Meteen naar de inhoud

Amsterdam Museum verwerft kunstwerk Aukje Dekker over eerste vrouwelijke burgemeester

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Het Amsterdam Museum heeft het werk Woman on top (2022) van kunstenares Aukje Dekker verworven. Het werk, waarmee Dekker het feit benadrukt dat Femke Halsema de eerste vrouwelijke burgemeester is van Amsterdam, is dinsdag officieel onthuld in de werkkamer van burgemeester Halsema op het stadhuis.

Margriet Schavemaker, Aukje Dekker en burgemeester Halsema voor het werk.
Foto Amsterdam Museum, Francoise Bolechowski.

Het werk Woman on top (2022) van Aukje Dekker (beeldend kunstenaar, medeoprichter Sociëteit Sexyland) bestaat uit vele kleine strookjes papier met daarop de woorden ‘I have to work harder’. Dekker plakte duizenden strookjes op een grote fotocollage van burgemeestersportretten van Amsterdam. Allen mannen. Dat deed zij net zo lang tot de burgemeesters helemaal achter de strookjes verdwenen. Niet meer zichtbaar, maar nog altijd aanwezig. ‘I have to work harder’ is een suggestieve uitspraak, die zowel kan staan voor de eerste vrouwelijke burgemeester van de stad: moet zij harder werken dan de mannen die haar voorgingen? Maar ook kan het staan voor een maatschappij die steeds sneller gaat, of een zelfkritische blik op de eigen prestaties. Woman on top is een tijdsdocument van de stad en de rol van vrouwen in bestuur, maar ook van de prestatiemaatschappij.

Aukje Dekker koos voor een kritische aanpak: “Toen ik de opdracht kreeg om een werk te maken voor de kamer van de burgemeester wilde ik een werk maken over Femke Halsema; De eerste vrouwelijke burgemeester van de stad is. Iemand moet de eerste zijn en dat is een zware taak. Het viel me ook op dat het in de publieke opinievaak ging over haar  accent of lippen; uiterlijke kenmerken die echt niets met een bestuurlijke functie te maken hebben en wat mijns inziens vaker gebeurt bij vrouwen op hoge posities. Woman on top is meer dan een standje. Ik raakte geïnspireerd door de serie burgemeestersportretten uit de collectie van het Amsterdam Museum maar wilde ook een statement maken en mensen iets geven om over na te denken.”

Burgemeestersportretten

Aukje Dekker liet zich voor haar kunstwerk Woman on top inspireren door portretten van Amsterdamse burgemeesters na de Tweede Wereldoorlog uit de collectie van het Amsterdam Museum. In de collage achter de woorden ‘I have to work harder’ nam zij portretten op van onder andere Gijsbert van Hall, Ivo Samkalden, Feike de Boer, Schelto Patijn en Job Cohen. Die te zien zijn in het stadhuis. “Het kunstwerk van Dekker gaat over de actualiteit van deze stad en biedt tegelijk nieuwe perspectieven op het verleden. Want sinds begin twintigste eeuw konden vrouwen zich verkiesbaar stellen, maar Amsterdam kreeg pas een eeuw later een vrouwelijke burgemeester. Met ons acquisitiebeleid focussen we nu sterk op grootstedelijke kwesties en nieuwe perspectieven op de stad. Gendergelijkheid is daar een belangrijk onderdeel van.”, aldus Margriet Schavemaker, artistiek directeur van het Amsterdam Museum.

Burgemeester Halsema

Het werk van Dekker is een recente gezamenlijke opdracht van de gemeente Amsterdam en het Amsterdam Museum voor de werkkamer van burgemeester Halsema. Het werk is opgenomen in de collectie van het Amsterdam Museum die bestaat uit meer dan 100.000 objecten van en over de stad Amsterdam. Het kunstwerk is op dinsdag 29 november officieel onthuld in de werkkamer van de burgemeester.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands