Meteen naar de inhoud

Holland Festival geopend in aanwezigheid van Prinses Beatrix. 

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Vanavond is de 77e editie van het Holland Festival geopend in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix. 
In het openingswoord zei festivaldirecteur Emily Ansenk dat “de meest urgente grensverleggende podiumkunsten van de wereld samenkomen in juni in Amsterdam.   
Het mag hier zijn in al zijn veelvormigheid. Als je 77 jaar oud bent, en allerlei tijdperken, ontwikkelingen en regeringen hebt meegemaakt, dan ben je flexibel en voortdurend in verandering. We veren mee met de tijd, lopen voorop en roeien tegelijkertijd tegendraads tegen de stroom in: avant-garde, cutting edge, groundbreaking, onderscheidend, nooit mainstream.” 

In de Gashouder zijn voor de openingsvoorstelling Rite of Spring drie werken uitgevoerd die hier invulling aan gaven.  

De Griekse beeldend kunstenaar en regisseur Evangelia Kranioti gebruikt Stravinky’s meesterwerk Le Sacre du printemps als basis voor haar film, die zij in 2023 voor het Festival d’Aix-en-Provence heeft gemaakt. Kranioti’s film is een symbolische bespiegeling op de extremen van de westerse beschaving waarin ze op de opzwepende ritmes van Stravinsky, de schoonheid en verwoesting samensmelt tot een intense ervaring. 

Associate artist van deze editie, de Braziliaanse theater- en filmmaker Christiane Jatahy, maakte met beelden uit haar omvangrijke filmarchief een nieuwe film, geïnspireerd op de compositie Music In Common Time van de Amerikaanse componist Caroline Shaw.  

Als epiloog is Frank Ticheli’s Earth Song opgevoerd door Cappella Amsterdam onder leiding van Daniel Reuss. De composities zijn uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Karina Canellakis, en Cappella Amsterdam. De eerste twee werken zijn 7 juni nogmaals te zien en te beluisteren. 

Van associate artist Christiane Jatahy zijn de volgende werken te zien tijdens het Holland Festival: 
Depois do silêncio, van 7 t/m 9 juni in Frascati.  
Crossings op 15 en 19 juni in respectievelijk het Nelson Mandelapark en het Noorderpark. 
Hamlet – In the Folds of Time, van 21 t/m 23 juni in ITA.  
Ook is er een ontmoeting met Jatahy op 8 juni in de Balie, en een artist talk met twee eveneens uit Brazilië afkomstige theatermakers, Janaina Leite (Stabat Mater) en Carolina Bianchi op 23 juni in Felix Meritis. 

Het Holland Festival vindt plaats van 6 tot en met 29 juni op 21 locaties in Amsterdam. Het volledige programma is te vinden op www.hollandfestival.nl 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands