Skip to content

Indian dream shattered during Writers Unlimited

Radbraken. Dat gaat dus zo: je bindt iemand vast op een stevig wagenwiel, breekt vervolgens al zijn of haar botten door er landurig met knuppels op te slaan, waarna je de tot moes geslagen ledematen om de spaken van het wiel vlecht. Essentieel is dat de gestrafte dit alles levend en bij bewustzijn ondergaat. Na de behandeling breng je het wiel met het nog levende en denkende mensenvlees eraan vast naar een plekje buiten de stad, waar het een dag of vier nodig heeft om te sterven. De methode is ontwikkeld door de Nederlanders, en in onze voormalige kolonie Nedelands Indië was het een veel gebruikte straf voor slaven die per ongeluk op een stoep gelopen hadden.

Meer dan een miljoen slaven hebben ‘wij’ in Indonesië versleten, tussen het moment waarop de Hollanders de kolonie stichtten en het moment waarop de slavernij officieel werd afgeschaft. Jammer van een mooie handel, natuurlijk, want in de begintijd leverde een slaaf 1600 euro op (omgerekend), terwijl je ze op de slavenmarkt in Bengalen voor vijf tientjes kon inkopen.

En dat allemaal in het land waaraan we graag terugdenken als een land van zorgzame inlanders en niet al te slechte kolonialen, die een rijk nakomelingschap van bastaardprinsen en -prinsessen hebben verwekt. Zij die zich nu tooien met de erenaam ‘indo’ zijn allemaal afstammeling van de slaven die Nederlanders in de oost versleten. Aldus Reggie Baay, de schrijver van ‘Daar werd wat gruwelijks verricht’, een boek over ons vergeten slavernijverleden in Nederlands Indië.

Baay heeft een boek geschreven dat ons beeld van dat koloniale verleden voorgoed zal veranderen. Hij kreeg het eerste exemplaar uitgereikt aan het begin van zijn lezing tijdens Writers Unlimited 2015 en ik ben nog steeds een beetje kapot van de superieure kalmte waarmee Baay nu over de gruwelen praat die hij in zijn onderzoek voor het boek ontdekte. Er werd daar iets gruwelijks verricht. Het boek is nu te koop.

 

Wijbrand Schaap

Cultural journalist since 1996. Worked as theatre critic, columnist and reporter for Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool and regional newspapers through Associated Press Services. Interviews for TheaterMaker, Theatererkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcast maker, likes to experiment with new media. Culture Press is called the brainchild I gave birth to in 2009. Life partner of Suzanne Brink roommate of Edje, Fonzie and Rufus. Search and find me on Mastodon.View Author posts

Private Membership (month)
5€ / Maand
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A special newsletter
Own mastodon account
Access to our archives
Small Membership (month)
18€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of less than €250,000 per year
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Your own Mastodon account
Access to archives
Posting press releases yourself
Extra attention in news coverage
Large Membership (month)
36€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of more than €250,000 per year.
No annoying banners
A special newsletter
Your own Mastodon account
Access to archives
Share press releases with our audience
Extra attention in news coverage
Premium Newsletter (substack)
5 trial subscriptions
All our podcasts

Payments are made via iDeal, Paypal, Credit Card, Bancontact or Direct Debit. If you prefer to pay manually, based on an invoice in advance, we charge a 10€ administration fee

*Only for annual membership or after 12 monthly payments

en_GBEnglish (UK)