Meteen naar de inhoud

De Passie – niet voor lijdzame volgers

Saai hoor, al die films, reclames en youtube-filmpjes waarin altijd maar weer naar dezelfde (achtergrond)muziek gegrepen wordt. Bij een verstilde scène of zielige docu krijgt de kijker Pärt voorgeschoteld. Spannend klinkt zo,  en als het noodlot toeslaat hoor je dit.

Gewoontedieren

Ach, ook film-docu-& TV-makers zijn net gewone mensen en grijpen graag naar hetzelfde. Dommage! Want er is zoveel meer te ontdekken. Daar help ik dan af en toe een beetje bij zullen we maar zeggen. Neem nu de Matthäus Passie. Geweldig stuk. Daar moet je bij zijn. Minstens één keertje uitzitten (en het tot je laten doordringen). Vaker gaan kan natuurlijk. Maar om dan te denken dat dat het enige Passie-stuk is en het bij Bach te laten…. zonde!

Levensbehoefte

Er is veel meer mooi klinkend werk dat over lijden gaat. En even heel kort door de bocht: over lijden horen is zelf ’n beetje lijden (iets met spiegelneuronen enzo) waardoor er weer ruimte ontstaat voor licht & lucht. En dat is iets waar ook de hedendaagse mens natuurlijk meer dan ooit nood aan heeft.

Luisterend afzien

Meer lijdensmuziek beluisteren dus. Fado, Flamenco, smartlappen zat. Maar voor een-soort-van officiële passie kun je zeker ook bij de hedendaagse (klassieke) muziekwereld terecht. Muziek met zeggingskracht. Muziek waarvan je de maker ook nog gewoon kunt bevragen over zijn werk.

Mijn alternatief voor de Matthäus is een specifiek werk van componist David Lang. Verstild, verfijnd en indringend. Luister maar naar een deel  uit The Little Match Girl Passion:

A suivre!

Goed om te weten

PS op 31/3 Utrecht en 1/4 Amsterdam kun je het helemaal beluisteren: Musa o.l.v. Peter Dijkstra. 

Brechtje Roos

anders luisteren . meer horen . zet mens en organisatie in beweging . podiummens . presentatie . sociaal-artistiek Brechtje Roos (1972) is muziekverteller. Spreker. Programmamaker, publicist & oprichter van Hoor! Van oorsprong musicus. Spreekt, schrijft en enthousiasmeert vanuit muziek. Ze heeft hart voor de positie en het imago van podiumkunstenaars en laat graag van zich horen. Op serieus luchtige toon duidelijk maken hoe het er achter de schermen aan toegaat is de komende tijd haar missie. Dat kan de wereld uiteindelijk alleen maar mooier maken. A suivre!Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands