Meteen naar de inhoud

Enorme groei van de Chinese kunstmarkt doet vrezen voor kwaliteitsverlies (follow-up)

Doek van Clyfford Still (waarde 30 miljoen) dat onlangs het slachtoffer werd van een dronken museumbezoekster, die het doek met urine bevuilde en ermee de liefde wilde bedrijven

Recent opgedoken en voor 4,7 miljoen dollar verkocht portret door Velazquez

We berichtten vorige week al over de enorme Chinese kunstmarkt, die zo hard groeit dat er volgens ingewijden sprake is van een op springen staande luchtbel. Maar, voordat de markt instort omdat rijke investeerders een andere hobby bedenken, zou die nog sneller kunnen klappen omdat de kunst aan kwaliteit verliest.

Dit dreigt vooral te gebeuren met de werken van de kunstenaars die nu en vogue zijn: Chinese kunstenaars. Zij verkopen bij leven al erg goed en zijn als de dood om hun kip met gouden eieren te slachten. Dus maken ze meer van hetzelfde, maar in kortere tijd en met minder inspanning.

Internationaal Persbureau Reuters vertelt hoe kenners inmiddels al adviseren om kunst te gaan verzamelen uit andere Aziatische groeimarkten, zoals de Filipijnen en Thailand. De prijs-kwaliteitverhouding zou in die landen veel gunstiger zijn dan in China, waar inmiddels ook ‘kwaliteitskunst’ in bulk wordt geproduceerd.

Lichtpuntje voor de verzamelaar is dat door al die aandacht voor eigentijdse kunst uit China de markt voor Oude Meesters een stuk gunstiger is geworden. Slimme verzamelaars kunnen nog wel eens voor een heel zacht prijsje een Degas of Velazquez op de kop tikken. Die gaan nu voor een miljoentje of vier de deur uit, terwijl je voor een relatief onbekende nieuwkomer als Clyfford Still al gauw 61 miljoen dollar kwijt bent.

Bron: reuters

 

Wijbrand Schaap

Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Voor ik dat deed was ik (sinds 1996) kunstverslaggever voor onder meer Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad en GPD. Daarvoor deed ik van alles. Studeren enzo. Theater maken. Inspraakavonden notuleren. In een bandje spelen. Ik schreef - en schrijf ook voor specialistische bladen als TM, Boekman, Ons Erfdeel en De Vogelvrije Fietser. Ik help je met schrijven als je het heel lief vraagt. Ik ben getrouwd met Suzanne Brink en heb een kat die Edje heet, een pup die Fonzie heet en een hond die genoemd is naar Rufus Wainwright.Bekijk alle berichten van deze auteur