Meteen naar de inhoud

Woldhek krijgt Inktspotprijs 2011 voor staatsieportret Henk Bleker

De winnende prent van Siegfried Woldhek

“Een prachtig getekend portret, dat op sublieme wijze een mengeling van sluwheid, onverzettelijkheid en machtsbelustheid uitdrukt, Impliciet en zonder tekst.”

Dat zegt de jury van de Inktspotprijs over de tekening die Sigfried Woldhek maakte voor de NRC van 30 maart 2011. Afgebeeld is Henk Bleker, voormalig kandidaat-partijleider van het CDA en staatssecretaris van vroegere natuur.

Woldhek, die al sinds 1976 actief is als tekenaar voor onder meer Vrij Nederland en NRC Handelsblad, verpletterde met deze tekening de concurrentie, die volgens de jury bestond uit Ruben L Oppenheimer en Bas van der Schot, en wel hierom:

“Woldhek heeft een oogstrelende grafische tekenstijl en zet qua fysionomie, houding en ambiance een meesterlijke typering neer. Ook al is één expliciete gebeurtenis – het natuurbeleid – de aanleiding voor deze tekening; het voelt meer als een totale typering van Henk Bleker.”

De prijs bestaat uit een oorkonde en een beeldje en maakt de winnaar verder niet rijk. Hij werd in Nieuwspoort uitgereikt op 17 januari 2012.

Meer info over Woldhek

Meer info over de prijs.

4 reacties op “Woldhek krijgt Inktspotprijs 2011 voor staatsieportret Henk Bleker”

  1. Woldhek is een meesterlijke tekenaar met een diepe doorgronding van zijn onderwerpen. Altijd een plezier om naar zijn creaties te kijken. Echter: Woldhek had deze prijs al veel eerder moeten winnen, aangezien hij al zo’n 35 jaar aan het werk is. Zijn metier is het psychologisch portret.

    In 2012 had het de jury echter gesierd toe te zijn geweest aan illustratoren die vaker over de landsgrens heen kijken, meer oog hebben voor bij de tijdse technieken en slagvaardig opereren.

    De wereld is een stukje sneller geworden en de onderwerpen van cartoons, Bleker voorop, laten zich avond na avond in close-up in praatprogramma’s doorgronden.

Reacties zijn gesloten.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands