Meteen naar de inhoud

Tropenmuseum misschien gered, lot bakkerijmuseum onzeker. Lokale politiek bezuinigt alvast 100 m op kunst

Nederlands Bakkerijmuseum kreeg ooit ook steun

Cultuursector krijgt al in 2012 klappen: 100 miljoen

(..) Al in 2012 wordt zeker 100 miljoen bezuinigd op cultuur en erfgoed. Niet door Halbe Zijlstra, staatssecretaris van cultuur, maar door gemeenten en provincies. (..)
De stad [Eindhoven] bezuinigt vanaf volgend jaar een half miljoen euro op de cultuursector.
Dat is een schijntje vergeleken bij Den Haag, waar de kunsten in 2012 35 miljoen moeten inleveren. Of bij Almere, waar in 2012 ruim zeven miljoen minder te besteden is. In Apeldoorn en Arnhem is de schade met drie miljoen ook aanzienlijk.
Den Haag en Almere, de koplopers in bezuinigingen, zijn steden waar de PVV deel uitmaakt van het stadsbestuur. Dat lijkt de omvang van de bezuinigingen in die steden te verklaren. (..)
De provincie Noord-Brabant legt zijn kunstenaars en bibliotheken per 2012 een bezuiniging op van ruim 15 miljoen. Het plan is daar dat in 2015 nog maar een derde van het cultuurbudget van 2010 wordt uitgegeven. (..)
Ongeveer een derde van de gemeenten laat de cultuursector zoveel mogelijk ongemoeid. Dat is een keuze die weinig verband lijkt te houden met de politieke samenstelling van het bestuur. (..)

Bron: Trouw   19 nov 11

Hoop voor Tropenmuseum Amsterdam

Een maand geleden maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken bekend eind 2012 de totale subsidie van twintig miljoen euro aan het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) te stoppen. Het Tropenmuseum valt onder dit instituut en het ministerie wil dat er geen geld voor ontwikkelings-hulp meer via het instituut naar het museum vloeit. (..)
Het Tropeninstituut vreest dat deze bezuiniging [50% van de bijdrage door MinBuZa] niet alleen het onderzoeksinstituut, maar ook het museum, de bibliotheek en het theater zullen raken. (..) De subsidie is bijna de helft van de totale jaarbegroting van het KIT. (..)
Volgens staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur moet het museum dan losgekoppeld worden van het KIT. Als zelfstandig museum zou het Tropenmuseum vervolgens eventueel in aanmerking kunnen komen voor subsidie van het ministerie van Cultuur. (..)

Bron: Historiek.net    19 nov 11

Medemblik – Raad wil zekerheid Bakkerijmuseum

(..) De gemeenteraad vindt dat Medemblik 150.000 euro subsidie aan het museum moet verstrekken. Dit bedrag was eerder door de raad op een ’wensenlijst’ gezet. B en W hadden het niet opgenomen in de begroting, zodat het museum nog steeds in onzekerheid verkeert. Nu wil de raad uiterlijk 1 januari een voorstel zien over steun aan het Bakkerijmuseum. (..)

Bron: NoordHollands Dagblad    18 nov 11

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands