Meteen naar de inhoud

Lot Vekemans regisseert Blind met Helmert Woudenberg en José Kuijpers

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Kun je houden van iemand van wie je de ideeën verwerpt? Van 19 oktober t/m 15 december toert Blind door het land. In het regiedebuut van de internationaal gelauwerde toneelschrijfster Lot Vekemans spelen Helmert Woudenberg en José Kuijpers een vader en dochter die in alles lijnrecht tegenover elkaar staan. De première van deze MATZER Theaterproductie is zaterdag 21 oktober in de Bossche Verkadefabriek.

Een vader en een dochter leven al jaren met elkaar in onmin. Hij is een trotse, koppige bejaarde, die woont in een beveiligde enclave waar mensen zoals hij – wit, succesvol en ooit invloedrijk – zich hebben teruggetrokken als reactie op de veranderde samenleving. Zij omarmt die nieuwe samenleving, waarvoor ze gevochten heeft. Alles waar hij voor staat, wijst zij af. Hij verwijt haar een gevaarlijk idealisme, zij verwijt hem superioriteitsdenken. In alles staan ze lijnrecht tegenover elkaar. De verwijdering lijkt onoverbrugbaar.

In Blind botsen twee wereldbeelden in een ooit sterke familieband. Hoe ga je om met ideologische verschillen? Kun je van iemand houden wiens ideeën je verwerpt? In Blind schetst Lot Vekemans een afgesloten universum, een metafoor voor vele omheinde plekken op de wereld. Plekken waar sommigen mensen binnen mogen komen en anderen worden buitengesloten. Maar wat gebeurt er als we het samenleven niet kunnen ontvluchten? Is er een mogelijkheid om elkaar te naderen zonder dat je het met elkaar eens wordt?

Blind is van 19 oktober t/m 15 december te zien in Almelo, Amstelveen, Amsterdam, Apeldoorn, Baarn, Blaricum, Den Bosch, Etten-Leur, Gouda, Groningen, Helmond, Lochem, Maastricht, Meppel, Nieuwegein, Oosterhout, Oss, Sneek, Tiel, Tilburg, Waalwijk, Wageningen, Weert, Wijchen en Zaandam.

Lot Vekemans schrijft romans, scenario’s en toneelteksten. Haar werk is meermaals bekroond, in tweeëntwintig talen vertaald en in meer dan vijfendertig landen opgevoerd. Daarmee is ze internationaal Nederlands meest gespeelde toneelschrijver. Nu maakt ze bij MATZER Theaterproducties haar regiedebuut met een persoonlijke tekst, gebaseerd op ervaringen met haar Zuid-Afrikaanse familie en de sporen van Apartheid die ze tijdens haar reis door Zuid-Afrika tegenkwam. Die confronterende wereld met harde scheidslijnen vormde de inspiratie voor Blind. Een interview met Lotte over de voorstelling staat online.

Helmert Woudenberg was een van de oprichters van het legendarische Werktheater. Hij speelde er in vele theaterstukken en films zoals Opname en Een zwoele zomeravond. Verder was hij de afgelopen vijftig jaar onder meer te zien in speelfilms zoals Blue Movie, Max Havelaar, Amsterdamned en ’n Beetje verliefd, tv-series zoals We zijn weer thuis en Flikken Maastricht en vele solovoorstellingen. Behalve acteur is Woudenberg regisseur, docent en toneelschrijver. Daarnaast heeft hij een spelmethode ontwikkeld op basis van de elementen Vuur, Water, Lucht en Aarde, waarin hij trainingen geeft.

José Kuijpers speelde talloze theaterrollen bij gezelschappen zoal Baal, Carrousel, Toneelgroep Amsterdam, de Paardenkathedraal, Theater van het Oosten, het Zuidelijk Toneel en het Onafhankelijk Toneel. Bij MATZER Theaterproducties speelde ze eerder de solovoorstelling Niemand wacht op je. Toen de theaters vanwege corona sloten, werkte José een jaar lang bij een grote uitvaartonderneming en begeleidde ze families bij het vormgeven van de afscheidsceremonie.

MATZER Theaterproducties, het gezelschap rond artistiek leider Madeleine Matzer, maakt toegankelijke voorstellingen rond actuele maatschappelijke thema’s. Theater dat mensen op een andere manier naar maatschappelijke onderwerpen laat kijken en daarmee denkpatronen opent. MATZER maakt, raakt en verbindt.

MATZER Theaterproducties website, Facebook, LinkedIn, Instagram, YouTube

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands