Enorme groei van de Chinese kunstmarkt doet vrezen voor kwaliteitsverlies (follow-up)

Doek van Clyfford Still (waarde 30 miljoen) dat onlangs het slachtoffer werd van een dronken museumbezoekster, die het doek met urine bevuilde en ermee de liefde wilde bedrijven
Recent opgedoken en voor 4,7 miljoen dollar verkocht portret door Velazquez

We berichtten vorige week al over de enorme Chinese kunstmarkt, die zo hard groeit dat er volgens ingewijden sprake is van een op springen staande luchtbel. Maar, voordat de markt instort omdat rijke investeerders een andere hobby bedenken, zou die nog sneller kunnen klappen omdat de aan kwaliteit verliest.

Dit dreigt vooral te gebeuren met de werken van de die nu en vogue zijn: Chinese kunstenaars. Zij verkopen bij leven al erg goed en zijn als de om hun kip met gouden eieren te slachten. Dus maken ze meer van hetzelfde, maar in kortere tijd en met minder inspanning.

Internationaal Persbureau Reuters vertelt hoe kenners inmiddels al adviseren om kunst te gaan verzamelen uit andere Aziatische groeimarkten, zoals de Filipijnen en Thailand. De -kwaliteitverhouding zou in die landen veel gunstiger zijn dan in , waar inmiddels ook ‘kwaliteitskunst’ in bulk wordt geproduceerd.

Lichtpuntje voor de verzamelaar is dat door al die aandacht voor eigentijdse kunst uit China de markt voor Oude Meesters een stuk gunstiger is geworden. Slimme verzamelaars kunnen nog wel eens voor een heel zacht prijsje een Degas of Velazquez op de kop tikken. Die gaan nu voor een miljoentje of vier de deur uit, terwijl je voor een relatief onbekende nieuwkomer als Clyfford Still al gauw 61 miljoen dollar kwijt bent.

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

Bron: reuters

 

Scroll naar top