Meteen naar de inhoud

Nederlands Blazers Ensemble start tweede tournee van The Unknown Chaplin een ode aan Chaplin’s kunstenaarschap, met nieuw gecomponeerde muziek

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Na de succesvolle tournee in november vorig jaar gaat het Nederlands Blazers Ensemble opnieuw touren met The Unknown Chaplin. De tweede tournee – van 3 maart tot en met 22 maart – voert langs zalen in Ede, Helmond, Tilburg, Den Haag, Amersfoort, Enschede, Amsterdam en Rotterdam.
www.nbe.nl/programma/the-unknown-chaplin/

Zes hilarische, kolderieke en melancholische stomme films van het grote universele genie Charlie Chaplin. Het NBE heeft vier componisten – Oene van Geel, Micha Hamel, Reza Namavar en Julian Schneemann – gevraagd nieuwe muziek te componeren die naadloos deze films begeleiden en ondersteunen. Authentieke en hedendaagse invulling van belangrijk erfgoed uit de filmgeschiedenis, een ode aan Chaplin’s kunstenaarschap.

De vier componisten zijn gekozen om hun verschillende kwaliteiten. Ze denken eclectisch, elk op hun eigen originele wijze. Oene van Geel heeft roots in de jazz, Reza Nemavar zowel in Bach als in de revolutionaire avant-garde. Micha Hamel is, misschien wel het meest van de vier, de echte filmcomponist. Julian Schneemann heeft een geheel eigen stijl ontwikkeld en laat zich inspireren door muziek van over de hele wereld. Naast de slapstick en de lol heeft het programma ook een ernstige laag, zoals bij Chaplin ook altijd aanwezig.

Als contrast met de nieuw gecomponeerde soundtracks speelt het NBE het meest contemplatieve werk dat Philip Glass schreef voor de film: Mishima, a Life in Four Chapters.

Bart Schneemann, hoboïst en artistiek leider van het NBE:
Ik droom al heel lang over een project met films van Charlie Chaplin. Er zijn natuurlijk meer grootheden in die wereld, zoals die waanzinnige Buster Keaton, maar Chaplin is in mijn ogen het universeel genie. Het gaat bij hem nooit alleen om de humor. Er zit altijd iets achter. Hij is de Johan Cruijff van de stomme film. We hebben overigens heel bewust niet voor klassiekers als The Great Dictator of Modern Times gekozen. We laten de minder bekende Chaplin van vóór 1918 zien. Het zijn echt heel grappige en aangrijpende films, die weinig mensen zullen kennen.”

Speellijst

di 3 mrt Ede – Cultura
do 5 mrt Helmond – Theater Speelhuis
vr 6 mrt Tilburg – Theaters Tilburg
za 7 mrt Den Haag – Zuiderstrandtheater
zo 8 mrt Amersfoort – De Flint
di 10 mrt Enschede – Muziekcentrum
wo 11 mrt Amsterdam – Muziekgebouw
do 12 mrt Amsterdam – Muziekgebouw
zo 22 mrt Rotterdam – TR Schouwburg

Over het Nederlands Blazers Ensemble:

Het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) is een groep van ruim twintig topmusici die zo’n tachtig keer per jaar samenkomt om in binnen- en buitenland bijzondere programma’s te spelen. Gezamenlijke bezieling en honger naar avontuur drijft het NBE tot het maken van theatrale muziekprogramma’s die zelden onder één muzikale noemer te vangen zijn; het NBE combineert eigentijdse en oude muziek van alle soorten en maten die de zinnen en verbeelding prikkelt. Het NBE is altijd op zoek naar intrigerende samenwerkingen met musici uit andere culturen en spannende combinaties met andere disciplines. Met de vernieuwende programma’s, wil het NBE een groot publiek verrassen, boeien, ontroeren en prikkelen.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Klein Lidmaatschap
175 / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Cultureel Lidmaatschap
360 / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50 / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands