Meteen naar de inhoud

Tien meter hoge Marilyn Monroe uitgeroepen tot verschrikkelijkste kunstwerk ter wereld

‘Het probleem met kunst in de openbare ruimte  is dat je er niet omheen kunt.  Met kunst in een museum kun je er tenminste nog voor kiezen om niet naar het museum te gaan, maar met deze werken  ben je letterlijk gedwongen om een eindje om te lopen om ze te missen. Dat gegeven, en het feit dat je er in sommige gevallen ook nog met je belastingcenten verantwoordelijk voor bent, leidt bij onze bezoekers tot nogal uitgesproken meningen.’

Aan het woord is de eindredacteur van de website Virtual Tourist, die vandaag de uitverkiezing van het allerberoerdste kunstwerk ter wereld bekend maakte, althans in de ogen van de bezoekers van de in Amerika gehoste toeristische website. Met stip op 1 staat het metershoge beeld van Marilyn Monroe, in de historische metroschachtpose uit de film Seven Year Itch. Mensen vinden het niet alleen smakeloos, ook het feit dat de in New York opgenomen scène op een plein in San Francisco herinnerd wordt, schiet menig bezoeker in het verkeerde keelgat. Voor de opdrachtgever van het kunstwerk overigens alleen maar een reden om trots te zijn op het roestvrijstalen beeld: ‘Kunst moet discussie losmaken, en dat doet dit werk als geen ander.’

Overigens is er ook een Nederlandse winnaar bij de verkiezing: het 13,5 meter hoge Amsterdamse beeld ‘Monument voor Anthony Winkler Prins‘ op het Frederiksplein in de hoofdstad. Dat op zich weer een aardig fallisch antwoord zou kunnen zijn op het beeld van Monroe.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur