Meteen naar de inhoud

Amsterdam Museum schort opening tijdelijk onderkomen in Hermitage op

Cultuurpers ledenservice

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een bijpassend lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door laten plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.


Het Amsterdam Museum heeft besloten de deuren van zijn nieuwe tijdelijke onderkomen in het Hermitage-gebouw tot nader order gesloten te houden. De opening, die gepland stond voor zaterdag 5 maart, gaat niet door vanwege de oorlog in Oekraïne en het sentiment over deze aangrijpende gebeurtenissen in het hele land en de stad.

‘’De oorlog in Oekraïne heeft verschrikkelijke gevolgen voor heel veel mensen. Wij vinden een feestelijke opening dit weekend niet gepast. Ook omdat er in het hele land acties plaatsvinden voor Oekraïne.” licht Judikje Kiers, directeur van het Amsterdam Museum, het besluit nader toe. ‘’Daarnaast zijn de banden van de Hermitage Amsterdam met Rusland onmiskenbaar aanwezig en voor ons te onduidelijk. De Hermitage heeft onze ongerustheid daaromtrent niet weg kunnen nemen. Dat is voor ons ook aanleiding om de openstelling en opening van de Amsterdam Museum-vleugel in het Hermitage-gebouw op dit moment op te schorten.’’

Margriet Schavemaker, artistiek directeur van het Amsterdam Museum vult aan: ‘’Wij staan onverminderd achter onze nieuwe collectiepresentatie en de tijdelijke tentoonstellingen, die onder andere ingaan op dekolonisatie, plaatsmaken en het bevorderen van gelijkheid. Er is ook een ruimte ingericht waarin bezoekers hun verhalen over Oekraïne en reacties op de oorlog, en andere conflicten in de wereld kunnen delen. Het is ontzettend jammer dat de opening moet worden opgeschort.’’

Het Amsterdam Museum benadrukt expliciet zijn steun aan alle slachtoffers van deze oorlog.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur