Toen ik laatst aan middelbare scholieren probeerde uit te leggen hoe weinig de orkestleden betaald kregen die bij het Eurovisie Songfestival de muzikale verrassingsact verzorgen, keken ze me verwilderd aan. Immers, het was meer dan je als 16-jarige verdient als vakkenvuller bij de gemiddelde grootgrutter. Dus wat was eigenlijk het probleem?

Avatar

Beste lezer!

Dankzij gulle donaties van lezers konden we tot nu toe verhalen zoals dit blijven brengen. Bepaal zelf wat dit verhaal van Wijbrand Schaap je waard is. Je donatie is zeer welkom! Zo blijven we bestaan.
Doneer hier

Waardeer dit verhaal!

Met een donatie laat je je waardering blijken voor het werk van deze auteur.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Daarom nu maar even een andere rekensom, dankzij de NTB, de vakbond voor musici. Deze maand presenteerden zij hun jaarlijkse overzicht van tarieven (behaald en cao), en dan snap je waarom goede kunst duur is en de NPO een ongelooflijke uitbuiter.

Schofterig

Waar waren we ook alweer gebleven, zeg je dan. Welnu, de musici bij het Songfestival krijgen omgerekend 11,54€ per uur. Dat was dan soort van netto. In het tarievenlijstje kunnen we nu zien dat dat minstens 200 tot 300 procent onder het gangbare, en sinds 1 januari ook voorgeschreven, tarief ligt. De professionele musici horen 50 euro bruto per te krijgen, dus minimaal 150 euro per repetitie, en dan ook nog eens 300 euro per concert. In dit geval dus: 3 concerten en 8 repetities, tellen we even op, komen we op 2100 euro. Bruto. Houd je netto een euro of 1800 aan over. Waarvan je niet je reiskosten hoeft te betalen, zoals de NPO wel eist van de kunstenaars die voor 200 miljoen mensen hun kunstje gaan vertonen. Ik vermoed dat de cameralieden die het opnemen riantere vergoedingen krijgen.

Muzikanten een kwart betalen van waar ze in alle redelijkheid recht op hebben. Dat is ronduit schofterig. Ik zeg het maar eens hardop. Welke fondsen, welke subsidiënten, welke sponsoren hebben daar hun fiat aan gegeven? Tot nu toe heeft niemand bij de Publieke Omroep van deze wantoestand gerept. Waarom niet, eigenlijk?

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login
MZW_2020_tarieven_web-003-1

Waardeer dit verhaal!

Met een donatie laat je je waardering blijken voor het werk van deze auteur.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.