Het is zo nu en dan best frisjes op het terrein van de Westergasfabriek waar drie Fringe-voorstellingen te zien zijn. Donderdagavond zijn dat achtereenvolgens Levelless van Theatergroep WAK, Vivarium #3 van LORNA Collectief en Kaat van Eva Knibbe. De kou is echter geen spelbreker.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

De fysieke grappen in Levelless (of Recht niet in het Nederlands) hebben wel wat weg van de Ashton Brothers. In hoog tempo spelen drie mannen, Dorus van der Meer, Bart Strijbos en Toon Kuijpers, in een opvallende installatie. Het is alsof je in een tunnel kijkt waarbij de vloer omhoog loopt. De heren glijden naar beneden, verdwijnen door een luik in de vloer of zijn vindingrijk met licht en geluid. Een mooie scène is het wanneer je denkt dat er vanuit de rook iets enorms op je af komt rollen, maar het dreigende geluid uiteindelijk veroorzaakt wordt door iets kleins. Theatergroep WAK weet zo te verbazen en te vermaken.

Op betonplaten en in het licht van lantarenpalen speelt het LORNA Collectief een opvallende dansvoorstelling in de buitenlucht. Omheind door hoge hekken moeten de drie performers, Anke Laerenbergh, Valeria Cosi en Angela Herenda, omgaan met stilte en eenzaamheid. Het publiek observeert van achter het hekwerk. Bijzonder om zo naar een voorstelling te kijken. Tegen het einde zijn een aantal Portugese toeschouwers zo enthousiast dat ze luidkeels meezingen met een, in het stuk gebruikte, popsong uit hun vaderland.

Een kwartier later begint alweer een volgende voorstelling. Het absurdistische Kaat van Eva Knibbe begint veelbelovend. Op de vijver voor het Gashouder Cultuurpark ligt een bootje waarmee Kaat haar zoekgeraakte laars wil pakken die tussen de waterlelies drijft. Als ze er aankomt blijkt iemand aan de laars vast zit. Het is haar evenbeeld. Volgens Kaat is het de Kaat die ze verloren is. Ze ligt met zichzelf in de knoop, begrijp je uit een wervelstorm van woorden. De grote ronde vijver met de schittering van enkele lantaarnpalen en het meisje dat tot haar middel in het water waadt, het ziet er prachtig uit. Toch voelt het vreemd wanneer het stuk, na twintig minuten, abrupt is afgelopen. Er moet nog iets komen, zo voelt het, maar Kaat is al weg. Op zoek naar haar laars.

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

Levelless (Rechtniet) van Theatergroep WAK. Beeldenveld Cultuurpark Westergasfabriek, 9 september 2010. Te zien tot en met zaterdag 11 september 2010.

Vivarium #3 van LORNA Collectief. Parkeerplaats naast Beeldenveld Cultuurpark Westergasfabriek, 9 september 2010. Te zien tot en met zaterdag 11 september 2010.

Kaat van Eva Knibbe. Ronde vijvers voor Gashouder Cultuurpark Westergasfabriek, 9 september 2010. Te zien tot en met zaterdag 11 september 2010.

Foto bovenaan:
Scroll naar top