Het gevoel dat je rondloopt in een bazaar rechtstreeks uit een van de sprookjes van duizend – en – een nacht. Je kijkt je ogen uit; kleurrijke Perzische tapijten, sfeervolle lantaarns en exclusieve ‘koopwaar’. Met de nieuwe tentoonstelling Iran- Bakermat van de beschaving neemt het Drents Museum de bezoeker mee naar een van de oudste beschavingen ter wereld.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Voor het eerst te zien buiten Iran

Iran-Bakermat van de beschaving is deel negen in de serie van internationale archeologie tentoonstellingen van het Drents Museum. Met de expositie heeft het museum een primeur in handen. Veel van de tentoongestelde stukken zijn nog nooit buiten Iran vertoond, aldus Dr. Nokandeh, directeur National Museum of Iran. Hoewel Iran haast dagelijks in het nieuws is, is er vrij weinig bekend over de enerverende geschiedenis en rijke cultuur van het land.

Iran, dat ooit deel uitmaakte van het immense Perzische rijk, heeft veel uitvindingen op zijn naam staan. Onder andere de manier van landbouw bedrijven waar Europa uiteindelijk ook van heeft geprofiteerd. Verder werden hier munt -en gewichtseenheden gestandaardiseerd. De Iraanse beschaving was zeer vooruitstrevend.

Iraanse topstukken

De collectie in het Drents Museum bestaat uit topstukken van het National Museum of Iran en zijn afkomstig uit verschillende vindplaatsen in Iran. Deze kunstwerken tonen de rijkdom en verfijndheid van het Iraanse volk. In de ‘winkels van de bazaar ’ kun je genieten van de talloze gouden drinkbekers en sieraden. Ook zijn er bronzen wapens en een prachtig rotsreliëf uit de tijd van Koning Darius de Grote te zien. De Perzische tapijten die voor een warme en authentieke sfeer zorgen, zijn ook een lust voor het oog.

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

Terug in de 21e eeuw

Er zijn ook filmportretten te zien van Iraniërs in Nederland die vertellen wat de Iraanse cultuur en geschiedenis voor hen betekent. In KINK ( Kunst in Nieuwe Kolk) is er een expositie met indrukwekkende en kleurrijke schilderijen van Atousa Bandeh. Deze kunstwerken van de van oorsprong Iraanse kunstenares zijn te vinden in op vijf minuten lopen van het Drents Museum.

Thomas Erdbrink en andere Iran- activiteiten

Ook organiseert het museum verschillende activiteiten rondom de nieuwe tentoonstelling, waaronder gratis lezingen.  Daarnaast komt Thomas Erdbrink – Onze man in Teheran– langs in het najaar om te vertellen over zijn avonturen in Iran.

Goed om te weten Goed om te weten

Iran- Bakermat van de beschaving is te zien van 17-6 t/m 18 -11-2018 in het Drents Museum, Assen.

O, ja: Je hoeft geen lid te zijn om dit te kunnen lezen. We hebben wel leden nodig om dit te kunnen schrijven. Word daarom nu lid.

Foto’s zijn van de auteur. 

Foto bovenaan:
Scroll naar top