Meteen naar de inhoud

Met oma napraten over genderidentiteit – Twelfth Night van Theatergroep Aluin | Première op 23 december 2022

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

In deze sombere dagelijkse realiteit geeft Theatergroep Aluin je de mogelijkheid om te ontsnappen naar Ilyrië, waar je als publiek ondergedompeld wordt in een wereld vol romantiek, muziek en gender fluïditeit. Van 21 t/m 30 december neemt dit stiekeme queerfeestje Theater Kikker over. 

Shakespeare

Twelfth Night is door Willem Shakespeare geschreven als stiekem Queer-feestje binnen de normen van de zeventiende eeuw. Toentertijd werden alle rollen in Engeland door mannen gespeeld, hierdoor kregen de liefdesscenes en genderverwarring een extra laag in de voorstelling.

 Over de voorstelling

Theatergroep Aluin heeft schrijver Ayden Carlo gevraagd om Twelfth Night te bewerken tot een genderfluïde komedie van nu. Zoals Shakespeare het misschien eigenlijk had willen schrijven, maar wat in die tijd niet kon. In deze nieuwe versie spoelt hoofdpersoon Cesario, een transjongen, aan op Ilyrië. Daar ontdekt hij al snel dat dit weleens de plek kan zijn waar hij echt zichzelf kan zijn. Dit geeft hem zelfvertrouwen, zoveel zelfvertrouwen dat hem dit direct een baan oplevert bij hertog Orsinio. Orsinio is verliefd op Olivia, maar zij ziet hem totaal niet staan. Cesario wordt gevraagd om met zijn talent als woordkunstenaar Orsinio’s liefde over te brengen aan Olivia. Dit doet hij zo goed en met zoveel overtuiging dat Olivia compleet van haar stuk wordt gebracht.

 Romantische Komedie 

De romantische komedies van nu zijn schatplichtig aan de romantische komedies uit Shakespeares tijd. Personages die halsoverkop verliefd worden, grote misverstanden of deze liefde wel wederzijds is en de heerlijke ontknoping op het eind, maken het een onverslijtbaar genre. Dat deze liefdesverhalen voor het grootste deel beperkt worden tot een -boy meets girl- situatie, werd met Twelfth night door Shakespeare al betwist, dus hoog tijd om verder te gaan op deze ingeslagen weg.

 Cast en Componist 

De cast bestaat uit vijf acteurs. Waaronder de Utrechtse Jaike Belfor, onder meer bekend van haar deelname aan Wie is de Mol en de Slimste mens. Speciaal voor deze voorstelling is componist Willem Friede (New Cool Collective) gevraagd om deze Shakespearbewerking van nieuwe muziek te voorzien. Dit om het genderfluïde muziekspektakel compleet te maken.

Kerst in Theater Kikker 

Sinds 2014 bespeelt Theatergroep Aluin jaarlijks Theater Kikker tijdens de kerstvakantie. Aluin speelt naast de voorstellingen in het theater ook jaarlijks ruim 200 voorstellingen op scholen. Met deze speelserie in de kerstvakantie richten we ons op families met kinderen in de middelbare schoolleeftijd. Families die zin hebben in een romantische komedie, om na afloop aan het kerstdiner nog eens door te praten over genderidentiteit.

Over Aluin 

Theatergroep Aluin maakt al meer dan 30 jaar helder en concreet theater. Teksttoneel met veel humor en dynamiek voor een breed publiek. De oersterke verhalen die we spelen komen uit het klassieke repertoire van de oude Grieken tot aan Shakespeare. Regelmatig maken we nieuw repertoire, maar het is altijd gebaseerd op die prachtige etalage aan grote verhalen over het menselijk tekort.

Aluin verheft het versnijden van humor en drama tot een kunst en spreekt daarmee de harten en hersens aan van heel veel heel verschillende mensen. Ervanuit gaande dat theater inspirerend kan zijn voor iedereen zoeken we naar de essentie van al deze oersterke verhalen en brengen die in diverse formaten.

 Credits

Tekst: Ayden Carlo | Regie: Victorine Plante | Muziek: New Cool Collective’s Willem Friede | Spel: Jaike Belfor, Sacha Muller, Floyd Koster, Jilles Flinterman en Khouloud Zaher | Choreografie: Christle Tjon Aman | Productie: Inez van der werf | Educatie: Bettie de Bruijn |

 Speellijst 

Woensdag 21 t/m 30 december 2022                      Theater Kikker

Woensdag 25 januari 2023                                     Musis en Stadstheater Arnhem

Donderdag 26 januari 2023                                   De Lieve Vrouw

Donderdag 2 & 3 februari 2023                              Theater aan het Vrijthof

Donderdag 9 februari 2023                                    Zwolse Theaters

Zaterdag 11 februari 2023                                      Theater Walhalla

Woensdag 22 februari 2023                                   Posthuistheater

Donderdag 9 maart 2023                                      Schouwburg Hengelo

Zaterdag 11 maart 2023                                        Podium Hoge Woerd

Donderdag 23 maart 2023                                     MIMIK Theater

Maandag 27 & 28 maart 2023                                Theaters Tilburg

Zondag 9 april 2023                                            De Kleine Komedie

Woensdag 12 april 2023                                        Hof88

Vrijdag 14 april 2023                                            Stadsschouwburg Utrecht

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
4 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
KLein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen