Aller au contenu

Le pavillon européen 2024 : Liquid Becomings - Lancement d'excursions en bateau sur quatre fleuves européens.

CECI EST UN COMMUNIQUÉ DE PRESSE

Les organisations culturelles ayant un petit ou un grand nombre de membres peuvent placer leurs communiqués de presse sur notre site sans restriction. Participer aussi ? Deviens membre, en tant qu'institution.

Kunstenaars verbeelden de toekomst van Europa

Op 27 augustus is in Baja (Hongarije) de eerste van vier boten met een artistieke bemanning die deelnemen aan The European Pavilion 2024: Liquid Becomings de Donau opgevaren. Dit markeert de start van vier zeiltochten over vier Europese rivieren – de Donau, de Wisla, de Rijn en de Taag – die 11 landen doorkruisen en een gezamenlijke afstand van 1.394 kilometer afleggen.

In totaal nemen 37 onafhankelijke kunstenaars en curatoren deel aan dit avontuur. Elk team volgt zijn eigen route en gaat op zoek naar nieuwe manieren van samenzijn. Onderweg denken de artistieke bemanningen na over een betere, eerlijkere en duurzamere toekomst voor Europa, die voor iedereen rechtvaardig en overvloedig is.

De vier thema’s die voor elke rivier zijn gedefinieerd – “Ruïnes en Monsters”, “Perimeters”, “Saamhorigheid”, “Lichamen en Politiek” – vormen de rode draad voor het onderzoek en de verkenningen langs de rivieren. De Donau wordt gevolgd door de Wisla (vanaf 31 augustus), de Rijn (vanaf 17 september) en tot slot de Taag (vanaf 18 oktober).

Na het bevaren van de vier Europese rivieren zullen de kunstenaars en curatoren in Lissabon samenkomen voor een driedaags festival op 7-9 november 2024. Daar wordt het tijdens de reizen verzamelde en gemaakte materiaal (waaronder notities, tekeningen, films en soundscapes) gepresenteerd.

(Her)verbeelding van de toekomst van Europa

Tijdens de collectieve residenties op de boten gaan de deelnemende kunstenaars een dialoog aan met het landschap en de mensen die het reizende paviljoen op elke tocht ontmoet. De artistieke programma’s langs de vier rivieren omvatten vooraf geplande openbare evenementen variërend van gedeelde maaltijden, optredens en jamsessies, presentaties, ontmoetingen met activistische groepen die gerelateerd zijn aan rivieren, het bezoeken van sites tot publieke lezingen.

In dit radicale experiment zetten kunstenaars, intellectuelen, experts en burgers zich in om nieuwe manieren van samenzijn te bedenken. Onder meer door te luisteren naar de verhalen van gewone Europeanen buiten de gebruikelijke centra wil Liquid Becomings bijdragen aan het herdefiniëren van de toekomst van Europa.

Meer details over de artistieke programma’s van elke reis zijn te vinden in de fact sheets over de vier rivieren.

Festival in Lissabon

Tijdens het slotevenement in Lissabon op 7-9 november delen de vier groepen alle verhalen, ideeën en suggesties voor nieuwe manieren van samenzijn en -leven die de kunstenaars hebben verzameld en gecreëerd met de gemeenschappen die ze tijdens de reizen zijn tegengekomen.

Er zal nieuw werk te zien zijn van Portugese kunstenaars zoals de veelgeprezen auteur Gonçalo M. Tavares en theatermaakster Paula Diogo. De kunstwerken omvatten een polyfone compositie gemaakt in samenwerking met lokale jongeren, een speculatieve fictie en een geluidswandeling over het thema saamhorigheid.

Het festival vindt plaats tussen de oude haven van Beato, waar een boot zal worden gestationeerd, en Quinta Alegre, een sociaal-cultureel complex aan de noordelijke rand van Lissabon.

Het volledige programma wordt bekendgemaakt bij de start van de zeiltocht op de Taag (vanaf 18 oktober). Ga voor regelmatige updates over de reizen naar liquidbecomings.eu.

Le pavillon européen

The European Pavilion, geïnitieerd door de European Cultural Foundation (ECF), stelt Europa en zijn toekomst(en) op de voorgrond door middel van culturele projecten en artistieke producties. Het programma volgt uit de overtuiging dat we meer culturele ruimtes nodig hebben die nationale grenzen overschrijden om zo te onderzoeken en te verbeelden wat Europa is en wat het kan of zou moeten worden.

Liquid Becomings diagram, credit Jan Tomza Osiecki

En 2023, l'ECF a lancé une subvention de commission de 500 000 € qui sera attribuée à la proposition artistique la plus ambitieuse, la plus imaginative et la plus convaincante pour Le Pavillon européen 2024. En offrant des perspectives fraîches et inspirantes sur l'Europe et son avenir, Le Pavillon européen contribue à une Europe partagée plus large et à la mission de l'ECF de renforcer un sentiment européen.

Plus d'informations : le pavillon européen.eu

Crédits

The European Pavilion 2024: Liquid Becomings is een opdracht van de European Cultural Foundation en een samenwerking van internationale organisaties onder leiding van de Nederlandse Stichting Pássaros en haar netwerk espaço agora now: Teatro Meia Volta (PT), MS Fusion (AU), United Artist Labor (SE), FLOW (PL), mogelijk gemaakt door de European Cultural Foundation.

Bojan Đorđev, Laura Kalauz, Maria Magdalena Kozłowska, Siniša Ilić, Alfredo Martins, Annette Mees, Naomi Russell en Olga Uzikaeva, met Agnieszka Brzezanska en Ewa Ciepielewska, zijn de curatoren van dit project.

The European Pavilion 2024: Liquid Becomings ontvangt extra steun van Calouste Gulbenkian Foundation, DGArtes en República Portuguese, de Ambassade van het Koninkrijk Nederland in Belgrado, Founding Friends van espaço agora now, Adam Mickiewicz Institute met cofinanciering door het Poolse Ministerie van Cultuur en Nationaal Erfgoed, Quinta Alegre en Resonance FM.

De courtes biographies de tous les artistes et commissaires d'exposition sont disponibles. ici à lire.

Laisser un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

un de nos membres

Les membres de Culture Press sont copropriétaires de notre coopérative moyennant une petite cotisation mensuelle ou annuelle, et peuvent également contribuer au contenu du site le cas échéant. Pour les membres institutionnels, nous offrons la possibilité de publier leurs communiqués de presse en version intégrale. Tu veux aussi devenir membre ? Tu peux le faire. Rends-toi sur le site cette pageVoir les messages de l'auteur

Petites adhésions
175 / 12 Maanden
Surtout pour les organisations dont le chiffre d'affaires ou la subvention est inférieur à 250 000 par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
5 abonnements d'essai à la lettre d'information
Tous nos podcasts
Donne ton avis sur nos politiques
Connaître les finances de l'entreprise
Archives exclusives
Publie toi-même des communiqués de presse
Propre compte mastodonte sur notre instance
Adhésion culturelle
360 / Jaar
Pour les organisations culturelles
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
10 abonnements d'essai à la lettre d'information
Tous nos podcasts
Participe
Connaître les finances de l'entreprise
Archives exclusives
Publie toi-même des communiqués de presse
Propre compte mastodonte sur notre instance
Collaboration
Adhésion privée
50 / Jaar
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Donne ton avis sur nos politiques
Connaître les finances de l'entreprise
Archives exclusives
Propre compte mastodonte sur notre instance
fr_FRFrançais