Skip to content

Assen

Dacië, rijk van kosmisch sterrenstof

Een zaal vol prachtige blinkende gouden en zilveren objecten, van munten tot zwaarden. Met zoveel glimmende spullen wordt de ekster in mij wakker. Maar in plaats van goud neem ik kennis mee naar huis: inzicht in een cultuur die ‘vergeten’ is. Dacia – Rijk van goud en zilver in het Drents Museum is zo’n tentoonstelling waar ik met alle plezier… 

Follow Van Gogh's footsteps in Drenthe.

On 11 September 1883, Vincent van Gogh disembarked at Hoogeveen train station. Away from The Hague urbanisation and back to nature. The painter spends months in the area around Hoogeveen, Nieuw-Amsterdam/Veenoord and goes to Zweeloo for a day. He uses his period in Drenthe to unwind and experiment with themes, colours and... 

Amsterdam Museum runs conversational campaign for Golden Coach

Het Amsterdam Museum voert een vernieuwende campagne voor de tentoonstelling De Gouden Koets in samenwerking met verschillende bureaus en creatieven. Het delen van kennis en het opstarten van een nationaal gesprek over het controversiële rijtuig is het doel. Hoofd Communicatie & Marketing van het Amsterdam Museum Maurice Seleky legt uit waarom hiervoor gekozen is: ‘’De tentoonstelling De Gouden Koets vertelt… 

Ryan van den Akker plays Hiroshima in a child's soul; Voice of Alfred Jodocus Kwak comes to Enschede

Bij Concordia en het Vestzaktheater gaan nog steeds veel voorstellingen door als livestream. Zo komt op zaterdag 13 maart Ryan van den Akker (bekend in musicalhoofdrollen als Cyrano, My Fair Lady, Elisabeth, De Jantjes) langs met haar voorstelling ‘Hiroshima in een kinderziel’. Een unieke, persoonlijke vertelling van een indringend en angstaanjagend verhaal uit haar jeugd. Theaterprogrammeur Ellen Peters: “Ik vind… 

Tussen hemel en hel: Frank Westerman over onze fascinatie voor de kosmos

Op het moment dat Covid-19 het normale leven platlegde, had Frank Westerman gelukkig zijn research voor zijn nieuwe boek al gedaan. Om voor zijn ouders te zorgen woonde hij ineens weer drie maanden ‘thuis’, op zijn jongenskamer aan de rand van Assen. Het schrijven bood hem de kans te ontsnappen naar hemelse sferen: De kosmische komedie gaat over de menselijke… 

Testament van Herman Finkers: niet zo tobben met dit prachtige leven

Hildegard von Bingen (1098-1179) was componist, wetenschapper, schrijver, dokter, mysticus en oprichtster van een klooster. Dus een katholieke non, maar dan een die wel het vrouwelijk orgasme onderzocht. Die laatste paradox resoneert, besefte Herman Finkers uiteraard toen hij het scenario schreef voor ‘De Beentjes van St. Hildegard’. De beschrijving van het orgasme door Hildegard luidde: ‘Als een vrouw de liefde… 

Drenthe landscape fascinates and enchants in Barbizon of the North

Door de storm aan publiciteit lijkt Vincent van Gogh’s ‘Onkruid verbrandende boer’ (1883) de ster van de nieuwe tentoonstelling Barbizon van het Noorden – De ontdekking van het Drentse landschap 1850-1950. Het middelpunt van de expositie laat, zoals het een goede diva betaamt, nog even op zich wachten. Het is ‘fashionably late’. Er is wel alvast een plekje gereserveerd. De… 

Art cannot be exclusive enough. At Festival Noorderzon, everyone can experience it for themselves 

In Groningen klinken minder vaak politiesirenes dan in een stad als Amsterdam. Toen ze afgelopen woensdagavond klonken, was dat omdat inwoners van de panden achter de lokale kunstacademie, Minerva, alarm sloegen. Op het dak stond geen uil, maar een vrijwel naakte man te schreeuwen dat hij de Coop zou gaan overvallen. Mads Wittermans, de acteur in kwestie, was vergeten de… 

These painters had to shape the identity of their country. Drents museum shows result of 19th century pursuit of Italian nation-state.

Antonio Mancini, Lorenzo Delleani and Fillippo Palizzi, who does not know these influential Italian painters? Apparently a lot of people don't. Don't feel guilty, even for many art historians the names don't ring a bell. This is in contrast to Caravaggio, Leonardo da Vinci, Botticelli, Bernini and Titian. These artists need little introduction: Italian art, culture and identity are usually drawn from... 

Met het Drents Museum terug in de tijd naar het vergeten Nubië- Land van de Zwarte Farao’s

Bij farao’s denkt men al snel aan Egypte, het land van de piramides en de Nijl. Echter, ten zuiden van Egypte — in het Nijlgebied van het huidige Soedan— regeerden ook koningen en farao’s. Dit gebied heette Nubië. Een lange tijd werd deze cultuur en samenleving neergezet als een kolonie van Egypte. Onterecht. De nieuwe tentoonstelling Nubië- Land van de… 

Schrijfster Rachel Kushner: ‘Al mijn vroegere vrienden gingen het verkeerde pad op.’ Kritische roman over de Amerikaanse gevangeniswereld

In haar roman Club Mars laat schrijfster Rachel Kushner zien hoe het leven van een gedetineerde er binnen de vier muren uitziet. ‘Ik wil graag mensen in mijn leven insluiten die in onze samenleving onzichtbaar zijn gemaakt.’ Geen genade Duizenden vrouwen zitten er opgesloten in Chowchilla, de bajes die model stond bij het schrijven van Club Mars van Rachel Kushner. Kushners… 

Walking around a bazaar full of exclusive merchandise: new exhibition at Drents Museum on Iran as the cradle of civilisation

The feeling of walking around in a bazaar straight out of one of the fairy tales of a thousand - and - one nights. Your eyes feast; colourful Persian carpets, atmospheric lanterns and exclusive 'merchandise'. With the new exhibition Iran- Cradle of Civilisation, the Drents Museum takes visitors to one of the oldest civilisations in the world. For the... 

When words become weapons, listening is pointless. Frank Westerman at festival Winternachten on negotiating with terrorists.

In de jaren zeventig trok een golf van terreur door Europa. Een golf die in onze contreien veel meer slachtoffers maakte dan het islamitische geweld tot nu toe. Tijdens literatuurfestival Winternachten, van 18 t/m 22 januari in Den Haag, gaat het over vrijheidsstrijd, over wij tegen zij. Op zaterdagmiddag 21 januari gaan Frank Westerman en Mohsin Hamid met elkaar in… 

Hier word je gegarandeerd vrolijk van. Hoe kunstenaarscollectief toyisme al 25 jaar blijft verrassen

Ze bestaan al 25 jaar maar bruisen alsof ze gisteren zijn opgericht. Met de creatie van een kunstwerk bij vliegveld Eelde – vanaf vandaag live te volgen – én exposities op 25 locaties in en rondom Groningen vieren de kunstenaars van het internationale kunstenaarscollectief toyisme hun jubileum. Eigenzinnig, origineel en geëngageerd zijn misschien wel de belangrijkste kenmerken van dit internationale… 

Your city's future hangs by a steel thread

Does your town suffer from vacancy? Is the city centre poorly accessible? Are you looking for a tourist attraction or a unique logo? A cable car solves all your problems. Your municipality can still benefit despite the great interest from all over the Netherlands in this new means of transport. But above all, don't listen to me, but to everyone before me. Clean and sustainable alternative In Groningen... 

Marcel Möring: ‘Alleen in mijn werkkamer voel ik me thuis’

Schrijver Marcel Möring maakte een vliegende start in de literatuur, met zijn bekroonde romans Mendels erfenis (1990), Het grote verlangen (1992) en In Babylon (1997). Maar bij de publicatie in 2006 van Dis, het eerste deel van een trilogie, werd er door de literaire kritiek gehakt van hem gemaakt. Ook het tweede deel Louteringsberg werd overwegend slecht ontvangen. Vandaag verschijnt… 

(On)gehoord in December: Zo dichtbij dat de hamers tegen je voorhoofd slaan

In de serie (On)gehoord presenteer ik elke maand buitengewoon geluid dat niet onopgemerkt en onbesproken blijft. In deze December-editie: Brume, Cinema Perdu, Emanuele de Raymondi, Mark Fell, Zeno van den Broek en James O’Callaghan. Als een bankschroef om de hals Brume – Mother Blast (LP, Grautag) Het Grautag-label van Nicolas Moulin staat garant voor dystopische klanklandschappen. Die landschappen presenteert het label… 

Our actors are burnt out, audiences have lost their way. Save the theatre!

Dit stuk gaat me heel veel vrienden kosten, maar het moet er even uit. Het gaat namelijk slecht met de toneelsector. En ik zie steeds beter waar dat aan ligt. En dat is nu eens niet Halbe Zijlstra. Of de VVD, of de bevolking, of Nederland in het algemeen, dan wel de tijdgeest. En het ligt ook niet aan Netflix… 

Legendary cello gets new player: 'Just play it like a bear with socks on'

Recently, Lidy Blijdorp (* 1986) took over the cello of well-known cellist Anner Bijlsma (* 1934). It was his wish for the instrument to be played by her from now on. Via the Netherlands Music Instruments Fund (NMF), the instrument came to her. The maker of this cello is not known. However, it is certain that it originated from... 

Catinka Kersten en Dick van Broekhuizen kijken toe bij de plaatsing (foto auteur)

Catinka Kersten in Beelden aan Zee – één jaar na academie

Museum Beelden aan Zee plaatste eind maart een betonnen sculptuur van de 26-jarige kunstenares Catinka Kersten op de patio: ‘En iedereen hield de adem in tijdens die fractie van eeuwen’. Het bestaat uit vijf op elkaar gestapelde betonnen mensfiguren, die op het oog van stof lijken te zijn. Kersten rondde in 2013 haar studie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag af met een serie jachtdieren in gips en katoen. Het museum, met bijbehorend wetenschappelijk instituut en gipsotheek, geldt als een van de boegbeelden van beeldhouwkunst in Nederland. Hoe komt dit museum tot de keuze voor een zo jonge kunstenaar en wat betekent opname in de collectie voor haar?

Meppelgate! (1) Actrice praat vanuit New York Melle Daamen na: Godzijdank niet naar Meppel!

Wat heeft de grachtengordel toch tegen Drenthe? Nu weer Marieke Heebink. Het begon met Yvonne Kroonenberg die na een bezoek aan Assen sprak van “Simpele mensen met van die klassieke Drentse koppen, maar met uitdrukkingsloze ogen. Ik liep daar rond en probeerde die mensen te begrijpen, op dezelfde manier als dat ik me probeer te verdiepen in het geestelijk leven van dieren.” Daarna haastte Kroonenberg zich naar… 

Photo: Wijbrand Schaap

Joop Daalmeijer Marathon (closing): 'But who knows anything about it? They are all generalists sitting there.'

Wijbrand Schaap: 'The amateur arts. I have personally experienced the cutbacks at the Utrecht Centre for the Arts in Utrecht. First, they were heavily cut back there back in 2001 under Leefbaar. They survived that, and now they were just recovering a bit...' Joop Daalmeijer: ' ...and now everything is going to the schools.' Wijbrand Schaap: 'There are... 

Final edition of Springdance closes convincingly with premiere of nonstop intense concert by Meyers, Sehgal and the REDUX ORCHESTRA

Voor de tweede keer tijdens Springdance delen artiesten en publiek het toneel van de Utrechtse Stadsschouwburg. REDUX ORCHESTRA speelt onder leiding van de componist Ari Benjamin Meyers diens Symphony X, een pulserend, up-beat (120 p/m) minimal werk. Toeschouwers, dirigent en musici – mag je hen nu gewoon muzikanten noemen? – gaan op in één grote, uiterst subtiele, participatoire choreografie van… 

Small Membership
175 / 12 Months
Especially for organisations with a turnover or grant of less than 250,000 per year.
No annoying banners
A premium newsletter
5 trial newsletter subscriptions
All our podcasts
Have your say on our policies
Insight into finances
Exclusive archives
Posting press releases yourself
Own mastodon account on our instance
Cultural Membership
360 / Year
For cultural organisations
No annoying banners
A premium newsletter
10 trial newsletter subscriptions
All our podcasts
Participate
Insight into finances
Exclusive archives
Posting press releases yourself
Own mastodon account on our instance
Collaboration
Private Membership
50 / Year
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Have your say on our policies
Insight into finances
Exclusive archives
Own mastodon account on our instance
en_GBEnglish (UK)