Ga naar de inhoud

Meisner Theaterfestival brengt unieke voorstellingen bij elkaar

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een Cultureel Lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Neem een Cultureel Lidmaatschap.

Van 24 tot en met 27 oktober vind je in ‘s-Hertogenbosch het Meisner Theaterfestival. In vier dagen kun je in het theater aan de Lucas van Leydenstraat genieten van 17 acts. De performers komen uit Nederland, België, Canada en Taiwan. Bekendere namen zijn de Vlaamse Boris-Johannes De Keyser die eerder meedeed aan het Camerettenfestival, en Iris Heusschen en Ksenia Marasanova die beide in Nederland al jaren eigen voorstellingen spelen.

Het Meisner Theaterfestival is een reactie op het landelijk wegvallen van festivals waar makers nieuw werk kunnen uitproberen of in andere setting kunnen experimenteren. Martijn Hullegie: “Veel acteurs die we hebben opgeleid zijn al jaren actief op podia en/of televisie. Zij gebruiken festivals om aan nieuwe producties te werken of nieuwe richtingen uit te proberen. Door covid-maatregelen en aansluitende bezuinigingen zijn veel festivals genoodzaakt om te stoppen, waardoor veel speelmogelijkheden zijn weggevallen. Met dit eerste Meisner-festival geven we ruimte om nieuw werk aan publiek te tonen.” 

Een opvallende nieuwe productie is bijvoorbeeld “The Drag Factor” waarin Sam aan zijn vader bekend maakt dat hij homo is. Van hoog niveau is ook de performance van de Taiwanese Truly Lin. Deze bijzondere maakster is zeer inspirerend, alleen al vanwege de eigenzinnigheid en kwaliteit van haar werk. De comedy “Kale bomen ruisen niet” is een hilarische en tegelijk pijnlijke beschouwing van de wereld. Het Engelstalige “STOKED!” van de 14-jarige Sofia van Veen combineert acteren en circus met originele liederen. Deze jonge maker viel met haar vorige voorstelling in de prijzen bij de grote talentenjacht Circus got Talent. Meer originele muziek vind je bij Elja Verheij in “Het is geen drama”. En in “Ik, Ulrike, schreeuw het uit” ontdekken we of we wel in een schoon en ordentelijk land leven. De Canadees Steve Jarand presenteert een improvisatie-voorstelling waarin hij gastacteurs meeneemt op een ontdekkingsreis naar hun universele waarheid. Dit is een greep uit de 17 voorstellingen die je tussen 24 en 27 oktober in op het Meisner Theaterfestival kunt bekijken. 

Het theaterfestival is een initiatief van de Meisner Toneelacademie en particulier gefinancierd. De academie werd opgericht in 1995 en is sinds 2009 gevestigd in ’s-Hertogenbosch. Studenten komen uit heel Nederland en Vlaanderen en incidenteel van verder weg. Oprichter Paul Dekker volgde zijn opleiding in de Verenigde Staten bij William Esper. Dekker, studiegenoot van onder andere Oscar winnaar Sam Rockwell: “Mensen vinden het heel logisch dat een timmerman een opleiding nodig heeft. En niemand verbaast zich erover dat een pianist dagelijks moet oefenen. Maar van een acteur denken de meesten dat talent genoeg is. Niets is minder waar, want ook een acteur moet trainen en vlieguren maken. Daarvoor is dit Meisner Theaterfestival bedoeld.”

Bezoek de website voor meer informatie over de voorstellingen en openingstijden, alsmede tickets: https://meisneracademie.nl/theaterfestival2024

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaView Author posts

Klein Lidmaatschap
175 / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Cultureel Lidmaatschap
360 / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50 / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands