Meteen naar de inhoud

Holland Festival 2024: Christiane Jatahy associate artist

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

De associate artist voor het 77e Holland Festival in 2024 is de Braziliaanse theaterregisseur, filmmaker en schrijver Christiane Jatahy (Rio de Janeiro, 1968). Christiane Jatahy zal onder andere Hamlet presenteren, een coproductie met Odéon-Théâtre de l’Europe uit Parijs. Shakespeares toneelstuk krijgt een vrouwelijke titelrol en vormt het uitgangspunt om na te denken over de wereld waarin we leven, en hoe deze te veranderen.
2024 is het zesde opeenvolgende jaar dat het Holland Festival een associate artist uitnodigt als inspirator voor het programma. De associate artist is altijd een internationale maker met een brede blik die vaak in verschillende disciplines werkt, zelf een interessante artistieke praktijk heeft en een belangrijke bijdrage levert aan het festival.

Emily Ansenk, directeur Holland Festival: “Christiane Jatahy is een grote theater- en filmmaker die de Braziliaanse maatschappij in al zijn complexiteit vaak als onderwerp neemt. Zij stelt zich daarin niet op als objectieve beschouwer, maar neemt met haar scherpe en kritische blik bestaande mechanismes onder de loep. Zij heeft aandacht voor gemarginaliseerde groepen en hun verhalen die gezien en gehoord moeten worden. Zij heeft een unieke beeldtaal, waarbij zij – onder andere met behulp van de camera – voortdurend speelt met de rol van de toeschouwer, met realiteit en fictie, zowel in beeld als fysiek. Met haar kennis van de Braziliaanse culturele context en haar ervaring in de samenwerking met Europese theaters en klassieke teksten, brengt zij in het Holland Festival, naast haar eigen nieuwe en bestaande werk, nieuwe perspectieven en laat zij ons kennismaken met voor Nederland nieuwe kunstenaars, denkers en musici.”

Chistiane Jatahy: ”Toen ik me realiseerde wat het betekent om uitgenodigd te worden als associate artist, kwam er direct een beeld in mij op dat mij vaak inspireert: dat van een steen die in het water valt en met steeds groter wordende kringen zijn invloed verspreidt. Dit beeld ging samen met blijdschap over de uitnodiging maar ook met het besef van de vele mogelijke artistieke ontmoetingen. Van de presentatie van mijn werk en de uitwisseling over werkwijzen, tot – en dit is het moment waarop de kringen zich uitbreiden – de relatie met verschillende publieksgroepen, makers, ruimtes en plekken in de stad, is wat mij zo diep raakt.”

Christiane Jatahy bouwt vanaf 2003 aan een oeuvre dat grensgebieden onderzoekt tussen verschillende kunstdisciplines. Ze maakt multidisciplinair werk, teksttheater en communitytheater waarin ze met lokale kunstenaars samenwerkt. Naast haar theatrale werk, maakt ze (documentaire) films. Haar eerste lange film kwam uit in 2010, A Falta Que Nos Move (‘Het gemis dat ons beweegt’), gebaseerd op een gelijknamige theatervoorstelling. In 2012 droeg ze bij aan het culturele programma van de Olympische Spelen in Londen met het project In the comfort of your home, een serie interventies, documentaires, films en performances van dertig Braziliaanse kunstenaars vanuit Londense huizen.

Het werk What if they went to Moscow van Christiane Jatahy was in 2015 in het Holland Festival te zien, een eigentijdse adaptatie van Tsjechovs Drie Zusters. The Walking Forest (Holland Festival 2016) was geïnspireerd op Shakespeares Macbeth en stelde de vraag wat er zou gebeuren als de wrede koning Macbeth nu aan de macht zou zijn in Brazilië.

In 2022 ontving ze tijdens de Biënnale van Venetië de Gouden Leeuw voor haar theateroeuvre. Ze wordt in het juryrapport omschreven als ‘een harde en scherpe waarnemer van de gewelddadige wreedheid van onze wereld’. Christiane Jatahy werkt samen met Odéon-Théâtre de l’Europe in Parijs, Schauspielhaus Zürich, Arts Emerson Boston en het Piccolo Teatro de Milano.

Associate artists in het Holland Festival

Eerdere associate artists zijn ANOHNI (2023), Angélique Kidjo en Nicolas Stemann (2022), Gisèle Vienne en Ryuichi Sakamoto (2021), Bill T. Jones (2020) en Faustin Linyekula en William Kentridge (2019).

Het 77e festival vindt plaats in juni 2024 op verschillende locaties in Amsterdam.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands