Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

Vandaag plaatsten wij dit bericht, en we beseften  snel dat het nieuws al eerder was uitgebracht. Alleen drong pas een paar minuten later tot ons door dat het oorspronkelijke bericht, waar dit een vrije vertaling van is, al op 22 oktober 1995 op de site van The Independent verscheen. Door een aanpassing van de database en een opmerkzame sitebezoeker, die niet naar de datum keek, werd het bericht als nieuws gebracht en namen talloze websites van kunsthaters en -liefhebbers het over. Wij dus ook. Terwijl het nieuws ouder is dan een verpakte boterham van de AH to go. Veel ouder. 15 jaar ouder. We beloven voortaan beter op te letten.

Zo begon het verhaal:

Het gerucht ging al decennia rond in de kunstwereld, maar nu blijkt het allemaal waar te zijn: De Amerkiaanse inlichtingendienst CIA (Central Intelligence Agency) heeft moderne kunstwerken van onder meer Jackson Pollock en Willem De Kooning ingezet als wapen tijdens de Koude Oorlog met Sovjet Rusland. In een heel aparte vorm van mecenaat heeft de CIA minstens 20 jaar lang geld gestoken in het onderhouden en wereldwijd promoten van Abstract-Expressionistische schilders.

En we verwezen naar de bron: The Independent

En we vonden zelfs een stuk van de CIA zelf:

https://www.cia.gov/library/center-for-the-study-of-intelligence/csi-publications/csi-studies/studies/vol46no1/article08.html

Het nieuws was dus waar. Maar dat CIA-bericht  stamde uit 2000, en dat was raar. Tot we nog eens goed keken naar het verhaal op de site van The Independent, en vooral  naar de datum:

en daar staat de datum.

En die datum was dus uit een tijd dat er nog nauwelijks internet was: 1995. Vermoedelijk hebben daarom al die retweeters eroverheen gekeken, net als wij.

Cognitieve dissonantie, schijnt zoiets te heten.

Laat weten wat je ervan vindt
Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

Foto bovenaan:
Scroll naar top