Ga naar de inhoud

Groningen

Verborgen verleden en nieuwe inzichten in ‘Groninger Museum 150 jaar – Behind the Scenes’

Verborgen schatten. Net als andere musea herbergt het Groninger Museum veel objecten die het verdienen om tentoongesteld te worden. Interessante schilderijen, beelden of archeologische pracht waarvan de bezoeker niet op de hoogte is. Wie jarig is, trakteert. Het Groninger Museum viert zijn honderdvijftig-jarige bestaan met – onder andere – een tentoonstelling waarin je een kijkje achter de schermen krijgt. Objecten… 

‘Versace doorbrak het traditionele man-vrouw beeld’ – tentoonstelling over modeontwerper en ‘kitschkoning’ Gianni Versace in Groninger Museum 

Waarom is het grootste retrospectief over de Italiaanse ontwerper Gianni Versace tot nu toe te zien in Groningen? “Waarom niet?”, grapt Andreas Blühm, algemeen directeur van het Groninger Museum. Het lijkt inderdaad een bizarre keuze, maar wie wat beter kijkt, ontdekt een paar raakvlakken tussen het museum in het nuchtere noorden en het maximalisme van Gianni Versace, die op 2… 

IN PERSPECTIEF 5 – Van bestel en macht naar student en kracht – Over fusies en ongemak in het kunstvakonderwijs

“Juffrouw, geeft u mij de minister!”. De stem van Henk Vonhoff klonk even commanderend als welluidend toen hij zijn secretaresse via de intercom aansprak. Vonhoff was commissaris van de Koningin in Groningen, maar ook voorzitter van de toezichtcommissie van de Rijkshogeschool Groningen, de enige hogeschool die nog rechtstreeks onder de minister viel. Wij, faculteitsdirecteuren, waren voor de zoveelste maal bij… 

In Perspectief #2: Centra voor de kunsten: bedreigd en kansrijk – stedelijke voorzieningen

Mijn vader had bezoek uit Amsterdam gekregen. Het was een meneer van de Vereniging voor Creativiteits Ontwikkeling VCO. Hij kwam adviseren over hoe je een creativiteitscentrum moest oprichten en hoe je daar subsidie voor kon aanvragen bij de gemeente. Edelsmeden was mijn vaders hobby – stiekem was dat het beroep waarop hij als jongen had gehoopt – en in onze… 

Asko|Schönberg concert en voorstellingen in mei 

The Underground NITE, 5 t/m 22 mei; IJzingwekkende natuurbeelden Zaterdagmatinee, 14 mei The Underground The Underground is een gruizige, geestige en tragische voorstelling door regisseur Guy Weizman en het NITE ensemble (NNT, Club Guy & Roni, Asko|Schönberg, Slagwerk Den Haag). De voorstelling is geïnspireerd op Aantekeningen uit het ondergrondse van Fjodor Dostojevski; een monoloog van een man die veel klappen heeft… 

Nerdpodcast s2a3: Guy Weizman praat met Wijbrand Schaap en Marijn Lems na over De Staat van het Theater.

‘We dachten dat het een goed idee was om na anderhalf jaar ellende niet meteen te beginnen met het meest kritische perspectief, maar juist te benadrukken hoe goed het was om weer bij elkaar te zijn.’ In deze podcast blikken Marijn Lems en Wijbrand Schaap met Guy Weizman terug op zijn ‘Staat van het Theater’, de traditionele opening van het… 

Amsterdam Museum voert conversationele campagne voor Gouden Koets

Het Amsterdam Museum voert een vernieuwende campagne voor de tentoonstelling De Gouden Koets in samenwerking met verschillende bureaus en creatieven. Het delen van kennis en het opstarten van een nationaal gesprek over het controversiële rijtuig is het doel. Hoofd Communicatie & Marketing van het Amsterdam Museum Maurice Seleky legt uit waarom hiervoor gekozen is: ‘’De tentoonstelling De Gouden Koets vertelt… 

‘Schrijven is mijn redding geweest.’ Het roerige levensverhaal van Vamba Sherif

Eigenlijk zijn al zijn vrouwelijke personages gebaseerd op zijn krachtige moeder en grootmoeder, zegt Vamba Sherif (47). In zijn nieuwe, autobiografische boek Ongekende liefde vertelt de van oorsprong Liberiaanse schrijver zijn roerige levensverhaal aan zijn dochter Bendu. Een ode aan zijn geboorteland en de belangrijkste vrouwen in zijn leven. Ik ben geboren in een geleerde en invloedrijke familie. De Sherifs… 

Museumdirecteuren: wordt hun rol als boegbeeld en media-artiest belangrijker dan die van kunsthistorisch expert?

De Nederlandse musea hebben, onder meer door de recente digitale Museumweek, een groot deel van hun publiek vast kunnen houden. Er is – meldt de Museumvereniging op zijn website – wel een licht verloop. En het tot nu toe trouwe publiek zal niet vanzelf en in dezelfde mate de weg naar de musea vinden. Maar het beeld is dat de… 

Platform BK: Uitgesteld werk betekent uitgesteld geld. Daarvan kan de kunstenaar geen eten kopen.

Wat we aan het begin van de coronasteun al vreesden, blijkt werkelijkheid geworden. Het riante steungeld voor cultuur zou via de instellingen ook terecht moeten komen bij de kleine zelfstandigen in de kunsten, maar dat gebeurt nu te weinig. Natuurlijk zijn er mooie voorbeelden, zoals de grote gesubsidieerde kunstinstellingen in Groningen en festivals als Boulevard en Holland Festival die zelfstandigen… 

‘Monument voor BKR’ laat zien hoe goed een inkomensregeling voor kunstenaars kan werken

Met ‘Een monument voor de BKR’ heeft Fransje Kuyvenhoven inderdaad een eerbetoon geschreven in haar “geschiedenis van een spraakmakende kunstenaarsregeling (1949-1987 )”. Alleen al omdat de eerste honderd pagina’s geen tekst bevatten, maar een chronologische etalage van kunstwerken uit de BKR. Van onder meer Karel Appel, Corneille, Constant, Lucebert, Jan Wolkers, Kees van Bohemen, Ger Lataster, Armando. En omdat er… 

TivoliVredenburg organiseert Amerikaanse verkiezingsavond in vier zalen

Op dinsdag 3 november 2020 gaat Amerika naar de stembus. TivoliVredenburg in Utrecht presenteert een live programma rondom deze spannende verkiezingen. Met de huidige maatregelen mogen er maximaal 30 bezoekers in een zaal. Daarom wordt er een livestream opgezet in vier zalen, zodat zoveel mogelijk mensen toch live mee kunnen genieten.

TivoliVredenburg presenteert programma op Amerikaanse verkiezingsavond – Historische verkiezingen op 3 november live te volgen

Op dinsdag 3 november 2020 gaat Amerika naar de stembus. TivoliVredenburg in
Utrecht presenteert een live programma rondom deze spannende verkiezingen. Vanuit
de Grote Zaal worden exitpolls gevolgd, betreden wetenschappers, journalisten en
campaigners het podium en bellen verschillende Amerikanen in. Het programma wordt
‘coronaproof’ geproduceerd.

Hanna Kulenty componeert nieuw stuk voor Basklarinetfestijn: ‘Ik maak een collage van emoties’

De Pools-Nederlandse Hanna Kulenty (Białystok, 1961) schrijft muziek die onder je huid kruipt. Of het nu vroege werken betreft als Fourth Circle voor viool en piano (1994), de opera Mother of Black-Winged Dreams over het meervoudig persoonlijkheidssyndroom (1995), of recentere  composities als het Altvioolconcert (2015) en haar Fluitconcert No.3 (2018), onherroepelijk word je meegevoerd op een enerverende reis met een… 

Ook in Limburg zijn er problemen met de regio (en verdenkt men de adviseurs van willekeur en voortrekken)

Het culturele zwaartepunt in Limburg ligt al jaren in het zuiden. Om de zuidelijke instellingen te stimuleren buiten de regio te programmeren is echter maar 1 extra punt beschikbaar. Voorbeelden van de problematiek rond geografische spreiding zijn er ook bij de Raad van Cultuur en het Fonds Podiumkunsten.

Met lokale worteling van gesubsidieerde kunst neem je het populisme wind uit de zeilen

De laatste dagen verschijnen op diverse plekken voorzetjes voor een nieuw systeem om de kunst in Nederland te financieren. Lastige stukken, en tot nu toe niet getuigend van heel erg veel doortastendheid. In Het Parool vindt een aantal prominenten, waaronder Tinkebel en reclameman Kessels, dat er minder in hokjes moet worden gedacht, en dat we, behalve op kwaliteit, ook op… 

De BIS is dood, lang leve de Poppetjes

Laten we maar beginnen met het goede nieuws: De Staat is vanaf nu een vast gegeven in Nederland. En dan hebben we het dus over de band De Staat. Die tegenwoordig fantastische videoclips maakt. Ze zijn gepromoveerd van een vierjaarlijkse subsidie bij het Fonds Podiumkunsten naar een vierjarige subsidie volgens de Culturele Basisinfrastructuur (BIS). Met 55 andere nieuwkomers. Allemaal gewogen… 

What the stream; kom maar op met die dramatische rampenfilms!

Hollywood is dol op rampenfilms en ik eerlijk gezegd ook. Het is een soort van ‘guilty pleasure’ van mij. Over het algemeen trekt het visuele aspect mij het meeste aan: het uitbarsten van een vulkaan, een aardbeving die de wereld uiteen scheurt – als inwoner van Groningen heb ik mijn mening wel enigszins bijgesteld over de amusementswaarde van aardbevingen– of… 

Verstop de boeken, als je volk in de bieb wil hebben. (Lessen uit Manchester, aflevering 2)

Een makelaar vertrouwde mij ooit toe dat een boekenkast in de woonkamer duizenden euro’s scheelt in de verkoopwaarde van een huis. In negatieve zin. Dit weetje doet het altijd goed op feestjes, en boekenliefhebbers (mijn netwerk zit er vol mee) gruwen ervan. Bij een rondleiding in de Centrale Bibliotheek van Manchester vertelde de hoofdbibliothecaris ons vol trots dat het café… 

Ready or not: Forum Groningen is open, maar is het ook voor iedereen?

Controversieel en een doorn in het oog van velen: Forum Groningen. Het heeft de gemoederen flink bezig gehouden de afgelopen jaren. Vrijdag 29 november werd het cultuurcentrum in Groningen eindelijk geopend voor het grote publiek. De interesse voor Forum is er zeker, want de teller stond dinsdagmorgen al op 50.000 bezoekers. Het prestigeproject dat de Groninger aardig wat belastingcentjes heeft… 

Als niemand met een Plan B komt… 

Op 23 oktober jl schreef website Theaterkrant.nl een stuk over de toekomst van de podiumkunsten. Een toekomst die zwart en somber is wanneer je als maker op groei, of zelfs überhaupt voortbestaan rekent. Kort gezegd: er gaat zoveel geld weg bij het Fonds Podiumkunsten, dat vanaf volgend jaar nog maar tussen de 50 en 60 aanvragen kunnen worden gehonoreerd, in… 

‘De kunstbelasting daalt en er komt een cultureel fonds als stimulans voor huiseigenaren om te investeren in kunstwerken.’ (Hoe de troonrede volgens ons had moeten luiden)

Leden van de Staten Generaal, Dit jaar ongeveer 72 jaar geleden hadden we het eerste Holland Festival. Na jaren van knechting en tirannie kwam de hoop op een betere toekomst letterlijk van boven, in de vorm van Maria Callas. Ooggetuigen die die dag de lichten in de Stadsschouwburg rood zagen kleuren, zouden dat beeld nooit vergeten. 72 jaar later lijken… 

Klein Lidmaatschap
175 / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Cultureel Lidmaatschap
360 / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50 / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands