Meteen naar de inhoud

ZID Theater presenteert programma voor ExploreZ Festival 2024

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Een gevarieerd programma dat bezoekers meeneemt in grensverleggende uitvoeringen en verschillende perspectieven

Amsterdam, 4 april 2024 – Met trots presenteert ZID Theater vandaag het programma voor de negende editie van het ExploreZ Festival. Het multidisciplinaire en internationale festival vindt van 7 tot en met 18 mei plaats op verschillende locaties in Amsterdam. Het belooft een inspirerende mix van lokale en internationale talenten te presenteren onder het thema ‘Change/Verandering’. Bezoekers genieten tijdens het (inter)nationale festival van grensverleggende uitvoeringen van theater, muziek, dans, workshops en artist talks.

Grensverleggende inspiratie, ontmoetingen en verandering

Het thema van het ExploreZ Festival dit jaar is ‘Verandering/Change’, dat de veranderende wereld waarin we leven weerspiegelt. Tijdens het festival worden diverse producties gepresenteerd die dit thema vanuit verschillende perspectieven benaderen, zoals klimaatverandering, genderverhoudingen en sociale, politieke en technologische ontwikkelingen. Het 12-daagse festival, bekend om zijn inclusieve en grensverleggende karakter, biedt een platform aan internationale makers die persoonlijk betrokken zijn bij en de noodzaak voelen om in dialoog te gaan over hedendaagse kwesties. Het programma van 2024 omvat tien voorstellingen uit o.a. Nederland, Italië, Duitsland, Brazilië en Kroatië. Naast de voorstellingen biedt het festival tijdens het rand-programma meer verdieping van het festival in de vorm van interactie en dialoog.

Aanbevelingen van ZID

Met trots presenteert ZID Theater vandaag het gevarieerde programma van het ExploreZ Festival 2024.

De aanbevelingen van ZID Theater:

ExploreZ Festival 2024 - WATER

WATER

Tijdens het festival staat de première en uitvoeringen van WATER van ZID Theater centraal, ontwikkeld in samenwerking met het Europese project Green E.Th.I.Cs. WATER bestaat uit een voorstelling, installatie, interactief gedeelte en theatraal diner over klimaatverandering. De voorstelling biedt een organisch antwoord op de uitdagingen van klimaatverandering en nodigt bezoekers uit om na te denken over hun persoonlijke betrokkenheid en wat zij hier zelf aan kunnen doen.

  • Voorpremière: 11 mei, Buurtwerkplaats Noorderhof
  • Première: 17 mei, Theater Centrale OBA
  • Voorstelling & afterparty: 18 mei, ZID Theater
ExploreZ Festival 2024 - Proud to be Roma - Ethnic Coming Out

Proud to be Roma – Ethnic Coming Out

Op 8 mei vindt tijdens de openingsavond van het festival de Nederlandse première van de voorstelling Proud to be Roma – Ethnic Coming Out plaats van activiste, theatermaker en danseres Ivana Nikolić. Zij geeft met haar groep een positieve stem aan jonge makers met een Roma- en Sinti-achtergrond uit diverse Europese landen. Zij zijn trots op hun culturele identiteit, maar uit angst voor discriminatie en vooroordelen verbergen vele Roma hun afkomst. Een onderwerp dat kort na 4 en 5 mei en in onze huidige samenleving actueel is, en meer aandacht verdient.

Datum:  8 mei, Podium Mozaïek

ExploreZ Festival 2024 - Expodium

Explodium

Explodium laat work-in-progress of recent gemaakt werk zien van nieuwe makers, sommigen voortkomend uit het ZID-trainingsprogramma FATE (Future Academy on Tour), veelal met vluchtverleden of migratieachtergrond. De korte voorstellingen – elk steeds circa 10 minuten na elkaar – variëren van theater, muziek en dans tot multidisciplinaire genres. Tussen de optredens door is er ruimte om in gesprek te gaan met deze bijzondere makers. Explodium is perfect voor de bezoeker die kennis wil maken met verschillende makers, benaderingen en vormen van theater. 

Datum: 10 mei, Ru Paré, 14 mei, Plein Theater

ExploreZ Festival 2024 - caMAra

caMAra

De twee makers nemen het publiek mee in een intieme reis, waarbij zij zich overgeven aan de kracht van de natuur. Thema is het verlies van zekerheden en het betreden van het onbekende. Met behulp van theater, dans, acrobatiek, muziek en zang creëren de makers een levendige dialoog en culturele clash, waarbij ze een gedeelde ruimte nastreven waarin spel, intimiteit en conflict elkaar afwisselen. Door deze elementen aan te wenden, stelt caMAra de grenzen tussen individuen, culturen en afkomst ter discussie. De voorstelling benadrukt de noodzaak van kwetsbaarheid en het verkennen van persoonlijke grenzen, vooral in deze tumultueuze tijden.

Datum:  16 mei – ZID Theater

Het volledige programma van ExploreZ Festival 2024 en meer informatie over de voorstellingen is terug te vinden op de website van het festival.
ExploreZ Festival 2024 - Programma

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Klein Lidmaatschap
175 / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Groot Lidmaatschap
360 / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50 / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands