Meteen naar de inhoud

Meer Nederlandse thrillerauteurs in de top 10 spanning

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

In 2021 behaalden 15 verschillende Nederlandse thrillerauteurs de top 10 spanning van de bestsellerlijst. Dat zijn er meer dan in voorafgaande jaren. Een gunstige ontwikkeling voor de Nederlandse thriller.

Het marktaandeel van de Nederlandse auteurs op de thrillermarkt (spannende boek minus fantasy en true crime) bedroeg in 2021 21%. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau KVB-SMK/Gfk in opdracht van de sectie misdaadauteurs van de Auteursbond. Het marktaandeel bedroeg in 2018, 2019 en 2020 respectievelijk 20%, 22% en 23%.

Michael Berg (voorzitter sectie Nederlandse misdaadauteurs): ‘Een marktaandeel van 21% blijft een knappe prestatie. Zeker gezien het feit dat er van buitenlandse thrillerauteurs 4 tot 5 maal meer boeken op de Nederlandse markt verschijnen. De Nederlandse thriller is dus populair en daarom roep ik boekhandels op om meer ruimte op tafel vrij te maken voor thrillers van eigen bodem.’

Nederland telt een kleine 200 actieve en serieuze thrillerauteurs. Voor het overgrote deel worden zij uitgegeven door commerciële en literaire uitgeverijen. In 2021 verkochten de Nederlandse thrillerauteurs bijna 1 miljoen e-boeken (marktaandeel 13%) en bijna 7,5 miljoen papieren boeken (marktaandeel 23%)

Top tien spanning

Maar liefst 15 verschillende Nederlandse thrillerauteurs zagen zichzelf terug in de top tien spanning van de CPNB bestseller top 60. Dat zijn er meer dan in 2019 en 2020 toen er respectievelijk 10 en 12 auteurs een top-tien plaats bemachtigden.

Michael Berg: ‘Meer verschillende auteurs is pure winst. Dat betekent dat het publiek meer Nederlandse auteurs kent en koopt. Een positieve ontwikkeling.’

Koploper in 2021 was Suzanne Vermeer met 52 top-tien noteringen. Daarna volgden Linda van Rijn (26), Esther Verhoef (25), Saskia Noort (23), Peter Römer (23), Thomas Olde Heuvelt (15), Simone van der Vlugt (7), Marion Pauw (6), Nathalie Pagie (5) Elvin Post (4), Kiki van Dijk (3) Jeroen Windmeijer & Jacob Slavenburg (2) en Anya Niewierra, Loes den Hollander en Tomas Ross (1).

Esther Verhoef tekende voor de meeste top-een noteringen (12), gevolgd door Suzanne Vermeer (5), Thomas Olde Heuvelt (2) en Simone van der Vlugt, Peter Römer, Linda van Rijn (1)

NBD Biblion Gouden Strop/Schaduwprijs

Belangrijk promotiemiddel voor de Nederlandse thriller zijn de NBD Biblion Gouden Strop (de prijs voor het beste spannende boek van het jaar) en de NBD Biblion Schaduwprijs (de prijs voor het beste spannende debuut van het jaar). Beide prijzen worden dit jaar uitgereikt tijdens de Avond van het Spannende Boek op do 9 juni in Bibliotheek Utrecht aan de Neude. De winnaar van de NBD Biblion Gouden Strop wint een sculptuur gemaakt door Marianne van de Heuvel en een geldbedrag van € 10.000. September en oktober volgt de Gouden Strop Thriller Tour, een tournee langs tien bibliotheken in Nederland waar de winnaar en andere Nederlandse thrillerauteurs zullen optreden.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands