genomineerd.

[Tweet “De internationale zegetocht van Van Hove bereikt met deze nominaties een nieuw hoogtepunt.”] De internationale zegetocht van Van Hove bereikt met deze nominaties een nieuw hoogtepunt. Eerder al viel tout hip New York voor de Vlaming, die als artistiek leider van Toneelgroep Amsterdam al jaren Nederland aan zijn voeten heeft liggen. In België, Duitsland en Oostenrijk staat hij ook op eenzame hoogte, terwijl het gezelschap de hele wereld over trekt met stukken die van Hove regisseerde.

Het is extra mooi dat nu ook Versweyveld dik in de prijzen dreigt te vallen. De vaste partner van Van Hove is van zo’n enorme invloed op het werk van de regisseur, dat heel vaak niet te bepalen is waar het werk van de vormgever eindigt en dat van de regisseur begint.

Dat is een voorwaarde voor mooi theater.

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands