De winnende prent van Siegfried Woldhek

“Een prachtig getekend portret, dat op sublieme wijze een mengeling van sluwheid, onverzettelijkheid en machtsbelustheid uitdrukt, Impliciet en zonder tekst.”

Dat zegt de jury van de Inktspotprijs over de tekening die Sigfried Woldhek maakte voor de NRC van 30 maart 2011. Afgebeeld is Henk Bleker, voormalig kandidaat-partijleider van het CDA en staatssecretaris van vroegere natuur.

Woldhek, die al sinds 1976 actief is als tekenaar voor onder meer Vrij Nederland en NRC Handelsblad, verpletterde met deze tekening de concurrentie, die volgens de jury bestond uit Ruben L Oppenheimer en Bas van der Schot, en wel hierom:

“Woldhek heeft een oogstrelende grafische tekenstijl en zet qua fysionomie, houding en ambiance een meesterlijke typering neer. Ook al is één expliciete gebeurtenis – het natuurbeleid – de aanleiding voor deze tekening; het voelt meer als een totale typering van Henk Bleker.”

De prijs bestaat uit een oorkonde en een beeldje en maakt de winnaar verder niet rijk. Hij werd in Nieuwspoort uitgereikt op 17 januari 2012.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

Meer info over Woldhek

Meer info over de prijs.

4 REACTIES

  1. Woldhek is een meesterlijke tekenaar met een diepe doorgronding van zijn onderwerpen. Altijd een plezier om naar zijn creaties te kijken. Echter: Woldhek had deze prijs al veel eerder moeten winnen, aangezien hij al zo’n 35 jaar aan het werk is. Zijn metier is het psychologisch portret.

    In 2012 had het de jury echter gesierd toe te zijn geweest aan illustratoren die vaker over de landsgrens heen kijken, meer oog hebben voor bij de tijdse technieken en slagvaardig opereren.

    De wereld is een stukje sneller geworden en de onderwerpen van cartoons, Bleker voorop, laten zich avond na avond in close-up in praatprogramma’s doorgronden.

Comments are closed.