Een makelaar vertrouwde mij ooit toe dat een boekenkast in de woonkamer duizenden euro’s scheelt in de verkoopwaarde van een huis. In negatieve zin. Dit weetje doet het altijd goed op feestjes, en boekenliefhebbers (mijn netwerk zit er vol mee) gruwen ervan. Bij een rondleiding in de Centrale Bibliotheek van Manchester vertelde de hoofdbibliothecaris ons vol trots dat het caf√© van de vernieuwde, veel toegankelijker bibliotheek zo goed liep omdat er nergens boeken te zien waren.

Ik ging in februari naar Manchester en Liverpool om dingen te leren. Nieuwsgierigheid bracht mij, met een twintigtal ondernemers en managers uit de cultuursector, naar de tweede stad van Engeland. Bijna 3 miljoen mensen telt de Greater Manchester Area, een stedelijke regio vergelijkbaar met onze Rijnmond: een ‘openbaar lichaam’ dat al sinds mensenheugenis geregeerd wordt door Labour.¬†

Hoogaltaar

By Gtosti – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5855901

De Manchester bieb, in een betonnen pantheon uit 1934 dat, anders dan Dr Who’s Tardis, van buiten groter lijkt dan die van binnen is, dankzij een geinige truc met de koepel, is sinds de heropening in 2014 in ieder geval een succes. Na een vier jaar durende verbouwing is nu, in plaats van voorheen 30, 70 procent van het gebouw voor het publiek toegankelijk. Pi√®ce de r√©sistance is de studiezaal onder de gigantische koepel, waar alleen nog in serene stilte gestudeerd wordt. De als een hoogaltaar vormgegeven uitleenbalie is niet meer bemand. De zaal is razend populair bij scholieren, die er de rust vinden die in de rest van deze hectische, postindustri√ęle stad ontbreekt. In tijden van schoolexamens zit de zaal bomvol.

Oefendrumstel, Manchester Central Library (foto: auteur)
Avatar

Beste lezer!

Dankzij gulle donaties van lezers konden we tot nu toe verhalen zoals dit blijven brengen. Bepaal zelf wat dit verhaal van Wijbrand Schaap je waard is. Je donatie is zeer welkom! Zo blijven we bestaan.
Doneer hier

Waardeer dit verhaal!

Met een donatie laat je je waardering blijken voor het werk van deze auteur.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Naast de studiezaal is de mediatheek te vinden, met een oefendrumstel. Erfstuk van de verongelukte drumtechnicus van Radiohead. Eens in de zoveel tijd zijn er jam-sessies.

Joods Museum

(Foto: Auteur)

De boeken zijn verhuisd naar de kelder. Hier geen gewijde stilte maar kinderstemmen, al blijven die brits beheerst. De bieb is een perfecte speeltuin voor gestreste (groot)ouders, die hun kinderen er vrij kunnen laten rondlopen. Er lopen voorlezers rond, en er zijn boekenkasten vol werken in veel van de 200 talen die in Manchester gesproken worden. Op de begane grond is ruimte voor pop-up shops en tijdelijke exposities van gemeentelijke instellingen, zoals nu het Joods Museum, dat in een buitenwijk ligt en tijdelijk gesloten is.

Het bezoek is enorm toegenomen, het gebouw zindert van het leven. Het uitlenen van boeken is niet langer de hoofdtaak van de bibliotheek. De Studiezaal zit vol, de popup cultuurshop wordt onder de voet gelopen door een klas ge√ľniformeerde schoolkinderen. In het gedeelte, gereserveerd voor ondernemers en start-ups, zitten een paar sjofele oude mannen te dutten, achter een exemplaar van The Guardian. Ook Manchester heeft ontdekt dat de bibliotheek de huiskamer van de stad moet zijn. Het is gelukt in een oud gebouw, niet met nieuwbouw, zoals bij ons in Amersfoort, Groningen of Tilburg, waar nieuwbouw ongekende mogelijkheden bood.

Manchester kon niet meer trots zijn op de bibliotheek, toen de betonnen kathedraal vooral zijn eigen rug, en de ruggen van boeken aan de bevolking liet zien. De investering die de gemeente deed, om het gebouw niet alleen te restaureren, maar vooral ook te revitaliseren, zorgt ervoor dat Mancunuians weer trots zijn op het gebouw, dat nu het decor vormt van stadse feesten en plechtigheden. Dat inspireert.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login
Goed om te weten Goed om te weten
Dit was de tweede aflevering van een serie verhalen over Manchester en Liverpool, op basis van ervaringen, opgedaan met collega-studenten van het programma Leiderschap in Cultuur.

Eerdere delen:

Voor je verder leest...

Inmiddels zijn al bijna 300 mensen met een hart voor kunst lid. We groeien snel! Alleen dankzij onze leden kunnen we dit soort verhalen blijven vertellen.

Word ook lid, door HIER te klikken!

‘Er kijken nog altijd miljoenen mensen naar de BBC’ (Lessen uit Manchester, aflevering 1)

Volgende delen zijn:

Investeren in cultuur is zinloos als je niet tien jaar vooruit kunt denken. (Lessen uit Manchester, aflevering 3)

De beste pasteitjes van Anfield werken tegen de verloedering. (Lessen uit Manchester, aflevering 4, the Liverpool edition)

Zo geef je je stad een echte visie mee. (Hoe Manchester in een paar jaar tijd toonaangevend werd in de internationale kunsten)

Waardeer dit verhaal!

Met een donatie laat je je waardering blijken voor het werk van deze auteur.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.