Meteen naar de inhoud

Even ruiken aan de speciale aanpak van Lotte van den Berg, vers terug uit Afrika

Wat ze doet is kwetsbaar op het confronterende af. Theatermaakster Lotte van den Berg heeft  een zo persoonlijke kijk op de wereld dat die buiten de veilige context van het theater wel eens absurd kan overkomen. Of vervreemdend. Zondag 26 september keerde ze met de leden van haar Dordtse locatietheatergezelschap OMSK terug van een verblijf van vier maanden in de Kongolese hoofdstad Kinshasa. Een volle zaal in de Rotterdamse Gouvernestraat mocht er vervolgens bij zijn toen ze een paar uur na de landing de koffers uitpakten.

Wie verre reizen doet kan veel verhalen, maar  niet direct na terugkeer. De overgang van de ene sfeer naar de andere is daarvoor meestal te groot. Des te dapperder van Lotte van den Berg dat ze ons toch iets probeert te vertellen. Zoals dat gaat bij kunstenaars doet ze dat minder met woorden dan met beelden.

Ze heeft een jonge actrice gevraagd om proefkonijn te zijn in haar eerste poging om vorm te geven aan wat Kinshasa met haar deed. De actrice is zelf niet mee geweest en dus even blanco als wij. De actrice probeert dapper te laten zien hoe het voelt om altijd en overal aangeraakt te worden, en toch eenzaam te zijn. Het is eerst aandoenlijk, dan gênant en dan plots mooi, maar nog steeds niet wat Lotte van den Berg eigenlijk wil laten zien. Over de collectivistische samenleving in Kongo leert het ons weinig. Het roept ook vragen op in de zaal: ‘Is het niet logisch dat iedereen naar je kijkt wanneer je als blanke vrouw in een gek T-shirt door Kinshasa loopt?’ Het antwoord van Lotte van den Berg op die vraag bevredigt niet, maar de zaal gunt het haar. We zijn hier ook niet om te discussiëren, maar om iets samen op te bouwen, laat Van den Berg ons weten. Het is illustratief voor de afstand die er is tussen de net teruggekeerde reiziger en het achtergebleven thuisfront, ook wel mee te maken op dia-avondjes vol onoverbrengbare herinneringen.

Terwijl de poging om de actrice een gevoelsherinnering te laten spelen langzaam verzandt, komt de rest van het gezelschap vanaf de tribune naar voren. De acteurs en technici pakken koffers uit, leggen tekeningen neer, doen acts uit hun Kinshasa-periode na en laten uiteindelijk ook het publiek toe tussen hun uitstalling van souvenirs. En de toeschouwers lopen ertussendoor, kijker ernaar, praten mee of lopen de zaal uit.

Lotte van den Berg kan prachtige dingen maken. Legendarisch is haar ode aan de morgenstond in een Brabantse woonstraat, en met haar ontwapenende manier van werken kan ze misdadigers en down-patiënten tot spelen krijgen. Met echte acteurs wil het soms minder vlotten, zo ondervond ze bij het Antwerpse Toneelhuis. Daarom is ze eigenlijk nog steeds op zoek naar wat haar vak haar vak maakt. Eerder bracht die zoektocht haar in het verre oosten, dit keer trok ze naar de hoofdstad van het door een koloniaal verleden verscheurde Kongo. Ik probeerde te achterhalen wat haar had aangetrokken naar die metropool met 10 miljoen inwoners, maar in het gesprek kwamen we er niet uit. Afwachten dus, wat hier over een jaar uitkomt.

26 september gezien: Cold Turkey door OMSK, in coproductie met Compagnie DakarTheaterfestival Boulevard (’s-Hertogenbosch), K-Mu Théâtre KinshasaKunstenfestivaldesarts (Brussel), Steirischer Herbst (Graz), Theatre Embassy en Zürcher Theater Spektakel, De Internationale Keuze van de Rotterdamse Schouwburg en NXTSTP Met steun van het Cultuur Programma van de Europese Unie.

Het onderzoek wordt financieel ondersteund door  Fonds voor CultuurparticipatieOxfam NovibSNS REAAL Fonds en VSB Fonds. OMSK ontvangt structurele subsidiëring van het NFPK+ en de gemeente Dordrecht.

Reacties zijn gesloten.

Wijbrand Schaap

Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Voor ik dat deed was ik (sinds 1996) kunstverslaggever voor onder meer Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad en GPD. Daarvoor deed ik van alles. Studeren enzo. Theater maken. Inspraakavonden notuleren. In een bandje spelen. Ik schreef - en schrijf ook voor specialistische bladen als TM, Boekman, Ons Erfdeel en De Vogelvrije Fietser. Ik help je met schrijven als je het heel lief vraagt. Ik ben getrouwd met Suzanne Brink en heb een kat die Edje heet, een pup die Fonzie heet en een hond die genoemd is naar Rufus Wainwright. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
4 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
KLein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen